مدیر بالینی مرکز تحقیقات مغز و اعصاب و علوم شناختی پژوهشگاه رویان با اشاره به اهمیت توجه به سبک زندگی صحیح جهت درمان سردردهای تنشی و میگرنی، گفت: ورود بسیار پرشتاب مدرنیته به کشور ما، سردردهای ناشی از اضطراب و استرس و نیز بیماری های مغز و اعصاب را به دنبال داشته است.
دکتر مسعود نبوی اظهار کرد: مشکلات اجتماعی و اقتصادی فراروی افراد و عوامل اضطراب آفرین که در زندگی روزمره وجود دارد، موجب افزایش قابل توجه آمار سردردهای تنشی و میگرنی شده است. در عین حال سبک زندگی نیز در سردردها بسیار موثر است و افراد با انجام رفتارهای صحیح اجتماعی و فردی مانند ورزش، تغذیه سالم،خواب خوب، پرهیز از استرس و تنش ها می توانند در کنترل سردردها نقش مهمی ایفا کنند.
به واقع، مدرنیته ای که با سرعت بسیار بالا وارد کشور شده است و ما هنوز نتوانسته ایم آن را هضم کنیم و با زندگی خود تطبیق دهیم، موجب آلودگی های زیست محیطی شده و اضطراب ها و استرس های زندگی شهری به علاوه بسیاری از بیماری های مغزی را به دنبال داشته است.
سر دردهای رایج در کشور عمدتا از نوع میگرنی و تنشی هستند که شیوع آن در آقایان حدود ۱۰ درصد و در خانم ها حدود ۲۵ درصد است و در طبقه بندی سر دردهای اولیه قرار می گیرند؛ سردردهای ثانویه نوعی است که از اختلالاتی همچون تومورها، عفونت ها، بیماریهای عروقی و آسیب های جمجمه ناشی می شود.
معضلی به نام خوددرمانی
متخصص بیماری های مغز و اعصاب با تاکید بر این که سردردها همیشه هشدار دهنده و زنگ خطر هستند، گفت: یکی از بزرگترین مشکلاتی که در تمامی جوامع وجود دارد، بحث خود درمانی سردرد است؛ افراد بدون مراجعه به پزشک شروع به مصرف مسکن می کنند در حالی که التیام سردرد با مسکن به این معنی نیست که بیمار دچار سر درد ساده و تنشی است. به واقع، گاه سردردهای ناشی از تومور هم در روزهای نخست بیماری با مسکن رفع می شوند.
فلوشیپ ام اس افزود: با توجه به این که اکثر داروهای سردرد حاوی مخدرها هستند در روزهای اول باعث التیام بیمار می شوند ولی مصرف بیش ازحد این داروها به صورتی که در طول ماه بیشتر از ۱۰ تا ۱۵ عدد استفاده شود، نه تنها کمکی به درمان می کند بلکه سردردها را به سمت سردردهای روزانه وابسته به مسکن می برد و در بسیاری موارد در تشخیص صحیح پزشک خلل ایجاد کرده و درمان را با مشکل مواجه می کند.
نبوی با تاکید بر اینکه همه سردردها باید جدی گرفته شود، گفت: در اکثر موارد، مشکل سردرد تنشی ساده اپیزودیک است ولی ممکن است این هشدارها ناشی از وجود یک تومور خطرناک در سر باشد که هوشیاری و حساسیت افراد را می طلبد.
متخصص مغز و اعصاب ادامه داد: سردردهایی که سیر پیش رونده دارند به نحوی که بیمار در گذشته سردردهای کمی داشته و با گذشت زمان دردها افزایش پیدا کرده است، احتیاج به بررسی دقیقی دارند؛ همچنین در مورد سردردهای خیلی شدید و ناگهانی که منجر به بیدار شدن فرد از خواب می شود و معمولا همراه با استفراغ است حتما باید با اورژانس تماس گرفته شود.
به گفته نبوی، سردردهایی که همراه بیماری های دیگر مانند درد شکم، درد سینه، تب، از دست رفتن حافظه، سرگیجه، تشنج و یا لمس شدن بخشی از بدن همراه است یاید به سرعت به پزشک مراجعه شود و همچنین سردردهایی که در افراد مسن ایجاد می شود و فرد در دوره جوانی سردرد نداشته و پس از سن ۶۰ سال به سردرد دچار شده است و در آخر سردردهایی که بعد از ضربه شروع می شود و بیمار قبل از ضربه تجربه سردردهای مکرر را نداشته است باید جدی گرفته شود.
سردرد و پارازیت ها
به باور مدیر بالینی مرکز تحقیقات مغز و اعصاب و علوم شناختی پژوهشگاه رویان، پارازیت ها نیز موجب سردرد و مشکلات مغزی می شوند.
نبوی گفت: پارازیت ها امواج ماکرو ویو هستند که باعث گرم شدن سلول و تغییرات در بافت ژنتیکی و محتوای پروتئینی سلول ها می شوند و می توانند آسیب های فراوانی به همراه داشته باشد ولی اینکه به صورت دقیق در چه مدت زمانی این امواج با چه شدتی آسیب ایجاد می کنند، به دلیل نبود مطالعات جدی روی انسان، شخص نیست ولی در آزمایش های حیوانی نتایج بدست آمده نشان می دهد که این امواج شامل اختلالات عملکرد مغز، عدم تعادل، نبود تمرکز و سرگیجه می شوند.