وزیر خارجه اسبق آمریکا در بخشی از کتاب خاطراتش که به تازگی آن را منتشر کرده، به موضوع پرداخت ۱.۷ میلیارد دلار پول به ایران در سال ۲۰۱۶ پرداخته و توضیحاتی را درباره دلیل تصمیم دولت باراک اوباما برای تسویه بدهی قدیمی آمریکا به ایران ارائه کرده است.
جان کری در فصل هجده این کتاب که به موضوع مذاکرات هستهای با ایران اختصاص دارد، اعتراف کرده است که مبلغ ۱.۷ میلیارد دلاری که آمریکا تقریبا ۳ سال پیش برای حل یک مناقشه حقوقی قدیمی به ایران پرداخت کرد، حدود یک پنجم مبلغی بوده که آمریکا ممکن بوده به موجب حکم دادگاه مجبور به پرداخت آن به ایران شود.
وی در کتاب خود ضمن شرح داستان بدهی ۴۰۰ میلیون دلاری آمریکا به ایران در دهه ۱۹۷۰ میلادی (قبل از پیروزی انقلاب اسلامی)، به موضوع شکایت ایران از آمریکا در دادگاه بینالمللی لاهه و درخواست تهران از این دادگاه برای دریافت ۱۰ میلیارد دلار غرامت به همراه سود و بازگرداندن اصلِ بدهی اشاره کرده و نوشته است: ایران شکایت حقوق محکمی را در دادگاه تنظیم کرده بود و دادگاه ممکن بود ایالات متحده را به پرداخت مبلغ سنگینی به ایران مجبور کند اما دولت اوباما با پرداخت حدود یک پنجم پول مورد مطالبهی ایران، این مناقشه حقوقی را حل و فصل کرد.
وزیر خارجه اسبق آمریکا در ادامه گفته است که مبلغ ۱.۷ بر اساس وجوه ایران در حساب وزارت خزانهداری آمریکا و میزان سودی که در این مدت به آن تعلق میگرفته، محاسبه شده و تصریح کرده است که با وجود آنکه ۱.۷ میلیارد دلار رقم هنگفتی است اما در مقابل ۱۰ میلیارد دلار [که مورد مطالبه ایران بوده] مبلغ چندان زیادی به حساب نمیآید.
گفتنی است مبلغ ۱.۷ میلیارد دلار بخشی از بدهی دولت آمریکا به ایران بابت لغو یک قرارداد تسلیحاتی در دهه ۱۹۷۰ میلادی است که مبلغ اصلی آن ۴۰۰ میلیون دلار بود. دولت آمریکا پس از آنکه به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی ایران این مبلغ را به مدت ۳۷ سال بلوکه کرده بود، سرانجام پس از امضای برجام موافقت کرد اصل این مبلغ را به همراه ۱.۳ میلیارد دلار تحت عنوان سود بانکی به ایران پرداخت کند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از زمان ورود به کاخ سفید، بدون اشاره به اینکه این پول از ابتدا متعلق به ایران بوده است، بارها دولت اوباما را متهم کرده است که برای آزادی چند شهروند آمریکایی، ۱.۷ میلیارد دلار از جیب مالیاتدهندگان آمریکایی به ایران باج داده است.