فرض کنید مهمان دارید. شوهر شما با حوصله و علاقه یک کیک میپزد و آن را برای مهمانها میآورد اما دیزاین روی کیک خراب میشود و شما عصبانی و آشفته میشوید. صبر نمیکنید تا مهمانها بروند و بعد همسرتان را سرزنش کنید، معطل نمیمانید و جلوی همه او را به باد انتقاد میگیرید.
این موقعیت بیادبی به نظر نمیرسد؟ اگر در یک رابطه به همدیگر احترام نگذاریم چنین صحنههایی روی خواهند داد. اگر زنی لازم نبیند که به عزت نفس همسرش احترام بگذارد، چنین اتفاقهایی دور از انتظار نیستند. نباید اجازه دهید این شرایط در زندگی شما پیش بیاید، و مطمئنا با احترام گذاشتن میتوانید جلوی وقوع آن را بگیرید.
چرا باید به شوهرتان احترام بگذارید؟
جواب ساده است: زن و شوهر باید به هم احترام بگذارند، درست مانند دو فرد بزرگسال. زن و مرد با هم برابرند. مردها به دنبال احترام و افتخارند و زنها به دنبال عشق و توجه و اطمینان (به این معنی نیست که نیاز به احترام ندارند).
احترام شما به شوهرتان او را تشویق میکند وظایفش را به عنوان رئیس خانواده بهتر انجام دهد. با احترامی که به همسرتان میگذارید، او اعتماد بنفس لازم برای برآورده کردن انتظارات شما را به دست میآورد و میداند شما همیشه برای حمایت از او آمادهاید.
مرد ِ خانهی شما اگر بداند که شما بابت هر چیز کوچکی او را سرزنش و تحقیر نمیکنید، برای گرفتن تصمیمهای مهم و بزرگ دچار تردید و ترس نخواهد شد. از سویی دیگر، اگر همسرتان را بابت هر حرکتی که میکند نقد و نکوهش کنید او از مسئولیتهایش سرباز خواهد زد.
دلایل دیگری که باید به مرد خانهتان احترام بگذارید:
از نظر احساسی و مالی از خانواده حمایت میکند
تمام تلاشش را میکند تا خانوادهاش شاد و راضی باشند
الگوی فرزندانتان است
بیقید و شرط دوستتان دارد و در هر شرایطی کنار شماست
به شما اطمینان دارد و هر مشکلی برایش پیش بیاید با شما مطرح میکند
احترام شما، خصوصیات او را به عنوان یک شوهر و یک پدر برای بچهها تثبیت میکند
احترام شما به او انگیزه میدهد تا شما را بیشتر و بیشتر دوست بدارد
چگونه احترام بگذاریم؟
حتما متقاعد شدهاید که احترام شما چگونه رابطهی زناشوییتان را استحکام میبخشد، پس حالا باید بدانید چگونه احترامتان را به همسرتان نشان دهید.
از او همفکری بخواهید
همسرتان را در تصمیمگیریهایتان شریک کنید تا احساس کند برایتان باارزش است. به او نشان دهید که برای عقاید و نظراتش احترام قائلید اما مجبورش نکنید به جای شما تصمیم بگیرد. مثلا او را در موقعیتی قرار ندهید که کفش و لباستان را انتخاب کند. بلکه در موضوعات مهمی چون مسائل مالی خانواده، آموزش بچهها و چیزهایی از این دست همفکریاش را بخواهید.
الویتهایش را به خاطر بسپارید
وقتی از او نظر میخواهید، انتخابها و الویتهایش را به خاطر بسپارید تا دفعهی بعد بدانید چه میخواهد. ذائقه و سلیقهی همسرتان را بشناسید.
تحسینش کنید
وقتی با دوستان و اقوام در مورد همسرتان حرف میزنید از ویژگیهای خوبش بگویید، اما نه اینکه اغراق کنید و لاف بزنید و در میان جمع، همسرتان را آزرده و شرمنده کنید. یک تحسین واقعی و بیغل و غش در تقویت پیوند زناشوییتان معجزه میکند و همسرتان نیز احساس اعتماد بنفس خواهد داشت. یادتان نرود که همسرتان را جلوی بچهها تحسین و تمجید کنید، چون او الگوی بچههاست و آنها برای راهنمایی خواستن به پدر نیز مراجعه خواهند کرد.
به کار و حرفهاش توجه نشان دهید
به کار و وظایف شغلی همسرتان علاقه و توجه نشان دهید. مردها از کار خسته و فرسوده خواهند شد اگر همسرانشان به مهارتها، توانمندیها و استعدادهایشان احترام نگذارند. برای شوهرتان منبع انگیزه باشید تا هر در روزهای سخت برای تسلی خواستن پیش شما بیاید. انتقاد مداوم شما و نظرات منفیتان در مورد کار و حرفهاش میتواند عزت نفس او را خدشه دار کند. اگر دیدید همسرتان آشفته و پریشان است، پای یک گفتگوی دوستانه با او بنشینید تا بیشتر برایتان حرف بزند اما او را با سوالات خود بمباران نکنید.
