فروشگاه های اینستاگرامی معتبر، معمولاً، علاوه بر پیج اینستاگرام، یک وب سایت مشخص و روزآمد دارند که دارای نماد اعتماد الکترونیکی می باشد. مضافا اینکه این فروشگاه ها آدرس و شماره تلفن ثابت و مشخصی دارند و امکان مراجعه حضوری نیز برای افراد وجود دارد. در خصوص قیمت کالا نیز تفاوت چندانی میان قیمت فروشگاه های معتبر با قیمت بازار وجود ندارد؛ باید مراقب بود که قیمت های نامتعادل، اغلب، فریبکارانه و به منظور کلاهبرداری هستند. مواردی از این دست، در پرونده های وکیل جرایم رایانه ای ملاحظه شده است. نهایتا این که در فروشگاه های اینستاگرامی معتبر، امکان مشاهده و درج نظرات کاربران در زیر پست ها وجود دارد و آمار مشاهده و لایک پست ها با تعداد دنبال کننده ها مطابقت دارد. بدیهی است کالاهای غیر مجاز در فروشگاههای اینستاگرامی معتبر عرضه نمی شود.
شکایت از فروشگاه اینترنتی
در خریدهای اینترنتی، از تاریخی که کالا به دست خریدار می رسد ظرف هفت روز فرصت دارد حتی بدون هیچ دلیل و بدون پرداخت جریمه، کالا را پس بدهد. فقط اگر کالا جزو کالاهایی باشد که در صورت باز شدن مرسوله، قابلیت فروش بعدی را از دست بدهد، مثل کالاهای پزشکی و دارویی، مواد غذایی و آشامیدنی، امکان پس دادن وجود نخواهد داشت. هرگونه شرط مغایر با این حق که از طرف فروشنده برای خریدار لحاظ شود، بی اعتبار است. البته باید دانست که در اینگونه موارد، هزینههای استرداد و پس فرستادن کالا، به عهده خریدار است. برای شکایت احتمالی در این خصوص، می توان به استناد قانون تجارت الکترونیکی از طریق دادسرای جرایم رایانه و رسانه شکایت کرد. مضافاً اینکه، بستگی به مورد، دادخواست حقوقی نیز می توان شخصا یا از طریق وکیل دادگستری مطرح کرد.
پیامک جعلی سامانه ثنا
پیامک های مربوط به دادگستری، صرفا با سرشناسه adliran بوده لذا اگر غیر از این باشد، باید مراقب بود و لینک معرفی شده در این پیامک ها حاوی یک بدافزار است و مجرمین اینترنتی با این شگرد، اطلاعات کارت بانکی متقاضیان را به سرقت برده نسبت به برداشت غیرمجاز از حساب بانکی آنها اقدام می نمایند.
منع قانونی کنکاش در جرایم منافی عفت
ماده 241 قانون مجازات اسلامی: «در صورت نبود ادله اثبات قانونی بر وقوع جرایم منافی عفت و انکار متهم، هر گونه تحقیق و بازجویی جهت کشف امور پنهان و مستور از انظار ممنوع است. موارد احتمال ارتکاب با عنف، اکراه، آزار، ربایش یا اغفال یا مواردی که به موجب این قانون در حکم ارتکاب به عنف است از شمول این حکم مستثنی است.»
ماده فوق، به خصوص در رسیدگی به اتهام «زنا» و نیز «رابطه نامشروع دون زنا» می تواند اثرگذار باشد. اگرچه هیچ کدام از این موارد و ممنوعیت ها در رسیدگی به این قبیل جرایم، نمی تواند از قبح عقلی، اخلاقی و حرمت شرعی ارتکاب این قبیل اعمال چیزی کم کند. لیکن به لحاظ برخی ناآگاهی ها، و گاهی تخطی از قانون آیین دادرسی کیفری، مشاوره با وکیل جرایم منافی عفت و بهره مندی از یک وکیل ارشاد می تواند تا حدود زیادی، راهگشا باشد.
دادگاه تجدیدنظر در جرایم منافی عفت
اگر محکوم پرونده، نسبت به حکم، اعتراض نداشته باشد می تواند تسلیم به رای دادگاه شود و از تخفیف مقرر در ماده 442 قانون مجازات اسلامی استفاده کند. در این صورت، دادگاه، تا یک چهارم از مجازات وی را کسر می کند. مثلا اگر متهم، به یک سال حبس محکوم شده باشد و تسلیم به رای شود، امکان بهره مندی از 3 ماه تخفیف در حبس را خواهد یافت. البته میزان تخفیف به عهده دادگاه است (میزان تخفیف، نهایتا یک چهارم میزان کل مجازات است) مضافا اینکه شرط دیگر بهره مندی از تخفیف این ماده این است که دادستان، و همچنین در صورت وجود شاکی خصوصی، شاکی نیز نسبت به حکم دادگاه، اعتراض نداشته و درخواست تجدیدنظرخواهی یا فرجام خواهی نکند.
توبه و اثر آن بر مجازات
نکته: جرم موضوع ماده 639 قانون مجازات اسلامی، در طبقه بندی جرایم، از جرایم درجه 4 محسوب می گردد. اگرچه مجازات حبس کمتر از دو سال، جزء درجه 6 محسوب می شود.
ماده ۱۱۵ قانون مجازات اسلامی:« در جرایم تعزیری درجه شش، هفت و هشت چنانچه مرتکب توبه نماید و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود، مجازات ساقط می شود. در سایر جرایم موجب تعزیر، دادگاه میتواند مقررات راجع به تخفیف مجازات را اعمال نماید.»
زمان توبه: توبه می بایست قبل از صدور حکم قطعی صورت گیرد تا موثر واقع شود. بنابراین، توبه بعد از صدور حکم قطعی تاثیری بر مجازات نخواهد داشت. (رای وحدت رویه هیئت عمومی دیوان عالی کشور- مرداد 1400)
تعلیق، تخفیف و تبدیل مجازات
آیا مجازات حبس جرایم منافی عفت قابل تعلیق است؟
مطابق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب اردیبهشت ۱۳۹۹ مجازات حبس جرایم منافی عفت در زمره مجازات های قابل تعلیق نمی باشد. اگرچه مجازات شلاق رابطه نامشروع، قابل تعلیق و تبدیل به جزای نقدی است.
آیا مجازات حبس جرایم منافی عفت قابل تخفیف یا قابل تبدیل است؟
بله در صورت وجود کیفیات و شرایط مقرر، قابل تخفیف است و در مواردی (غیر از جرایم موضوع ماده 639) میتواند تبدیل به جزای نقدی شود. در این خصوص، نیاز به توضیحات بیشتری است که جهت اطلاع، به وبسایت وکیل سرا مراجعه شود.
* برای مشاهده مطالب مرتبط در خصوص موضوعات حقوقی و کیفری، می توانید به وبسایت وکیل سرا با نشانی vakilsara.ir مراجعه نمایید.
* همچنین، برای مشاوره با مصطفی محمدی، وکیل دادگستری می توانید با شماره 02188513670 یا با شماره 09121582093 تماس بگیرید.