ایرج مسجدی سفیر جدید ایران در عراق در گفتوگو با سایت طنین در خصوص برنامههای خود برای گسترش روابط دو کشور گفت: نگاه و سیاستهای جمهوری اسلامی ایران همواره بر اساس صداقت و حمایت و دوستی و همپیمانی و کمک و برادری واقعی بوده است، این ها در نگرش سیاسی و انقلابی کشور جمهوری اسلامی ایران وجود دارد. جمهوری اسلامی ایران باید با عراقیها در زمینههای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی روابط خود را تقویت کند.
وی با بیان اینکه روابط فرهنگی ما باید با عراقیها گسترش یابد، اظهار داشت: در بحث علمی، دانشگاهی، ورزشی، توریسم زیارتی و مواردی از این قبیل؛ در بحث اقتصادی، ایران کمک بسیار مؤثر و بزرگی میتواند به عراق داشته باشد؛ به ویژه در کارهای عمرانی از سدسازی گرفته تا موارد دیگر چرا که عراقیها کارهای زیرساختی زیادی روی زمین مانده دارند و در دوره صدام کار چندانی نشده است و از سال 2003 میلادی تاکنون نیز دولت جدید عراق با توجه به شرایط و وضعیتی که بوده مجال و فرصتی پیدا نکرده و بودجه هایش آزاد نشده است.
سفیر ایران ادامه داد: از این رو زمینه زیادی برای کمک و ایفای نقش ایران وجود دارد از جمله در انجام پروژههای بزرگ ملی مانند: راه آهن، جاده سازی، تونل سازی، سد سازی، پالایشگاه و نیروگاه سازی، هتل سازی در شهرهای مختلف عراق، بیمارستان سازی و موارد مختلف؛ همچنین خودروسازی، راه اندازی شهرکهای صنعتی و ساخت خانههای مسکونی، کارهای اقتصادی کلان و خدمات فنی- مهندسی بستر مهمی وجود دارد برای ایران در راستای همکاری با عراق با توجه به اینکه این نیاز در عراق وجود دارد و ما نیز با توجه به توانمندیهای خود به کمک به عراق نیازمندیم.
مسجدی با اشاره به مبادلات تجاری میان دو کشور که به 8 میلیارد دلار میرسد گفت: این رقم در فاز اول باید به 20 میلیارد دلار برسد و سپس به مبالغ بالاتری ارتقا یابد و این هدف گذاری باید با هدف توسعه روابط اقتصادی میان ایران و عراق باشد تا سبب بهره مندی هر دوطرف شود.
وی در بحث سیاسی نیز خاطرنشان کرد: روابط خوبی با عراق وجود دارد ولی این روابط باید جدیتر و بهتر شود، سیاستهای منطقهای، سیاستهای عربی و اسلامی، بحث سازمان همکاری اسلامی، بحثهای جهانی، بحث جبهه مقاومت و مسائل مختلف. بنابراین میان ایران و عراق جای همکاریهای سیاسی بسیار زیادی وجود دارد و باید روابط توسعه یافته و عمیقتر شود و اجازه ندهیم دیگران این روابط را دچار خدشه کنند؛ از جمله آمریکاییها، اروپاییها، سعودیها و بقیه. یعنی پایههای روابط خود را باید محکمتر کنیم.
سفیر ایران با اشاره به برخی پروندههای معطل مانده بین ایران و عراق اظهار داشت: یک سری مسائل بر زمین مانده از گذشته با عراقیها را باید به سرعت حل و فصل کرد؛ مسئله قراداد 1975 الجزائر، مسئله قطعنامه 598، مسئله لایروبی اروند، مسئله cbc، مسئله تعیین خطوط مرزی و مسائل مختلف دیگر نمونهای از این امور میباشند. این مباحث باید به کمک همدیگر به سرعت حل و فصل شود و اگر چالشها و مشکلاتی وجود دارد باید سریعاً بر طرف شود و در این زمینه، نیاز به رفت و آمدهای زیادی بین ما و عراقیها در سطوح مختلف وجود دارد.
مسجدی موضوع بعدی را فعال کردن بخش خصوصی دانست، خاطرنشان کرد: بخش خصوصی ما میتواند در بهبود ساختار اقتصادی عراق مؤثر باشد و میبایست این موضوع از ناحیه جمهوری اسلامی ایران، چه از ناحیه بانکها و چه از سوی مراکز دولتی حمایت شود و این امر از طریق اختصاص مشوقهای مختلف، باعث حضور بخش خصوصی در میدان عمل و سرمایه گذاری در عراق میشود.
وی ادامه داد: در بحث اجتماعی و فرهنگی مسأله زوار اربعین، هتل سازی و مواردی از این قبیل باید پیگیری شود. این مسائل دوطرفه هستند و شاهدیم در سال جمعیت قابل توجهی از زوار عراقی نیز وارد ایران میشوند که در هیچ جای جهان این اتفاق نمونه ندارد و این امر میتواند بازار بزرگی ایجاد کند که به آن توریسم مذهبی گفته میشود و این زائر از مرز مهران تا مشهد میتواند شغل و کار ایجاد کند و ارز وارد کشور کند و این امکان بسیار ارزشمند و بزرگی است که میتواند مورد رسیدگی بیشتر قرار گیرد. بنابراین زمینهها و بسترهای کار تا حد زیادی فراهم است.