جمعه هفته گذشته مشاور وزیر راه و شهرسازی در اظهاراتی جنجال برانگیز با اشاره به اینکه مسکن مهر باعث شد تا چوپانها کار خود را رها کرده و به شهر بیایند گفته بود: «من از مجموعه وزارت راه و شهرسازی سخن میگویم... مسکن مهر امکاناتی را ایجاد کرد برای عدهای در شهرها، مردم از روستاها به شهر آمدند. مسکن مهر فقط صدمهاش این نبود که یک برنامه دولتی بود. بلکه مناسبات مربوط به جمعیت را بر هم زد. 45 هزار تومان یارانه را گرفت آمد در مسکن مهر نشست، کارش را هم ول کرد، چوپان بود. در سمنان نمونههایش را برای من بارها گفته اند که مناسبات کاری را بر هم زد.» عبدهتبریزی افزود: دولت با آنکه اصلا اعتقادی به مسکن مهر نداشت اما یک میلیون و 350 واحد را به اتمام رسانده است، فقط مسکن مهر پردیس باقیماند که 70 درصد مسکن مهر این شهر در دادگاه است.
چند روز بعد نوبت به عباس آخوندی رسید تا به ادبیاتی متفاوت اما هم راستا با مشاورش مسکن مهر را مورد انتقاد قرار دهد. عباس آخوندی در نشست با نمایندگان استان تهران در مجلس با اشاره به اینکه هر واحد باقیمانده مسکن مهر پردیس -که مهمترین مشکل ما در این بخش است- برای تکمیل زیرساختها به 32 میلیون تومان پول نیاز دارد که دولت نیز یک ریال اعتبار برای آن ندارد، در این حوزه باید بگوییم که فردی در سال 91 این واحدها را با هزینه متری 340 هزار تومان به مردم ارائه کرد حال آنکه این رقم در زمان فعلی با توجه به افزایش قیمت مصالح و ... به 700 هزار تومان رسیده است که همراه با کمبود اعتبار 32 میلیون تومانی برای زیرساخت باید بگوییم برای هر واحد بیش از 60میلیون تومان کسری اعتبار وجود دارد.
وی بدون آنکه اشاره کند زمان تحویل این واحدها 18 ماهه یعنی نیمه دوم سال 92 بوده، افزود: بحث مسکن مهر پردیس ظرفیت تبدیل به یک بحران برای پایتخت را دارد. هماکنون 5 هزار و 200 میلیارد تومان کسری اعتبار برای تکمیل سایت مسکن مهر پردیس وجود دارد که اگر بخواهد به مردم سرشکن شود باید هر فرد نزدیک به 60میلیون تومان پرداخت کند، بحثی که امکان اجرای آن وجود ندارد، این درحالی است که تا کنون نیز اعتبارات بسیاری در راستای تأمین خدمات روبنایی این مناطق در سطح کشور نیز هزینه شده و دولت منابع لازم برای اجرای آن را ندارد.
وی ادامه داد: برخی معتقدند دولت قبل در حوزه مسکن کار بزرگی کرده و توانست پروژهمسکن مهر را آغاز کنند غافل از آنکه این اقدام پس از گذشت 10 سال تنها باعث 2 برابر شدن حجم نقدینگی در کشور شده و مشکلات بسیاری را امروز به وجود آورده که عدم توانایی در تأمین خدمات آن تنها بخشی از این مشکلات به شمار میرود.
*مردم از مسکن مهر استقبال نکردند
معاون وزیر راه و شهرسازی (مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید ایران) نیز گویا در همان جلسه اظهارات آخوندی را به نوعی دیگر تَکرار کرد. حبیبالله طاهرخانی گفته بود: عملیات اجرایی ساخت 2.3 میلیون واحد مسکن مهردر دولت قبل آغاز شد که تا کنون یک میلیون و 670 هزار واحد تحویل و 300 هزار واحد در مرحله اتمام نازککاری قرار دارند که دچار کمبود خدمات روبنایی و زیربنایی بسیاری هستند.
وی با بیان اینکه بخش عمده منابع اعتباری پایدار طرح مسکن مهر در دولت قبل هزینه شده و بخش اندکی در بخش خدمات رسانی برای این دوره باقیمانده است گفت: تاکنون 1.4 میلیون واحد به مرحله فروش اقساطی رسیده است.
