حمید بعیدی نژاد روز شنبه در توئیتی نوشت: مقالات اخیر روزنامهی گاردین در افشای دخالتهای خارجی بهویژه عربستان در سیاست روزنامهها، خبرگزاریهای بینالمللی و ایجاد و شکلدهی به رسانههای فارسیزبان، باید بهعنوان دفاع محکمی از روزنامهنگاری حرفهای موردتقدیر تمامی رسانههای معتبر بینالمللی قرار گیرد.
روزنامه گاردین دیروز در تازهترین سلسله گزارشهای خود، از رابطه نشریه خبری ایندیپندنت فارسی و شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال پرده برداشت.
دراین گزارش آمده است: گروه تحقیقات و بازاریابی سعودی بهعنوان کارفرمای بخش زبانهای خارجی نشریه ایندیپندنت به یک خبرنگار ایرانی خارج از کشور پیشنهاد کرده تا سردبیری بخش فارسی نشریه ایندیپندنت را که قرار است در نیویورک دایر شود بر عهده بگیرد.
این روزنامه انگلیسی افزود: این خبرنگار با شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال همکاری دارد. او پس از ماجرای ناپدید شدن جمال خاشقچی با انتشار پیام هایی در فضای مجازی دیدگاه عربستان درباره این حادثه را ترویج داد و احتمال مرگ او را کمرنگ جلوه داد.
بر اساس معاملهای که در اوایل سال جاری اعلام شد، قرار شد ایندیپندنت نام تجاری خود را به یک ناشر عربستانی که ارتباطات نزدیکی با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان دارد، بدهد. ولیعهد جوان در هفتههای اخیر و پس از قتل «جمال خاشقچی» روزنامهنگار منتقد توسط مقامات امنیتی سعودی، تحت انتقاد شدید قرارگرفته است.
گاردین نوشت:گروه تحقیقات و بازاریابی سعودی پیش از همکاری با ایندیپندنت بالغبر 10 میلیون دلار به موسسه اصلاحات جهانی متعلق به تونی بلر نخستوزیر پیشین انگلیس کمک مالی کرده است تا در ازای آن، بلر به طرح اصلاحات دولت عربستان کمک کند.
این نشریه انگلیسی افزود: سردبیر ایندیپندنت کریستین براوتون بهتازگی به کارکنان نگران این موسسه اطمینان داده که تارنماهای جدید خبری، به رغم ارتباط با دولت سعودی مستقل عمل خواهند کرد. بااینحال 2 نفر که از سوی ایندیپندنت برای نظارت بر بخش فارسی پیشنهاد شدند، به دلیل عدم دریافت ضمانت کافی درباره استقلال سردبیر از دولت عربستان، از این همکاری صرفنظر کردهاند.
گاردین به نقل ازیکی از دو نامزد پیشنهادی نوشت: نظارت سردبیر به یک«مشاور تحریریه» محدود میشودکه بین گروه تحقیقات وبازاریابی سعودی و سردبیر ایندیپندنت ارتباط برقرار میکند. وقتی پرسیدم که آیا مشاور تحریریه قادر به حذف روایتی هست که بااستانداردهای ایندیپندنت همخوانی ندارد، به من گفته شد هنوز مشخص نیست که آیا مشاور تحریریه این مجوز را دارد یانه. کاملاً مشخص بود که نظارت ایندیپندنت تنها اسمی خواهد بود.
این نشریه انگلیسی ادامه داد: هنوز نشانی وجود ندارد که بخش انگلیسی نشریه ایندیپندنت مروج دیدگاه دولت عربستان در ماجرای خاشقچی بوده است.
خاشقچی 2 اکتبر(10مهرماه) پس از ورود به ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول ناپدید شد. پس از تحقیقات بهعملآمده، مقامات آل سعود بامداد امروز (شنبه) به کشته شدن وی در ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول اعتراف وادعا کردند که وی بعد از یک نزاع داخل این ساختمان کشتهشده است.
گاردین به نقل از یک سخنگوی ایندیپندنت نوشت: همانطور که در آن زمان اعلام شد چگونگی مشارکت مشخص است، سایتهای زبان خارجی متعلق به گروه تحقیقات و بازاریابی سعودی خواهند بود و تحت مالکیت آنها اداره میشوند، و تمام شیوههای تحریریه و خروجی آن مطابق با استانداردها، کدها و اخلاقیات ایندیپندنت خواهند بود.
این گزارش در حالی منتشر میشود که گاردین چندی پیش پس از اقدام شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال و مصاحبه با سخنگوی یک گروه افراطی جداییطلب که از حمله تروریستی به شهر اهواز تمجید کرده بود، افشا کرد بودجه 250 میلیون دلاری این شبکه تلویزیونی را عربستان تأمین میکند. این گزارش خشم مسئولان ایران اینترنشنال را برانگیخت تا جایی که طرح شکایت از گاردین مطرح شد.
همزمان، حمید بعیدی نژاد سفیر جمهوری اسلامی ایران، اقدام این شبکه به پخش مصاحبه با سخنگوی گروهک افراطی که در حادثه تروریستی اهواز دست داشته است را نقض صریح قانون و نماد آشکار حمایت از تروریسم خوانده و از این شبکه به نهاد ناظر بر رسانهها در انگلیس (آفکام) شکایت کرده است.