آقا محمدیان: «به آقای شمقدری وفادار بودم»

آقا محمدیان با بیان اینکه برخی احساس میکنند روزهای آخر است و هر جور که میخواهند میتوانند صحبت کنند، ادامه داد: طی این مدت ۵۰ فیلم در خارج از مرزها ساختیم که به بیداری اسلامی ، فرهنگ و ادبیات ایران و برخی کشورها مانند تونس و میانمار میپرداخت.

وی افزود: در تونس کلاس آموزشی ترتیب دادیم تا حدود ۶۵ نفر توسط اساتید ایرانی همچون مهدی سجادپور، ‌ احمدرضا گرشاسبی و محمد صدری طی ۱۰ روز آموزش فیلمنامه‌نویسی‌، کارگردانی‌ و مستندسازی آموزش ببینند و از سوی ما به آنها گواهینامه اعطا شود.

مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی ادامه داد: متاسفانه در آخرین لحظات به ما ایمیل زدند و خواستند که به دلیل شرایط خاص تونس برپایی این کلاس‌ها به آینده موکول شود.

ضمن اینکه قرار بود «دیگری» به عنوان اولین فیلم ایرانی در آنجا اکران شود که آن هم منتفی شد.

آقامحمدیان دیگر تفاهمات منعقد شده با تونس را ساخت پنج فیلم مستند و سه فیلم سینمایی برای شبکه نمایش خانگی آنجا عنوان کرد و گفت: موسسه‌ای به نام «علق» و موسسه سینمایی نیمه دولتی که شبیه مرکز گسترش است، ‌ این ارتباطات مشترک ما را فراهم کرده است که برایشان دو برنامه هفته فیلم هم برگزار کردیم.

وی در ادامه با اشاره به تولیدات سینمایی مرکز اظهار کرد: فیلم «لاله» به کارگردانی اسدالله نیک‌نژاد در دست تولید است و منتظر بازسازی پیست آزادی هستیم تا صحنه‌های مربوط به آنجا را بگیریم که با توجه به تغییراتی که در مدیریت آنجا به وجود آمده احتمالا فیلمبرداری با تاخیر همراه شود. در عین حال که گزینه اولمان ایران است، در کنار آن تلاش می‌کنیم از کشورهای همسایه که صاحب پیست هستند نیز کمک بگیریم.

آقامحمدیان ادامه داد: تدوین «لاله» را در ایران انجام خواهیم داد اما برای مرحله پست پرداکشن کارگردان علاقه‌مند است این کار توسط متخصصان خارجی انجام شود.

برای پخش فیلم‌ هم پیشنهاد یک میلیون و ۲۰۰ هزار دلاری داریم، منتظریم ببینیم چه می‌شود. تقریبا همین مبلغ را لازم داریم تا فیلم تمام شود.

وی درباره بودجه این فیلم نیز گفت: از مبلغی که پیش از این صحبت شده بود بسیار کمتر شده است. بودجه این کار تصویب شده بود و اگر ما هم آن را در مرکز نمی‌ساختیم جای دیگری ساخته می‌شد، در واقع این بودجه را اینجا آوردیم تا استفاده شود. در حال حاضر هم نیروهای این فیلم به حداقل رسیده تا پیست آماده شود و اگر تا یک ماه آینده این اتفاق نیفتد در خارج از کشور فیلمبرداری را به پایان می‌بریم.

آقا محمدیان درباره قول‌هایی که نیک‌نژاد برای جذب کمک برای این فیلم داده بود، ‌ گفت: قرار است ایشان طبق قول‌هایی که داده است در بحثپست پرداکشن از ارتباطاتش بهره بگیرد.

وی از دیدن راش‌های این فیلم اظهار رضایت کرد و ادامه داد: «لاله» کار لوکس و زیبایی شده است اما باید توجه داشت که صحنه‌های پیست هم بسیار حساس است و امیدوارم نتیجه کار هم خوب شود.

آقا محمدیان همچنین از دوبله این فیلم که به زبان انگلیسی فیلمبرداری شده است‌، برای اکران در ایران توسط بازیگران فیلم خبر داد.

مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی درباره فیلم «شهابی از جنس نور» به کارگردانی محمدرضا اسلام‌لو نیز اظهار کرد: این فیلم هم تا حدود ۱۰ روز دیگر آماده نمایش می‌شود. نسخه اولیه در ۲۱۰ دقیقه و نسخه دوم در ۱۱۰ دقیقه آماده شد و باید تایید جاهای مختلفی را می‌گرفتیم. ریاست سازمان سینمایی هم حساسیت ویژه‌ای روی این فیلم داشت و تلاش داشتیم فیلم به جشنواره فجر سال گذشته برسد و در این ایام آن را در ایران و کشورهای مرتبط اکران کنیم که متاسفانه کار نرسید.

