نشست خبری چهل و هشتمین جشنواره فیلم «رشد» صبح امروز ۲۰ آبان ماه در سازمان آموزش و پرورش برگزار شد.
در ابتدای این نشست از پوستر این جشنواره رونمایی شد.
سپس حیدر تورانی سرپرست سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی درباره برگزاری جشنواره فیلم «رشد» گفت: جشنواره فیلم «رشد» پیش از انقلاب پا گرفته و از نادرترین رویدادهایی است که تداوم داشته است. این جشنواره سعی دارد از آنچه که تولید می شود در جهت استفاده دانش آموزان بهره ببرد. فلسفه وجودی این جشنواره کمک به تسهیل یادگیری دانش آموزان است تا آنها بتوانند رفتار مطلوبی در جامعه داشته باشند و به عنوان یک شهروند موفق، نقش آفرینی کنند.
وی ادامه داد: همواره کتاب به عنوان یک منبع آموزشی مهم بوده است اما رسانه های دیگری هم برای یادگیری وجود دارند که بسیار مهم هستند و در بین آنها فیلم نقش بسزایی دارد. ما امیدواریم این تولیدات خوب در اجرا هم به سرانجام برسند چراکه ما در تولید موفقیت های بیشتری نسبت به اجرا داشتیم. ما اینجا مسئولیم و باید پاسخگو باشیم و امیدوارم امسال با توجه به آثار خوبی که تولید شده به کمک دبیر جشنواره شاهد فیلم های آموزشی خوبی باشیم.
تورانی با بیان اینکه مدارس ما باید مدارس شاد و با نشاطی باشند، اظهار کرد: اگر بچه ها در مدارس در کنار درس های خود از این فیلم ها استفاده کنند اتفاق خوبی می افتد اما متاسفانه آنقدر بچه های ما را درگیر درس و نمره کنکور کرده اند که این اتفاق نمی افتد.
وی با اشاره به اینکه جشنواره فرصتی برای فیلم های علمی و آموزشی است که کمتر امکان نمایش دارند، بیان کرد: باید کاری کنیم تا مدارس این فیلمها را به نمایش بگذارند البته هنوز مدیران ما این تلاش ها را برنمیتابند بنابراین ما باید یاد بدهیم که منابع آموزشی فقط کتاب ها نیست و چه بسا یک فیلم آموزشی می تواند کار پانصد صفحه کتاب را انجام دهد.
در ادامه وحید نیکخواه آزاد دبیر این رویداد اظهار کرد: این جشنواره قدیمیترین جشنواره ایران و خاورمیانه و پرمخاطب ترین رویداد ایران محسوب می شود. حدود پانزده میلیون نفر شامل دانش آموزان و معلمان از مخاطبان بالقوه این جشنواره هستند به طوری که فیلم های این جشنواره سال گذشته توسط بیش از چهار میلیون نفر دیده شد. طیف مخاطبان این جشنواره هم بسیار متنوع بوده است به طوری که مخاطبانی از هفت تا هفتاد و هفت ساله داریم.متاسفانه چند فیلم بعد از ثبت نام از جشنواره خارج شدند چون طبق قانون جشنواره ملی فیلم فجر که می گوید باید اولین نمایش فیلم ها در این فستیوال باشد این آثار امکان حضور در جشنواره «رشد» را پیدا نکردند
نیکخواه آزاد یادآور شد: شعار این جشنواره در طول این سال ها «دانش در آیینه تصویر» بوده است اما من قبل از این اینکه این سِمَت را در جشنواره پیدا کنم جزو هیات داوران بودم و متوجه شدم هر ساله کمیت و کیفیت فیلم های داستانی زیاد شده است و با گفتگوهایی که داشتیم قرار شد در سال های آینده تعداد بیشتری از فیلم های با کیفیت علمی و آموزشی داشته باشیم. خوشبختانه وزارت آموزش و پرورش به استفاده از فیلم در برنامه های آموزشی توجه ویژه دارد به طوری که نوید محمدزاده، پیمان معادی و پریناز ایزدیار از آوردن نام فیلم «ابد و یک روز» در کتاب های آموزشی تشکر کرده اند.
دبیر جشنواره «رشد» ضمن بیان اینکه برخلاف بسیاری از جشنوارهها که بخش ملی و بین المللی دارند بدنه اصلی این جشنواره بخش بین الملل آن است، توضیح داد: ما امسال اصلا به فیلم هایی که ثبت نام شده اند، بسنده نکرده و از طرق رسمی و غیر رسمی تلاش کردیم تا فیلم هایی را که معرفی نشده اند، شناسایی کنیم و در جشنواره داشته باشیم از همین رو شاید اولین جشنواره ای باشیم که فیلم «توران خانم» را به نمایش می گذاریم و این موضوع برای خودِ من مایه خوشحالی است.
وی عنوان کرد: جشنواره «رشد» سال گذشته فیلم بلند داستانی خارجی اصلا نداشته است اما امسال سه هزار و هشتصد فیلم به دست ما رسید که یک رکورد است در همین باره باید بگویم همکاران من بسیار تلاش کردند تا فیلم «کودک خاموش» را که جایزه اسکار را به دست آورده است در جشنواره به نمایش بگذارند و ما از طریق قانونی توانستیم این فیلم را در بخش مسابقه داشته باشیم.
نیکخواه آزاد ادامه داد: متاسفانه چند فیلم بعد از ثبت نام، از جشنواره «رشد» خارج شدند چون طبق قانون جشنواره ملی فیلم فجر که می گوید باید اولین نمایش فیلم ها در این فستیوال باشد این آثار امکان حضور در جشنواره «رشد» را پیدا نکردند که فیلم «دوچ» به دلیل همین قانون جشنواره ملی فیلم فجر از جشنواره کناره گیری کرد.
وی درباره حضور پیدا نکردن فیلم «آن سوی ابرها» ساخته مجید مجیدی در جشنواره گفت: این فیلم جزو فیلم های بود که به جشنواره معرفی نشده بود اما من به آقای مجیدی زنگ زدم و وی را قانع کردم که فیلمش در جشنواره حضور داشته باشد که وی ما را به شرکت پخش فیلم وصل کرد اما آن شرکت هندی از ما تقاضای مبلغ بالایی داشت و در نهایت ما به آن رقمی که شرکت هندی می خواست، نتوانستیم برسیم. درباره روند حضور فیلم «کودک خاموش» هم باید توضیح بدهم که صاحبان این فیلم به ما گفتند خیریه ای در انگلستان وجود دارد که برای بچه های ناشنوا کار می کند و آنها به ما گفتند خودتان هرچقدر می خواهید به آنجا کمک کنید از همین رو ما صد دلار به آن خیریه کمک کردیم تا فیلم را نمایش بدهیم اما برای فیلم مجیدی با وجود تلاش هایی که کردیم این اتفاق نیفتاد.
دبیر جشنوار «رشد» توضیح داد: ما در بخش جنبی نمایش آثار آموزشی کیارستمی را داریم. قصد ما از نمایش این فیلم ها این بود که بگوییم در سال هایی سازمان هایی وجود داشت که ماموریت آنها ساخت فیلم های تربیتی بود اما حالا جایی نیست که به طور منظم و منسجم این کار را بکند.
وی در پایان با بیان اینکه در بین کشورهای خارجی، هند و ایتالیا بیشترین آثار را ارسال کرده اند از برپایی «شب هند» و «شب ایتالیا» در این دوره از جشنواره فیلم «رشد» خبر داد.