ذهن باز داشته باشید
نسبت به ایدهها و عقاید همسرتان ذهن باز داشته باشید و به طرز فکرش توهین نکنید. اما چشم بسته هم توصیههایش را عملی نکنید؛ قبل از هر اقدامی اول آنها را ارزیابی کنید.
تحسینتان را به زبان بیاورید
تعریف و تمجیدهایتان را در دلتان نگه ندارید و آنها را به زبان بیاورید، چون تا این کار را نکنید همسرتان نمیداند مورد تحسین شماست. شوهر شما کلام تحسین برانگیزتان را دوست خواهد داشت و احساس میکند تمام تلاشهایش را میبینید و قدر میدانید. همسر شما به دنبال تائید و تحسین شماست تا انگیزه بگیرد.
اهدافش را پشتیبانی کنید
تشویق شما او را به هدفهایش نزدیک میکند و سرزنشهای شما او را از هدفش دور و دورتر! پشتیبانی شما تاثیر مثبت و پُررنگی در رسیدن او به اهدافش دارد، چه در کارش و چه در زندگیتان. ضمنا فراموش نکنید که رشد و ترقی شوهر شما، پیشرفت شما نیز هست و سودش به کل خانوادهتان خواهد رسید. اگر حامی همسرتان نباشید، او شور و اشتیاقی برای تلاش نخواهد داشت.
اگر اشتباهی کردید از او عذرخواهی کنید
شاید گاهی اشتباهاتی مرتکب شوید (چه کسی نمیشود؟!)، و شاید ناخواسته شوهرتان را با رفتاری نادرست آزرده کنید. به جای نادیده گرفتن اشتباهتان، منطقی باشید و از همسرتان عذرخواهی کنید. بهترین راه پایان دادن به اختلافات زناشویی این است که یکی از شما دو نفر عذرخواهی کند و قائله را پایان دهد. پوزش شما نشان میدهد اشتباه خود را پذیرفتهاید و تکرارش نخواهید کرد.
به او گوش دهید
وقتی همسرتان با شما حرف میزند با تمام وجودتان گوش دهید. اگر هنگام حرف زدن با همسرتان، سرتان گرم تماشای تلویزیون و انجام کارهای خانه و تصحیح تکالیف بچهها باشد نمیتوانید تعامل و گفتگویی واقعی و دوستانه با همسرتان داشته باشید. صحبتهای همسرتان را قطع نکنید و اجازه دهید قبل از هر گونه نتیجه گیری شما، کلامش را کامل کند.
جلوی دیگران از او ایراد نگیرید
این بدترین کاری است که میتوانید برای بیاحترامی به همسرتان انجام دهید. فرقی نمیکند همسر شما چه کاری باید میکرده و نکرده یا چه اشتباهی مرتکب شده، در هر صورت این حق را ندارید که جلوی دیگران به او توهین کنید و ایرادش را بگیرید. برای گوشزد کردن اشتباهش فقط شما دو نفر باید باشید. جلوی بچهها، دوستان و یا سایر اعضای خانواده، سر همسرتان داد نزنید.
توقع نداشته باشید کامل و بیعیب باشد
هیچکس کامل نیست، از جمله خود شما و همسرتان. اگر انتظار دارید همسرتان همیشه بیعیب و ایراد عمل کند پس منطقی نیستید. ضعفها و ایرادهایش را درک کنید و بپذیرید. اگر شوهر شما فراموشکار است، سرش غُر نزنید. قبول کنید که فراموشکاری عادت اوست تا بتوانید با هم راه حلی برای کمرنگتر کردن این نقطه ضعفش پیدا کنید.
پیش از حرف زدن فکر کنید
کلماتتان را سبُک و سنگین کنید. این عادت همیشه مهم است اما وقتی میخواهید با همسرتان حرف بزنید مهمتر هم میشود. واژهها را با دقت انتخاب کنید و مراقب باشید کلمهای به زبان نیاورید که همسرتان را آزرده کند.
پیش بچهها از پدرشان بدگویی نکنید
فرزندان شما اگر ببینند شما به همسرتان احترام میگذارید آنها نیز به پدرشان احتران خواهند گذاشت. پیش آنها از پدرشان حرفهای خوبی بزنید و برایشان بگویید چگونه روز و شب زحمت میکشد تا آنها شاد باشند. اگر بچهها از پدرشان دلخور شوند برای نظرخواهی پیش شما میآیند؛ از همسرتان دفاع کنید تا بچهها بدانند که حق با پدرشان است.
گاهی شاید همسرتان شما را برنجاند و ناراحتتان کند اما شما باید آرام و مثبت بمانید. سعی کنید عاقلانه موقعیت را کنترل کنید و راهحلهای مناسبی برای مشکلتان پیدا کنید.
چگونه همسرتان را تحسین کنید
رفتار شما برتر از گفتارتان است و اگر بتوانید تحسین و احترامتان را با رفتارتان نشان دهید، همسرتان بیقید و شرط عاشقتان خواهد بود. در ادامه توصیههای سادهای برایتان داریم که چگونه تحسین و احترامتان را ابراز کنید.
