ژله از مادهای به نام ژلاتین تهیه میشود، این ماده حاوی پروتئین است و مصرف این ماده غذایی حاوی پروتئین و آمینو اسید نقش موثری در استخوان سازی و رشد دارد، بنابراین مصرف ژله بسیار مفید است. وقتی فردی به غذای سالم فکر میکند، ژله ممکن است یکی از اولین چیزهایی نباشد که به ذهن میرسد. اما ژله بیشتر از یک میان وعده پیش پا افتاده اهمیت دارد و دارای خواص قابل توجهی است که در این بخش خواهید خواند.
ژله چیست؟
ژله به خاطر پروتئین بالای آن برای سلامتی مفید است. بیشتر افراد با طعم و ژله رنگی آشنا هستند. اما ممکن است تعجب کنید که ژله عمدتا از پروتئین درست شده است. ژله از جوشیده شدن استخوانهای حیوانات، غضروف و پوست آنها برای استخراج کلاژن درست شده است. کلاژن نوعی پروتیین فیبری است که ماهیچه ها، استخوانها و پوست حیوانات را به هم متصل میکند.
وقتی کلاژن پردازش میشود، مادهای بی رنگ به نام ژلاتین میشود. بعد از سرد شدن ژلاتین، بافتی شبیه ژله پیدا میکند. برخلاف کلاژن، ژلاتین در آب داغ حل میشود و میتوان آن را در سسهای سالاد، سوپها و دسرها به کار برد.
فواید ژلاتین مشابه فواید کلاژن است، چون ژلاتین همان آمینو اسیدها را شامل میشود.
آمینو اسیدها در ژلاتین:
ژلاتین شامل چندین آمینو اسید است. آمینو اسیدها ترکیباتی هستند که برای ساخت پروتئینها با هم ترکیب میشوند و برای عملکرد مناسب اندامهای مختلف و نیز فراهم کردن انرژی ضروری هستند در حالی که بدن انسان آمینو اسیدها را تشکیل میدهد، بیشتر مردم باید آمینو اسیدها اضافه را از طریق غذا به دست آورند. آمینو اسیدهای موجود در ژله معمولا در استخوانها و اندامهای ویژه حیوانات یافت میشوند. از آنجا که بیشتر مردم آن بخشهای حیوان را نمیخورند، اضافه کردن ژلاتین به رژیم غذایی متنوع و مغذی میتواند مفید باشد.
اسیدهای آمینه خاص یافت شده در ژلاتین ممکن است بسته به روش آماده سازی و بافتهای حیوانی مورد استفاده متفاوت باشد؛ به طور معمول، معروفترین آمینو اسیدها در ژلاتین گلایسین، پرولین و ولین هستند. ژلاتین شامل آمینو اسیدها، آلانین، و آرگینین است. ولین آمینو اسید ضروری است که نمیتواند توسط بدن انسان تولید شود به این معنی است که باید در رژیم غذایی گنجانده شود.
مصارف ژلاتین:
ژلاتین ممکن است در محصولات غذایی، داروها و لوازم آرایشی مورد استفاده قرار گیرد.
ژلاتین معمولا در آب نبات ها، شیرینی، ماشمالو، پوشش کپسولها یافت میشود. آن هم چنین به عنوان آبگوشت استخوان و یا به عنوان مکمل استفاده میشود.
مزایا و خواص ژله
ژلاتین ممکن است طیف وسیعی از فواید سلامتی را شامل شود:
۱. ژله برای بهبود سلامت پوست
کلاژن چیزی است که ظاهری سالم و جوان به پوست میدهد. با افزایش سن افراد، به طور طبیعی کلاژن پوست را از دست میدهند که باعث شلی پوست میشود در نتیجه باعث چین و چروک و خطوط میشود. از آنجا که ژلاتین منبعی بزرگ از کلاژن است، ممکن است یک روش طبیعی برای بهبود ظاهر پوست باشد.
