‌رودان، بهشت جنوب ایران

منطقه خلیج فارس، هرساله در ایام نوروز گردشگران زیادی از شهرهای مختلف کشور به منظور استفاده از فضاهای گردشگری و مذهبی وارد شهرستان رودان می‌شوند.

 

شهرستان رودان از شهرهای قدیمی و تاریخی جنوب کشور است که وجود سنگ نبشته‌های میخی و تصویری‌(‌هیروگلیف‌) در منطقه باد افشان رودان حاکی از تمدن دیر پای رودان است که طبق نظر کارشناسان سازمان میراث فرهنگی به عصر ایلامی و آشوری می‌رسد.

 

وجود زیارتگاه امامزاده سید سلطان محمد از فرزندان امام موسی کاظم (ع) نیز از دیگر عواملی است که گردشگران زیادی را به این شهرستان جذب می‌کند.

 

این شهرستان با دارا بودن سرسبزی خاص خود به دلیل وجود درختان سرسبز و مناطق مستعدد کشاورزی در سطح منطقه و وجود رودخانه های فراوان و همچنین آب و هوای مناسب به بهشت جنوب شهرت یافته که با دارا بودن این ویژگی‌ها در ایام و فصول مختلف سال پذیرای گردشگرانی از سراسر کشورمان قرار می‌گیرد.

 

شهرستان رودان با مساحتی حدود ۳۰۴۴.۵ کیلومترمربع، در فاصله 85 کیلومتری بندرعباس قراردارد. شهر رودان مرکز این شهرستان در ۲۷ درجه و ۲۷ دقیقه عرض شمالی و ۵۷ درجه و ۱۱ دقیقه طول شرقی واقع شده‌ و ارتفاع آن ازسطح دریا حدود ۱۹۰ متر است. شهرستان رودان از شمال به حاجی آباد، از شمال شرقی به فاریاب (گلاشکرد)، از شرق به کهنوج و منوجان، از جنوب شرقی و جنوب به میناب و از غرب به بندرعباس محدود می‌شود.

 

رودان در قدیم به نام «رودکان» معروف بوده و وجه تسمیه آن، وجود رودخانه‌های متعدد و پرآب است. آب و هوای این منطقه گرم وخشک است و زمستانی معتدل و تابستانی گرم دارد. براساس آمارسال ۱۳۹۰ جمعیت آن ۱۱۸۵۴۷ نفراست و شهر رودان با ۳۳۲۸۵ نفر جمعیت پس از بندرعباس و میناب سومین شهر پر جمعیت استان است.

 

قدمت:

 

وجود سنگ نبشته‌های میخی و تصویری‌(‌هیروگلیف‌) در منطقه باد افشان رودان حاکی از تمدن دیر پای رودان است که طبق نظر کارشناسان سازمان میراث فرهنگی به عصر ایلامی و آشوری می‌رسد‌. قبل از روی کار آمدن پادشاهان ساسانی سدی طبیعی و نسبتا مرتفع در محلی که اکنون تبرکن گفته می‌شود، وجود داشته و دکه آب رودخانه پس از پر شدن کامل از بالا سرازیر شده و به دشت ارموز می‌رود. این سد در زمان ساسانیان به دست مهندسین و کارگران در زمان هرمز پادشاه ساسانی خراب شده است. جلگه‌ای که بعدها بنا شده به نام هرمز مشهور بوده است. قبرهای قدیمی و خانه‌های سنگی در اطراف کوهها نشانه‌ای از زندگی دور از مرکز بوده است. همچنین کشف آثار ارزشمندی از جمله جمجمه‌ای جراحی شده در سه هزار سال قبل از میلاد در منطقه‌ای به نام تم مارو نشان از قدمت دیرپای منطقه رودان دارد.

جاذبه‌های گردشگری رودان:

سنگ نوشته‌های بادافشان

 

در منطقه‌ای به همین نام در فاصله 25 کیلومتری شمال رودان، روی سنگ‌های ستبر کلماتی به خط میخی و نقاشی‌هایی بدیع وجود دارد که قدمت آنها به دوران ایلامی و آشوری می‌رسد.

 

قلعه کمیز

 

در فاصله 12 کیلومتری شرق رودان، قلعه‌ای که نشان هویت و پایمردی مردم این سامان است، نظر هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. در قدیم چون اغلب نقاط رودان را آب فرا گرفته بوده، مردم در این قلعه مستحکم سکونت داشته‌اند.

تُم مارو

 

درنزدیکی قلعه کمیز، تپه ای به نام تم مارو وجود دارد که درگذشته محل دفن مردگان واشیای گران قیمت بوده‌است. در این مکان آثار ارزشمندی از جمله جمجمه‌ای جراحی شده در سه هزار سال قبل از میلاد به دست آمده ‌است. گفته می‌شود در نام این تپه از مار استفاده شده تا مردم جرات نزدیک شدن به آنجا را نداشته باشند.

