موضوعاتی مثل شهادت و ایثار برای رسیدن به هنر دراماتیک از جمله سینما و نمایش راهی بس طولانی داشته و دارند. همواره سینما و تئاتر برای به نمایش گذاشتن این واژهها در طول تاریخ هنر، گاهی به ورطه شعار درشتنمایی افتادند که در روزگاری هم برای مخاطب زمانه خودش لازم بود و در مواقعی بسته به شرایط زمانه مخاطب در تلاش بودند که از این نوع نگاه دور شوند، اما حالا در پهنه هنر ایران و هنر هفتم در زمینه فیلمهای ارزشی و دفاع مقدس به فیلم کوتاهی تحت عنوان «سلام» میرسیم، فیلمی که برای اولین بار موضوع شهدای مدافع حرم را نه در زمینه مستندهای متداول درباره این موضوع بلکه در قالب روایی و داستانی مورد استفاده قرار داده است.
فیلم در مورد پسر بچهای خجالتی است که فکر می کند پدرش در سوریه شهید شده و او برای سلامت پدرش نذر میکند به چندین نفر سلام کند.
در فیلم «سلام» از صحبتهای کلیشهای و بازگویی خاطرات خبری نیست و با زبان سینما به زندگی روزمره خانواده مدافعان حرم سفر میکند و با تغییر زاویه دید به بطن زندگی خانوادهای بومی در یزد که سرنوشتشان با دفاع از حریم حرم گره خورده میگوید.
محمدرضا حاجی غلامی کارگردان فیلم در همین رابطه میگوید: ساخت اثر نمایشی در مورد مفاهیم ارزشی بسیار سخت است چون از طرفی حساسیت روی آن بالاست و در مواقعی برای رعایت آن مجبور به کلیشه کاری میشوی اما ما از همان اول بنا بر فاصله از این ماجرا گذاشتیم.
وی ادامه داد: بافت تاریخی یزد به عنوان محل فیلمبرداری به حس صمیمیت و باورپذیری فیلم کمک کرده و در این میان و گویش شیرین یزدی برای بازیگران، باعث شده فرهنگ بومی و زندگی روزمره و مشکلات خانوادهایی متوسط در فیلم بهتر جریان پیدا کند.
همچنین سجاد قافله باشی تهیهکننده این اثر هم خاطرنشان کرد: چند سالی است که ما در منطقه در حال مقاومت هستیم و ما در هنر هفتم هیچ کار قابل تاملی انجام ندادیم، فیلم «سلام» از آنجایی که از همین دغدغه ریشه میگیرد و با سفارش ارگان و شخصی به مرحله تولید نرسیده، تمام تلاشش را میکند که به فیلمی سرشار از فضای صمیمیت و باورپذیری تبدیل شود.
این تهیهکننده ادامه داد: فیلمهای مستند بر پایه تعقل و سند جلو میروند که این در بسیاری از مواقع باعث از بین رفتن ارتباط حسی با مخاطب میشود، ما در تلاش بودیم که فیلمی بر پایه مستندات اما در فضایی احساسی و حتی طنز جلو ببریم.
احمد شکوری بازیگر کودک این فیلم در مورد فضای جاری در فیلم میگوید: قصه بسیار جدید است و با اینکه در مورد شهدا است اما انگار در فضای امروز پیش میرود و اتفاقاتی میافتد که میتواند برای هر پسر بچهای بیفتد.
گفتنی است؛ فیلم کوتاه «سلام» به کارگردانی محمدرضا حاجی غلامی نمونه ای است برای تلاش در خلاف جهتی که بالا اشاره شد. این فیلم به مسئله ای می پردازد که در قشر انقلابی بسیار با اهمیت است یعنی مسئله دفاع از حرم و کسانی که در این راه می روند و کسانی که از پسشان می مانند و قرار است رنجی یا دردی از قِبَل فقدان عزیزی تحمل کنند. این موضوعِ بسیار با اهمیت چنانچه ذره ای بی دقتی در پرداختش شود به بلای بسیاری دیگر از فیلم های دغدغه محور دچار می شود و وجهه ارتباط با مخاطب را از دست می داد اما هوشمندی سازنده از این امر جلوگیری کرد و شاهد اثری متفاوت در این زمینه هستیم.