۲. فراهم کردن پروتیین با ژله
یکی از مزایای ژلاتین این است که تقریبا ۲ گرم پروتئین در نصف فنجان ژلاتین وجود دارد پروتئین مادهی مغذی است که بدن به مقدار زیادی به آن نیاز دارد. برخی منابع حیوانی پروتئین نیز حاوی مقادیر قابل توجهی چربی ناسالم هستند. ژلاتین منبع پروتیینی است که حاوی چربی نیست.
۳. کمک ژله به عملکرد دستگاه گوارش
ژلاتین ممکن است به حفظ سلامت هاضمه کمک کند؛ ژلاتین ممکن است به روشهای مختلف به هضم کمک کند. به عنوان مثال، گلایسین در ژلاتین ممکن است پوششی سالم در معده ایجاد کند.
هم چنین تولید شیره معده را تحریک و هضم درست را تسهیل میکند. بدون آنزیمهای گوارشی مناسب، مشکلات دستگاه گوارش، مانند برگشت اسید میتواند بیشتر شود. هم چنین ژلاتین با آب متصل میشود و ممکن است به حرکت موثر غذا از طریق سیستم گوارشی کمک کند.
۴. تسکین درد مفاصل از خواص مصرف ژله
کلاژن موجود در ژلاتین ممکن است درد مفاصل و التهاب را کاهش دهد. با توجه به کتابخانه ملی پزشکی آمریکا، برخی مطالعات کلینیکی نشان میدهند که ژلاتین ممکن است باعث کاهش درد و بهبود عملکرد مفاصل در افراد مبتلا به آرتروز شود.
۵. کمک ژله به کنترل قند خون
با اینکه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، یک مطالعه نشان میدهد که گلایسین، که یکی از آمینو اسیدها فراوان در ژلاتین است، ممکن است کنترل قند خون را در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بهبود بخشد.
۶. ژله برای حفظ استخوانهای سالم
لیزین موجود در ژلاتین به تقویت استخوانها کمک میکند. به بدن کمک میکند تا کلسیم را جذب و استخوانها را قوی نگه دارد و از پوکی استخوان جلوگیری کند. از آنجایی که بدن نمیتواند لیزین را تولید کند، گنجاندن رژیم غذایی در آن ضروری است. اضافه کردن ژلاتین به غذا یک راه برای بالا بردن لیزین است.
۷. بهبود کیفیت خواب ار خواص ژله
ژلاتین ممکن است کیفیت خواب را در برخی از افراد به خاطر فراوانی گلایسین بهبود بخشد. چند قاشق سوپ خوری ژلاتین میتواند حدود ۳ گرم از مشتقات گلایسین را تامین کند.
۸. ژله برای کمک به کاهش وزن
ژلاتین ممکن است بخاطر پروتئین و کالری پایین آن به کاهش وزن کمک کند و احساس سیری به فرد دهد. ژلاتین ممکن است در کنترل هورمونها مرتبط با گرسنگی نیز نقش داشته باشد.
اما ژلاتین اغلب در آب نباتهای جویدنی و ماشمالو با قند بالا یافت میشود. بهتر است که مواد مغذی، منابع کم قند ژلاتین را مصرف کنید.
۹. تنظیم هورمون با مصرف ژله
بخاطر پروتیینهای ضروری یافت شده در ژلاتین تمام فعالیتهای متابولیک بدن به خاطر مصرف ژلاتین، مثل ایجاد سلولهای جدید، جذب مواد مغذی و تقویت ماهیچهها، بهبود مییابد.
۱۰. ژله برای کنترل قند خون
عدم وجود شکر در ژلاتین این غذا را گزینهی خوب برای کاهش گرسنگی بدون ایجاد اختلال در سطوح گلوکز خون میسازد. این خاصیت ژلاتین دو فایده دارد:تولید انسولین، هورمونی که به تجمع چربی در بدن کمک میکند و کنترل اشتها را تسهیل میکند، چون تغییرات ناگهانی در میزان گلوکز میتواند باعث افزایش میزان کربوهیدرات شود.