
ترامپ در حالی از آمادگی مذاکرات ایران و آمریکا سخن گفته که رفتارهای متناقض او نشان می دهد به دنبال اهداف خود و سیاست یک بام و دو هوا است.
سخنان اخیر دونالد ترامپ در مورد مذاکره با ایران، با توجه به سابقه سیاستهای او، مجموعهای از ابهامات و تناقضات را به همراه دارد.
از یک سو، او از تمایل خود برای دستیابی به یک توافق صلح هستهای معتبر با ایران سخن میگوید و حتی از برگزاری "جشن بزرگ خاورمیانهای" پس از امضای توافق خبر میدهد. این لحن آشتیجویانه، در ظاهر، نشان از تغییر رویکرد ترامپ نسبت به ایران دارد اما این نکته فراموش نمی شود که ترامپ در گذشته نیز بارها مواضع متناقضی در قبال ایران اتخاذ کرده است. خروج او از برجام، اعمال تحریمهای شدید، و تهدیدهای نظامی مکرر و به شهادت رساندن حاج قاسم سلیمانی همگی نشاندهنده رویکردی خصمانه و فشار حداکثری بر ایران بوده است. بنابراین، نمیتوان به سادگی از کنار این تناقضات گذشت و سخنان اخیر ترامپ را به عنوان نشانهای قطعی از تغییر سیاست آمریکا تلقی کرد و سیاست یک بام و دو هوای ترامپ در مقابل ایران را نشان می دهد.
یکی از اهداف احتمالی ترامپ از این اظهارات این است که دنبال کسب امتیاز از ایران در مذاکرات احتمالی باشد.
همچنین ترامپ با این سخنان سعی در ایجاد یک تصویر صلح طلبانه از خود در عرصه بینالمللی دارد.
اما این نکته مهم وجود دارد که اختلافات استسی میان ایران و آمریکا حتی به جز مسائل هستهای در مورد مسائل منطقهای و خط مقاومت و مهمتر قدرت موشکی ایران و حمایت امریکا از صهیونیستهای کودک کش وحود دارد.
سخنان اخیر ترامپ در مورد مذاکره با ایران، باید با احتیاط و تردید مورد ارزیابی قرار گیرد.
ایران باید با هوشیاری و در نظر گرفتن منافع ملی خود، به این اظهارات پاسخ دهد.
محمدرضا محسنی ثانی از نمایندگان مجلس با اشاره به تاکید رئیس جمهور کشورمان مبنی بر آمادگی ایران برای تعامل و گفتوگو در زمینه رفع برخی تنشها، گفت: جمهوری اسلامی همواره سیاست تعامل مثبت و سازنده با کشورهای دنیا را پیگیری کرده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: این مهم در حالیست که متاسفانه برخی کشورهای غربی با سردمداری ایالات متحده در تلاش هستند تا افکار عمومی را منحرف کنند و طوری وانمود کنند که ایران اهل دیپلماسی نیست و می خواهد تنش آفرینی کند.
وی ادامه داد: بر این اساس مشاهده می شود که کاخ سفید با افزایش فشارهای اقتصادی و تاثیرگذاری منفی بر نرخ دلار و طلا که همگی سبب افزایش قیمت ها می شوند، درصدد ایجاد نارضایتی مردم است و می خواهد بگوید این شرایط نتیجه عدم بهره مندی از دیپلماسی است.
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم با اشاره به اینکه ترامپ سیاست یک بام و دوهوا را در پیش گرفته است، افزود: در واقع آمریکایی ها نمی توانند از طرفی شدیدترین و بی سابقه ترین تحریم ها و محدودیت ها علیه ایران را اعمال کنند و از سوی دیگر خواهان مذاکره باشند. بدون شک منافع و احترام متقابل در بهره مندی از دیپلماسی جایگاه مهمی دارد که سیاستمداران آمریکایی باید به آن توجه کنند.
محسنی ثانی خاطرنشان کرد: همچنین باید اذعان کرد ایران بارها اعلام کرده که درصدد بهره مندی غیرصلحآمیز از انرژی هستهای نیست و بازرسان آژانس نیز به طور مستمر در گزارش های خود بر این مهم مهر تایید زده اند لذا طرف های غربی تلاش نکنند که به افکار عمومی دنیا القاء کنند که ایران مسیر دیگری را طی می کند.