وی افزود: این فیلم هم برای ما اهمیت زیادی داشت و برای ساختش از بهترین‌های سینمای ایران کمک گرفتیم و با توجه به اینکه فیلمنامه متعلق به آقای اسلام‌لو بود خود ایشان هم برای ساخت انتخاب شدند، چرا که هم سینما را می‌شناسند و هم در لبنان کار کرده‌اند.

آقا محمدیان با بیان اینکه این فیلم هم کار بدی نشده است، ‌ خاطر نشان کرد: امیدوارم بینندگان با موضوع خاصی که این فیلم مطرح می‌کند بتوانند ارتباط برقرار کنند. خوشبختانه عواملی هم از لبنان انتخاب شدند، بسیار حرفه‌ای هستند و معتقدم اسلام‌لو از پس ساخت این کار برآمده است.

وی با اشاره به پروژه‌ای که توسط رضا شمقدری فرزند رئیس سازمان سینمایی ساخته می‌شود و حواشی پیش آمده برای آن گفت: متاسفانه یک بی‌انصافی تمام عیار در انعکاس خبر این فیلم اتفاق افتاد. رضا شمقدری مستندساز است و پیش از این فیلم «۱۵پنجاه و نه» را که در لبنان ساخته شد تدوین کرده است و از مستند سازان خوب گروه عمار محسوب می‌شود. این مستند هم به شهید شاطری که در لبنان به شهادت رسید می‌پردازد و از کارهای ویژه‌ای بود که وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی روی ساخت آن تاکید داشت.

آقا محمدیان ادامه داد: قرارداد این کار با کاظم دارابی است و در نهایت ۵،۶ میلیون تومان به کارگردان برسد و اینکه تیتر می‌کنند ۹۰ میلیون تومان به یک کارگردان تازه کار می‌رسد‌، غیر منصفانه است.

مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در ادامه به جشنواره‌های پیش‌روی این مرکز اشاره کرد و گفت: طی روزهای آینده جشنواره میلاد سرخ را داریم که در اردبیل برگزار می‌شود که ما امسال تنها حامی مالی هستیم و کارهای اجرایی در اردبیل انجام می‌شود.

وی افزود: همچنین جشنواره فیلمنامه رضوی را پیش‌رو خواهیم داشت و بعد به جایزه بزرگ شهید آوینی می‌رسیم که در اوایل مهر برگزار می‌شود و قرار شده است مشترکا با موسسه آوینی برگزار شود و دبیر این جشنواره هم از سوی این موسسه انتخاب شود در واقع موسسه آوینی برگزار کننده اصلی آن خواهد بود.

آقا محمدیان با اشاره به جشنواره‌ی «سینماحقیقت» نیز اظهار کرد: این جشنواره در آبان برگزار می‌شود و ما تا آخرین دقایق کار خودمان را انجام می‌دهیم و احتمالا بعد از جشنواره میلاد سرخ یک معاونت اجرایی از بیرون از مجموعه برای این جشنواره انتخاب کنیم تا اگر هم نبودیم به کار لطمه نخورد.

وی در ادامه درباره رفتن حسین خورشیدی از مرکز گفت: خود ایشان بعد از برنامه‌ای که در ابوموسی داشتیم ‌، اظهار خستگی کردند و خواستند استراحت کنند. ضمن اینکه قراردادی هم برای نگارش فیلمنامه سریالی داشتند. اما همچنان ارتباط ما برقرار است.

این مدیر درباره آینده‌اش در مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی نیز اظهار کرد: برای دولت یازدهم آرزوی موفقیت می‌کنم، دوستان می‌خواهند افرادی بیاید که بتوانند آن همدلی را ایجاد کنند. ما هم تلاش کردیم این اتفاق بیفتد. اما در حال حاضر همه اختلافات در عرصه فرهنگ جمع شده است و باید فکر کلی برای آن شود و دولت فعلی هم به دنبال حل این مشکلات است.

آقامحمدیان ادامه داد: خود من دوست ندارم در این پست بمانم. من فیلمسازم و تجربه سخت این چهار سال به من نشان داد با ساخت فیلم می‌توانیم ارتباط جدی‌تری برقرار کنیم.

