سینما رسانهای در خدمت سرگرمی نیست، گاهی سینما میتواند در خدمت آرمانها باشد. میتواند آیینه رنجها، بیعدالتی، مبارزه و شور زندگی باشد. میتواند الهامبخش باشد و بهزندگی آدمها امید و انگیزه برای تلاش بدهد. درست مثل کاری که فیلم «زندهباد بهیم» با مخاطب انجام میدهد. فیلمی که در مقطعی با امتیاز 9.6 از کاربران IMDB به صدر برترین فیلمهای تاریخ هم رسید و «رهایی از شائوشنگ» و « پدرخوانده » را هم جا گذاشت. فیلمی که روایتی خالص از رنج و مبارزه مردمی است که مورد ظلم واقع شدهاند. با ما باشید برای معرفی شاهکاری بهنام «زندهباد بهیم» .
فراتر از یک فیلم
سینمای هند را با رقص و آواز، چرخیدن دور درخت، خالیبندهای عجیب، قصههای عاشقانه، پیدا کردن برادر گمشده و... میشناسیم. سینمایی که میخواست با رقص و اکشن بستری باشد برای فراموش شدن دردهای یک ملت. اما چند سالی است که این سینما با موج نویی که بهپا کرده و دور شدن از کلیشههایش، غافلگیریهای بزرگی برای مخاطب جهانی دارد. روندی که با موفقیت «پیکی» در جشنواره کن شروع و در سال 2021 با «زندهباد بهیم» بهاوج رسید. فیلمی که از سرویس استریم آمازون پخش شد و دنیا را تکان داد. فیلمی که با تکیه بر یک داستان واقعی، بهجای فراموش کردن سپردن رنجها، دنبال بیان ریشه رنجها و محرومیتهای مردم هند است. داستان فیلم در دهه 90 میلادی میگذرد. چاندرا یک حقوقدان معروف که بعدها توانست بنیانگذار تغییرات اساسی در نظام حقوقی، پلیسی و حتی اجتماعی هند باشد شخصیت محوری فیلم است. کسیکه وکالت پروندههای حقوق بشری را بدون پول بهعهده میگرفت و معروفترین پروندهاش محوریت داستان این فیلم را تشکیل میدهد.
زندهباد بهیم، زندهباد عدالت
دوربین از همان آغاز فیلم ما را به یک زندان میبرد، جایی که پلیس براساس طبقهبندی اجتماعی و نظام کاستی هند که قرنها وجود داشته و هنوز هم هست زندانیان را دستهبندی میکند و افرادی را که از طبقه فرودست یا نجس جامعه هستند با اتهامات واهی به زندان برمیگرداند. یکی از اعضای این قبیله که نه حق آموزش دارند، نه حق رای و نه میتوانند زمین بخرند، همراه خانوادهاش مشغول شغلهای پاdینی چون کارگری است و برای گرفتن مار به خانه ارباب روستا میرود. بعد از گمشدن طلای همسر ارباب، این فرد متهم به دزدی میشود، تحت شکنجه قرار میگیرد و همسرش با راهنمایی معلم روستا به شهر میرود تا از وکیل چاندرا برای حل پرونده کمک بگیرد.
پروندهای که هند را متحول کرد
هر چند فیلم روی پرونده معروف چاندرا متمرکز است که برای لونرفتن داستان به جزئیات جالب آن نمیپردازیم اما با کمی تحقیق میفهمیم چرا این فیلم معروف و محبوب است. کارگردان سوژه را هدر نداده و عظمت اتفاق را بهخوبی بهتصویر کشیده است چرا که این پرونده باعث لو رفتن ابعاد فساد سیستماتیک در پلیس و دستگاه قضایی هند شده و زمینهساز تغییرات اساسی در حق قبایل فرودست میشود. این قبایل که حدود 20 درصد جمعیت هند را تشکیل میدهند هنوز هم از بسیاری حقوق محرومند اما بعد از این دادگاه هزار پرونده مرتبط با آنها دوباره بررسی شد. اتحادیه حفاظت از حقوق قبایل تشکیل شد و تیمی گسترده از وکلا به رهبری چاندرا بیش از 96 هزار پرونده که مربوط به اقلیتهای قومی که در هند به آنها نجس میگویند را بررسی کرد.
قهرمان لازمه سینما است
فیلم الهامبخش است چون در آن شاهد تلاش قهرمانان برای رسیدن به عدالت هستیم. از زنی روستایی، فقیر و رنجکشیده که حتی در ازای دریافت پول هم حاضر به صرفنظر کردن از عدالت نیست، تا وکیلی که اجرای عدالت و رسیدن طبقات محروم به حقشان را بهترین دستمزد میداند. حتی معلمی که فراتر از وظایفش در کنار مردم است و از افراد صاحب نفوذ نمیترسد. وجود قهرمان یعنی شخصیتی که برخلاف روال موجود در یک جامعه طغیان میکند، نظم موجود را برهم میزند و رفتار روزمرهاش مثل آدمهای معمولی جامعه نیست در چنین فیلمهایی هم جذاب است، هم الهامبخش. جذابیت وقتی دوچندان میشود که میدانیم فیلم براساس واقعیت ساخته شده. هرچند در شروع اکران امتیاز فوقالعاده 9.6 را از کاربران IMDB گرفت اما امتیاز فعلی فیلم 8.9 است آنهم با 193 هزار رای از کاربران جهانی که نشان میدهد امتیاز فیلم تصادفی و براساس آرای مخاطبان هندی نیست. از آن مهمتر فیلم از منتقدان سایت معروف «روتن تومیتوز» امتیاز 100 درصد را گرفته. یعنی کاملترین امتیاز ممکن. داستانی پرکشش، همراهی احساسی مخاطب با رنج شخصیتها و دوبله اختصاصی تماشای این فیلم را برای شما تبدیل به تجربهای خاص میکند که با تماشای آثار هالیوودی کمتر به آن نزدیک میشوید.