قلعه دختران

 

این قلعه در فاصله 5 کیلومتری شمال رودان و در منتهی الیه جنوبی کوه گُرُم قرار دارد که در حال حاضر به ویرانه‌ای تبدیل شده است. وجود سنگرهای سنگی متعدد در اطراف قلعه و غاری در پایین آن، حکایت از دقت و توجه خاص ساکنان قلعه به امنیت پناهگاهشان دارد.

 

پل رودخانه آبنما

 

پل رودخانه آبنما پلی ساخته دست بشر امروزی و رودخانه زلالی که از زیر آن جاری است، این مکان در ۷ کیلومتری شمال شرق شهر رودان واقع است.

 

زیارتگاه امامزاده سلطان محمد

 

براساس اسناد تاریخی نسب شریف امامزاده سیدسلطان محمد، به امام موسی بن جعفر(ع) می رسد. بقعه این امامزاده در روستای زیارت پیرچوگان در فاصله 45 کیلومتری رودان قرار دارد. وجود زیارتگاه امامزاده سید سلطان محمد در روستایی به همین نام باعث شد که این روستا در سال 91 به عنوان یکی از 10 منطقه نمونه گردشگری در کشور انتخاب شود.

 

کوه زندان

 

مکان بسیار صعب العبوری است که گویا در قدیم مخصوص زندانیان سیاسی بوده است. برای رسیدن به آن باید از راه‌های باریک بدنه کوه رد شد. مسیر عبور از تونل باریک و تاریکی که به صورت هلالی در بدنه کوه حفر شده، به گونه‌ای است که با اندک غفلتی امکان سقوط به اعماق دره وجود دارد. بعد از این تونل، شکاف غار قرار دارد که پس از عبور از آنجا می‌توان وارد قلعه شد. 12 اتاق در بدنه کوه زندان نیز حفر شده است.

 

آبشار کرون

 

آبشار کرون این آبشار درمنطقه کوهستانی بادافشان در ۲۷ کیلومتری در مسیر جاده رودخانه و رودان واقع می‌باشد و یکی از پر آب ترین مناطق رودان بشمار می‌آید.

 

امام زاده شاه قطب الدین حیدر

 

نسب این امامزاده براساس شجره نامه مستند به امام حسن مجتبی (ع) می‌رسد که در بخش جنوبی رودان در محله بندملا قرار دارد.

 

سایر آثار تاریخی و بقاع متبرکه رودان عبارتند از:

 

روستاهای نمونه گردشگری زیارت سیدسلطان محمد(پیرچوگان)، پل آبنما، قلعه بیژن، قلعه مهران شمیلو، تم سیدی، قلعه برنطین، قلعه جغین و رودخانه، قبرستان گبرها، تپه خودروگان، تپه پالور، جلگه موری، قدمگاه حضرت ابوالفضل، حضرت امیر، باغ و کاخ شاه نازدشت، قنات کهنوج بالا، امامزاده سیدجلال الدین، امامزاده سیدامیربن سلیمان، سایر زیارتگاه‌ها شامل ‌ زیارتعلی، پیرسرکوه در بخش رودخانه و ...

 

حیات وحش

 

وجود ارتفاعات و تپه ماهورهای شهرستان رودان شرایط زیستگاهی مناسبی ر‌ا برای زیست گونه‌های مختلف فراهم ساخته است. مهمترین حیات وحش منطقه خرس سیاه، پلنگ، جبیر، کل و بز و قوچ و میش، شغال، کفتار، گربه وحشی، گراز، انواع خفاش، خرگوش ، تشی و روباه معمولی از مهم ترین پستانداران منطقه است.

 

خرس سیاه آسیایی به عنوان یکی از کمیاب ترین و آسیب پذیر‌ترین گونه‌ها در ایران و حتی دنیا‌، از گونه‌های مهم پستانداران استان هرمزگان به شمار می‌رود که از نظر اهمیت بعد از یوز‌پلنگ در رتبه دوم قرار دارد‌. این حیوان از جمله پستانداران مورد حمایت و جزء گونه‌های در معرض خطر انقراض است که تنها در بخش‌هایی از شرق استان دیده شده است‌. منطقه رودان یکی از زیستگاه‌های مهم و با اهمیت خرس سیاه در استان است‌. در چند سال گذشته این گونه با ارزش به کرات توسط دامداران محلی دیده شده است. خرس‌ها معمولاً در غارها و یا سوراخ‌هایی که بر اثر تخریب و روی هم قرار گرفتن سنگ‌های بزرگ به وجود می‌آید، زندگی می‌کنند.

 

هوبره از پرندگان در معرض خطر انقراض، انواع اردک حواصیل و بسیاری دیگر از پرندگان به صورت مهاجر در فصل پاییزو زمستان در شهرستان دیده می‌شوند. تیهو و کبک پرندگان غالب منطقه که در تمام فصول سال به وفور در تمام منطقه یافت می‌شوند. علاوه برآن پرندگانی نظیر هدهد، کبوتر چاهی ، بلبل خرما ، دیدومک، چکاوک کاکلی، شبگرد دشتی، لیکو، زنبور خور معمولی، شاه بوف، زنبور‌خورها ، سسک‌ها‌، سنگ چشم‌ها در این منطقه دیده شده است.