وی افزود: بعد از مرکز به فیلمسازی مشغول می‌شوم و مهم برای من ساخت فیلم است و تغییراتی در آثار گذشته‌ای که ساخته‌ام خواهم داد و امیدوارم این فضای کار فراهم شود. در حال حاضر دو فیلمنامه که خودم نوشته‌ام را آماده دارم و دو سه کار دیگر هم هست که دیگران نوشته‌اند. یک کار هم برای تلویزیون آماده دارم.

این کارگردان که درگذشته فیلم‌هایش را در ژانر اکشن ساخته است، ‌ خاطر نشان کرد: در ادامه مسیر فیلمسازی‌ام اگر هم بخواهم کار اکشن بکنم قطعا متفاوت با گذشته خواهد بود.

وی به دوران مدیریتش در مرکز نمره ۱۸ داد و به ایسنا گفت: اگر کلاه خودمان را قاضی کنیم، می‌بینیم شرایط مرکز با جاهای دیگر متفاوت است. ما تلاش کردیم با همه فیلمسازان کار کنیم اما هر بار که برای بدهی کارگردانی نامه دادیم، سریع جنجال به راه انداختند. سینمای ما بیشتر غوغا سالاری شده است و بدون اینکه حقایق را ببینیم، ‌ حاشیه‌ها زیاد است.

وی ادامه داد: معتقدم هشت سال گذشته به لحاظ مدیریتی در نظام ماندنی‌ترین است و بیشترین حاشیه و تنش را داشتیم. در این دوران کار کردن بسیار سخت است و معتقدم رفتار ما تاثیر گذار بود. ما تلاش کردیم سراغ سوژه‌هایی برویم که نیاز جامعه اسلامی است و در بحبوحه بحران اقتصادی سعی کردیم مرکز به مشکل نخورد و کاری را تعطیل نکردیم.

آقا محمدیان درباره بودجه مرکز گفت: وضعیت بودجه قطعی نشده است و در حال حاضر پایین است، علی رغم اینکه باید افزایش پیدا کند اما هنوز مشخص نیست و قدم در تاریکی بر می‌داریم.

وی از حل مشکل ساختمان مرکز گسترش خبر داد و اظهار کرد: خوشبختانه توانستیم مشکل را با شهرداری حل کنیم. به دلیل تغییر کاربری این ساختمان از مسکونی به اداری دو میلیارد باید پرداخت می‌کردیم که با همکاری شهرداری این رقم به یک میلیارد رسید و در حال حاضر این مکان ساختمان اداری و با در اختیار داشتن سینما است و اگر هم روزی اینجا دوباره ساخته شود، می‌توان یک سالن سینمای خوب در آن در نظر گرفت که جا دارد از دوستان شهرداری قدردانی کنیم.

رئیس مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی بر لزوم اختصاص جایی در سازمان سینمایی مختص به فعالیت‌های بین المللی سینما تاکید کرد و گفت: مرکز اولین جایی بود که ارسال فیلم به خارج را جدی گرفت و پیشنهاد کردیم بنیاد فیلم‌های بین‌الملل تشکیل شود، چرا که این عرصه بسیار سخت است و دولت جدید باید این بخش را تقویت کند و هزینه‌های جدی‌ای برای آن در نظر بگیرد.

اگر سرمایه جدی باشد، خیلی از سینماهای خارج از کشور را می‌توان برای نمایش آثار ایرانی اجاره کرد و آن را کاری در دراز مدت دید.

آقا محمدیان در بخش پایانی این نشست که عصر ۳ شهریور ماه برگزار شد با اشاره به اقدامات انجام شده گفت: ما تلاش کردیم آثار مستند وارد شبکه نمایش خانگی شود و روز گذشته هم طی توافقی که با رسانه‌های تصویری کردیم، هفت مورد کار جدید را برای عرضه به آنها دادیم.

وی پخش آثار مستند از تلویزیون را از دیگر اقداماتش عنوان کرد.

مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در پایان سخنانش با بیان اینکه به تعهدی که به شمقدری داده وفادار بوده است، ‌ گفت: به ایشان قول دادم طی مدت حضورم در مدیریت مرکز نه فیلمنامه‌ای بنویسم و نه فیلمی بسازم که به عهدم وفا کردم، اگر در کاری هم عنوان تهیه کننده داشتم این عنوان حقیقی نبوده است و به جایگاهم در مرکز بر می‌گشت.

شهنام صفاجو مدیر روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی نیز در این گفتوگو، آقامحمدیان را همراهی میکرد.