بیش از 6 ماه از شیوع ویروس کرونا در کشورمان میگذرد، ویروسی که جهان را دربرگرفته و مهمترین توصیه پزشکان و متخصصان برای جلوگیری از مبتلاشدن به آن، رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی است. شیوع موج دوم ویروس کرونا در کشور و افزایش روزافزون تعداد مبتلایان و فوتشدگان ناشی از این بیماری، موجب شده تا بسیاری از مردم نگران برگزاری جلسات مذهبی در ماه محرم باشند.
اخبار سیاسی- کمتر از یک ماه تا ماه محرم مانده است و تصمیمات و نظرات زیادی درباره نحوه برگزاری مراسم عزاداری محرم مطرح میشود. برخی به صراحت میگویند که میخواهند جلسه محرم را بگیرند و برخی دست به عصا اظهارنظر میکنند. این تناقضات در میان اهالی دولت هم وجود دارد. رئیس جمهور، هفته گذشته نسبت به برگزاری مراسم عزاداری در سراسر کشور تأکید میکند. حسن روحانی، رییسجمهور (شنبه، 4 مرداد) در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با تأکید بر اینکه ایجاد دوگانگی "جان و نان" و "عزاداری و سلامت" غلط است و هر دو باید در کنار هم و با رعایت پروتکلهای بهداشتی باشند، گفت: مراسم عزاداری شهادت سرور و سالار شهیدان امام حسین (ع) باید در سراسر کشور، با شکوه و رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی برگزار شود.
رئیس جمهور حتی گفت: اینطور که مشخص است همه نهادها و دستگاهها تلاش و جدیت دارند تا همانند سالهای گذشته برنامههای ماه محرم در شأن و جایگاه اباعبداللهالحسین(ع) باشد و در این زمینه درصدد برنامهریزی برای تحقق اهداف مورد نظرند.
اظهارات صریح و بیپرده رئیس جمهور درباره محرم، کاملاً با نظرات ستاد ملی مقابله با کرونا در روزهای گذشته مغایرت دارد. ابلاغیههای ستاد ملی کرونا نه تنها مغایر نظرات رئیسجمهور بلکه در زمانهای متفاوت هم تغییر میکند. برای نمونه، دو روز گذشته کمیته اطلاعرسانی ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا اعلام کرد که برگزاری مراسم در اماکن مجاز، صرفاً با رعایت اصول "کاهش زمان مراسم، تراکم حداقلی، آلودگیزدایی منظم، رعایت فاصله یکونیممتر و استفاده مستمر و همگانی از ماسک " انجام میشود و این در حالی بود که روز گذشته، اطلاعیه دیگری مبنی بر لغو مراسمها و تجمعات مردمی صادر کرده است که این تصمیم، سبب تعطیلی دعای عرفه در بسیاری از مناطق کشور شد. با این وجود، سوالات متعددی درباره چگونگی برخورد رئیسجمهور و ستاد ملی مقابله با کرونا با موضوع محرم به شکل جدی وجود دارد. تصمیم ستاد ملی کرونا درباره لغو مراسم مسلمیه هیئت رزمندگان اسلام، نشان داد که بر روی تصمیم خود استوار نیست؛ چراکه سه روز گذشته در حالیکه با تأیید خودش به هیئت رزمندگان مجوز برگزاری مراسم مسلمیه را صادر میکند، به یکباره و بدون دلیل، مراسم را لغو میکند.
سازمان تبلیغات اسلامی در این روزها به میدان آمده تا بحث و نظرات متعدد درباره محرم را به نقطه اشتراک برساند. جلسات متعددی نیز در روزهای گذشته با حضور اقشار مختلف و نهادهای مرتبط برگزار کرده است. آخرین جلسه نیز هفته گذشته با حضور مداحان و وعاظ کشور در دفتر سعید نمکی وزیر بهداشت برگزار شد. رئیس سازمان تبلیغات حتی برای دریافت نظرات مراجع تقلید به شهر قم سفر کرد. قمی در دیدار با حضرت آیتالله مکارم شیرازی نظر ایشان را درباره برگزاری مراسم محرم جویا شد. وی با تأکید بر لزوم تدبیر مناسب در این خصوص، عنوان کرد: اگر این امور را رها کنیم اسباب دردسر است، اگر بخواهیم عمل کنیم باید به شکلی باشد که هم پروتکلهای بهداشتی رعایت شود و هم از جنبههای معنوی و مذهبی غافل نشویم؛ همانگونه که در مورد نماز جمعه هم این دستور داده شده است. آیتالله مکارم شیرازی تصریح کرد: اگر ضابطه و معیاری در این خصوص نداشته باشیم، مشکلاتی پیش خواهد آمد، بنابراین قطعاً باید متولیان امر در این خصوص توجه کافی و لازم را داشته باشند تا هم دغدغههای مذهبی و دینی مردم مورد توجه قرار گیرد و هم پروتکلهای بهداشتی و سلامت آنها حفظ شود.
آنچه مشخص است اینکه سازمان تبلیغات اسلامی، وزارت بهداشت و نهادهای مرتبط دیگر تلاش میکنند به تؤافقاتی دست پیدا کنند تا مراسم محرم با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شود اما شاید این سؤال پیش آمده باشد که اکنون چه نیازی احساس شده که مسئولان بهداشتی و تبلیغی تصمیم گرفتهاند به یک تؤافقنامه مشترک دست پیدا کنند. کافی است یکی از شبهای گذشته به شهرری و اطراف حرم سدالکریم (ع) سری میزدید؛ حتماً پاسخ این سؤال را دریافت میکردید. اینکه علیرغم لغو مراسم حضوری مسلمیه در حرم سیدالکریم (ع)، تعداد زیادی از مردم و دستهجات عزاداری در بازارچه و اطراف حرم به اقامه عزاء پرداخته بودند و این یعنی لغو مراسمهای عزاداری بهترین تصمیم برای کنترل اوضاع نیست.
احتمالاً با چنین دیدگاهی نیز رئیسجمهور و وزیر بهداشت دنبال چهارچوبی برای ایجاد تعامل با نهادهای تبلیغی و فرهنگیاند که بتوانند سطح فعلی همکاری را حفظ و یک نظم را برای محرم ایجاد کنند. چراکه همه به خوبی میدانند در مواردی همچون عزای امام حسین(ع) نظرات مردم به مراتب مهم است و نمیتوانند بدون در نظر گرفتن ملاحظات، تصمیمگیری کنند و این نکته نیز حائز اهمیت است که رسیدن به یک تصمیم نامناسب و محاسبات غلط نه تنها جلوی ضرر را نمیگیرد بلکه خلأ و آسیبهای زیادی را بوجود میآورد.