«زیگمار گابریل» وزیر خارجه آلمان در جریان سفر «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران به آلمان، با وی در نشست خبری مشترک شرکت کرد.
وزیر خارجه آلمان در آغاز ضمن استقبال و ابراز خرسندی از حضور ظریف در کشورش، گفت که با وی درباره طیف گستردهای از مسایل گفتوگو کرده است. وی سپس به سفر خود به ایران در پی توافق هستهای اشاره کرد و بر روابط خوب آتی میان 2 کشور به ویژه در زمینه مسایل اقتصادی تاکید کرد.
گابریل گفت که با دستیابی به توافق هستهای با ایران پنجرهای تاریخی باز شد و تهدیدی بزرگ در زمینه مسئله هستهای به وسیله دیپلماسی برطرف شد ضمن اینکه از تقابل نظامی در منطقه هم جلوگیری شد. (از این جهت) این توافق در آلمان و همینطور در اروپا دارای ارزش فراوانی است.
گابریل افزود که ایران و آلمان به صورت آزادانه و محترمانه با هم گفتوگو میکنند و وی با اشاره به تحولات خاورمیانه از جمله بحران قطر امیدوار است که ایران نقش سازندهای در منطقه ایجاد کند. و کشورها به صورت مستقیم با هم مذاکره کنند چرا که وقوع بحران جدید موضوعی است که به نفع هیچکس نیست.
گابریل وجود کشوری به عنوان میانجی برای حل بحران قطر را مفید دانست و از کویت به عنوان گزینه احتمالی در این زمینه یاد کرد. وزیر خارجه آلمان از ایران هم به عنوان بازیگر محوری و قدرتمند و متکی به خود در منطقه نام برد و گفت که روحانی به مردم ایران وعده اصلاحات داده است که به وسیله آن زندگی مردم بهتر خواهد شد. از این رو ضروری است که ایران به سرمایهگذاری خارجی تمایل داشته باشد و نقش ایران در حل تنش های خاورمیانه پر رنگ باشد.
وزیر خارجه آلمان در زمینه نقش منطقهای ایران به بحرانهای موجود در سوریه، عراق، لبنان و دیگر تحولات خاورمیانه اشاره کرد.
وی در عین حال گفت که حق موجودیت اسرائیل موضوعی است که قابل مذاکره نیست. گابریل بار دیگر بر امنیت آفرینی توافق هستهای تاکید کرد و گفت که کشورش از توافق هستهای با ایران و همه تلاش ها برای ادامه توافق حمایت می کند.
ظریف هم ضمن تشکر از دولت آلمان به دلیل مهماننواری، از همکاری میان آلمان و ایران استقبال کرد و اعلام کرد که گفتوگوهای خوبی در طول سفر 2 روزه وی برای گسترش روابط اقتصادی صورت گرفته است. وی در همین راستا و با توجه به امنیت و اعتماد به مردم در ایران در پی انتخابات، ابراز امیدواری کرد که ایران روابط اقتصادی خوبی را با آلمان گسترش دهد.
وزیر خارجه ایران همچنین گفت که دیدگاههای مشترک زیادی میان 2 کشور در زمینه ضرورت گفتگو برای حل مشکلات در منطقه خلیجفارس وجود دارد و ایران مواضع دولت آلمان در این راستا را خوب تلقی میکند و این مواضع با مواضع ایران همسویی دارد.
ظریف گفت که ایران همواره خواهان حل و فصل و فصل معضلات منطقه از سوریه وعراق تا یمن بوده است و پیشنهاد ایران در این موارد روی میز است و امیدوار است که کشورهای دارای نفوذ از این فرصت استفاده کنند و برای دستیابی به راه حل تلاش کنند. این سیاستمدار ایرانی گفت که تلاش ایران به همراه روسیه و ترکیه برای پایان دادن به برخی از درگیریها در سوریه بسیار موثر بوده است و هیچ راه حل نظامی برای بحرانهای منطقه وجود ندارد و تمامی بحرانها در منطقه باید از مسیر گفتوگو و وارد کردن تمامی عناصر به پروسه سیاسی وارد شود و این حرکت باید توان و تلاش برای مقابله با افراط گرایی و تروریسم که به وسیله داعش و جبهه النصره و القاعده در منطقه در حال گسترش است را منسجم کند.
وزیر خارجه ایران درباره موضع این کشور درباره اسرائیل هم گفت که ایران و آلمان اختلاف نظرهایی در این مورد و به ویژه درباره سیاستهای اشغالگرانه و نقض حقوقبشر مستمر و نقض حقوق مردم فلسطین و پوشش نهادن بر عملیات مخرب دارند و اکنون فرصت خوبی است که میتوان با دوستان آلمانی در مورد نکات اختلاف در فضای آرام و معقول و با ادبیات مبتنی بر احترام متقابل گفتوگو شود. و این گفتوگوها ادامه خواهند داشت.
ظریف گفت که آلمان و ایران در زمینههای مختلف مسایل سیاسی و اقتصادی منافع مشترکی دارند؛ به خصوص در حفظ برجام. که دستاوردی مشترک است و توافقی 2 جانبه میان هیچ 2 کشوری نیست و باعث خرسندی است که مقامات آلمانی بر اجرای برجام و بهرهمندی مردم ایران از پیامدهای برجام تاکید دارند.