مثبت باشید
خوشبین باشید و جنبهی مثبت هر چیزی را ببینید. زحمات همسرتان را قدر بدانید و درک کنید که تلاش او برای رضایت خانوادهاش است. زندگی همیشه آرام و دوست داشتنی پیش نمیرود اما مثبت اندیشی شما کمک میکند روزهای سخت را بهتر مدیریت کنید.
به عقایدش احترام بگذارید
تصور کنید نظر همسرتان را جویا میشوید اما وقتی او اظهار نظر میکند، طرزفکرش را به باد انتقاد میگیرید. این کار شما باعث سکوتش میشود و دفعهی بعد که نظرش را جویا شوید، آنچه در سر دارد را به شما نخواهد گفت. به نظرات و پیشنهادهایش فکر کنید و بگذارید بداند واقعا برایتان مهم است تا احساس باارزش بودن بکند. به افکارش نخندید و اجازه دهید با خیال راحت پیش شما حرف بزند.
غُر نزنید
شوهر شما یک مرد بالغ است پس سعی نکنید با او مثل بچهها رفتار کنید. به او کمی فضا بدهید تا از آزادیاش لذت ببرد و بتواند به طور مستقل تصمیم بگیرد.
سپاسگزار باشید
هرگز تلاشهای همسرتان را نادیده نگیرید و به او بگویید چقدر قدردانش هستید. کاری که انجام میدهد چه کوچک باشد و چه بزرگ، تشکر شما به رابطهتان استحکام خواهد داد.
به او لبخند بزنید
لبخند زدن، شادی را در زندگی منتشر میکند و پیوندتان را تقویت میکند. با لبخند در به روی همسرتان بگشایید و جواب درخواستش را با لبخند بدهید.
عشقتان را فیزیکی هم نشان دهید
اگر در کارش موفقیتی کسب کرده با آغوشتان تحسینش کنید. اگر به فرزندتان کمک کرده برای مسابقهاش تمرین کند، او را ببوسید و بابت زحمتش از او تشکر کنید. کاری کنید که احساس مهم بودن کند.
مراقب لحنتان باشید
وقتی با همسرتان حرف میزنید مراقب لحن کلامتان باشید، مخصوصا وقتی که عصبانی هستید. حتی اگر باعث رنجشتان شده، بیادبی نکنید. از همه مهمتر سرش فریاد نزنید. با این کار، الگوی بسیار بدی برای بچهها خواهید بود.
در مورد بچهها با هم حرف بزنید
درمورد نقش پدر و مادریتان در تربیت و آموزش بچهها با هم گفتگو کنید و ایدهها و عقاید همسرتان را جویا شوید. ممکن است طرزفکر شما با هم متفاوت باشد و لازم باشد با حرف زدن به یک توافق برسید.
شاید برای نشان دادن احترامتان به همسرتان هر کاری بکنید اما گاهی اوضاع همانجوری که میخواهیم پیش نمیرود. آیا در چنین شرایطی به نظر میرسد که به همسرتان بیاحترامی میکنید؟
به همسرتان گوش نمیدهید
گوش دادن و اهمیت دادن به نظرات همسر، یکی از علائم اصلی احترام به اوست. همسران باید بتوانند افکارشان را با هم به اشتراک بگذارند، بدون اینکه بترسند یا تردید کنند. اگر به حرفهای همسرتان توجه نکنید و مدام کلامش را قطع کنید یعنی به او بیاحترامی میکنید.
از پدر و مادرش ایراد میگیرید
شما هرچقدر هم که با پدر و مادر همسرتان اختلاف نظر و سلیقه داشته باشید باید درک کنید که آنها والدین همسرتان هستند. پس همانطور که انتظار دارید همسرتان به والدین شما احترام بگذارد، شما نیز همین کار را بکنید.
او را دلخور میکنید
همسرتان با هدیهای شما را سورپرایز میکند اما شما او را ناامید و دلخور میکنید و میگویید این هدیه را دوست ندارید، به چشمهایش نگاه میکنید و میگویید هرگز سلیقهی شما را نفهمیده است و هرگز به خودش زحمت نمیدهد بداند چه دوست دارید. این برخورد شما تمام شور و شوق او را میکُشد و بعدها همیشه برای خریدن هدیهای برای شما تردید خواهد داشت. شاید هم به این نتیجه برسد که بهتر است خودتان هر چه میخواهید بخرید. لحن تند و زننده و کلمات بیادبانه و آزاردهنده همگی علامت بیاحترامی شما به همسرتان هستند.
احترام متقابل، اساس هر رابطهای است و رابطه زناشویی هم مستثنی نیست. وقتی به همسرتان احترام میگذارید او نیز همان را به شما برمیگرداند. خانوادهای را تصور کنید که اعضای آن به هم احترام میگذارند، با خوشرویی با هم گفتگو میکنند و بدون داد و فریاد و توهین و سرزنش مشکلات را حل میکنند. این خانواده میتواند خانوادهی شما باشد.