وی با یادآوری اینکه عملیات اجرایی مسکن مهر از ابتدا در سه قالب خودمالک، تعاونی و انبوهسازی سه جانبه آغاز شد، افزود: خودمالکین که تنها مشمول دریافت وام بوده و بدون ورود دولت کار خودرا به پایان رساندند اما تعاونی و قراردادهای سه جانبه پروژه های اصلی و مشکلدار بودند که بخش عمدهای از آنها برای دولت به جا گذاشته شد.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید ایران با اشاره به جانمایی 240 هزار مسکن مهر با احتساب شهر جدید هشتگرد در استان تهران، اظهار کرد: در دولت قبل به علت نبود اراضی لازم برای اجرای طرح مسکن مهر به سراغ شهرهای جدید رفته و در این مناطق جانمایی کردند، نواحی که خود دارای مشکلات اولیه در تأمین خدمات و دسترسیپذیری بوده و اینگونه در وضعیت بدتری نیز قرار گرفتند.
طاهرخانی با یادآوری اینکه در شهر جدید پرند ساخت حدود 95 هزار مسکن مهر در سالهای 88 و 89 آغاز شد که مورد استقبال خوب مردم هم قرار نگرفت، افزود: این پروژه با این حجم سنگین از ساخت و ساز از مقیاس یک پروژه مسکونی خارج شده و قطعا در پروژه شکلگیری یک شهر کامل قرار میگیرد چرا که قرار است نزدیک به 400هزار نفر را در خود جای دهد .
وی بیان کرد: از سوی دیگر سال 91 عملیات ساخت حدود 82هزار واحد در شهر جدید پردیس آغاز شد که به دلیل آب و هوای بهتر و منطقه جغرافیایی مورد اقبال بیشتری از سوی مردم قرار گرفت اما مسئله اساسی آن است که ما زمین آماده توسعه شهری در این شهر جدید نداشتیم به همین دلیل نه تنها فرآیند شهرسازی در آن طولانی شد بلکه هزینه های بسیار بالایی را بر دوش سازندگان و دولت گذاشت.
وی با تاکید بر اینکه قطعا اگر این پروژه در اراضی در جنوب تهران پس از تخریب خانههای فرسوده ساخته میشد هزینهای کمتر به همراه داشت، اظهار کرد: از آنجایی که سایت مسکن مهر پردیس هیچگونه دسترسی مناسبی به سایر نواحی نداشت مجبور شدیم تا تونلی برابر با تونل رسالت تهران که خود برای ساخت، عمر سه شهردار را دیده، بسازیم. مسکن مهر پردیس از لحاظ تأمین مالی بسیار تحت فشار است. هماکنون در مرحله ساخت واحدها دارای 83درصد پیشرفت فیزیکی، مرحله زیرساخت 552 درصد و آمادهسازی و محوطهسازی دارای 62 درصد پیشرفت فیزیکی هستیم که به دلیل مشکلات متعدد ادامه کار برای ما سخت شده است.
به گفته طاهرخانی، مسکن مهر پردیس برای تأمین خدمات روبنایی 1000 میلیارد تومان، آماده سازی و محوطهسازی 1094 میلیارد تومان و خدمات زیربنایی 500 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که جمعا رقمی حدود 2500 میلیارد تومان را به خود اختصاص میدهد.
حال به فاصله حدود یک هفته که مسکن مهر روزهای جنجالی را در مجموعه وزارت راه و شهرسازی تجربه کرد، تعدادی از معاون وزیر راه و شهرسازی به پردیس رفته و از پروژههای مسکن مهر این شهر بازدید کردهاند. تصاویر این بازدید نشان می دهد معاون امور مسکن و ساختمان وزیر راه، مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن، معاون معماری و شهرسازی، رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، مدیرعامل سازمان مجری و ساختمانهای عمومی و دولتی، مدیرعامل بانک مسکن، چند عضو هیئت مدیره شرکت عمران شهرهای جدید و ... جزو بازدیدکنندگان بودهاند.
این مقامات مسئول پس از بازدید جلسهای درباره مسائل و مشکلات مسکن مهر پردیس برگزار کرده و به تبادل نظر پرداختهاند.
در این نشست مدیرعامل شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید گفته است: پیگیری امور پردیس طی چند سال گذشته نشان میدهد باید گام به گام مسائل را پیش برده و مرحله به مرحله در جهت حل مسائل حرکت کنیم. حل مسائل و مشکلات شهر جدید پردیس مورد تاکید ویژه وزیر راه است و اتمام پروژههای مسکن مهر پردیس ارادهای در سطح ملی نیاز دارد.
طاهرخانی افزود: مردم به صورت دقیق روند حرکتی پیشرفت در کارها را زیر نظر دارند. اگر عملیات اجرایی در جریان باشد ایشان نیز برای پیشبرد کارها با مجموعه شرکت عمران همراهی میکنند. انشاالله نسبت به موضوعاتی که مطرح میشود نگاه ویژهتری خواهد شد و تسریع در کارها را در آینده نزدیک شاهد خواهیم بود تا مشکلات هرچه سریعتر برطرف شود.