وزارت خارجه دولت آمریکا در اولین تحریمهایی که در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ علیه کشورمان وضع میشود، اعلام کرد که اینها تنها «گامهای نخست» بوده و واشنگتن بیش از این بر روی «اقدامات خصمانه ایران چشم نمیبندد.»
تحریمهای جدید شامل 13 فرد و 12 نهاد مرتبط با ایران است.
مایکل فلین، مشاور امنیت ملی ترامپ، نیز در بیانهای پس از تحریمها اعلام کرد: «دولت ترامپ اقدامات تحریککننده ایران که منافع ما را تهدید میکند را بیش از این تحمل نخواهد کرد. روزهای چشم بستن بر اقدامات خصمانه ایران علیه آمریکا و جامعه جهانی به سر آمده است.»
روز جمعه همچنین شبکه خبری سیانان به نقل از مقامات رسمی اعلام کرده که کاخ سفید به دنبال اعمال دستکم یک دور دیگر از تحریمهای جدید علیه ایران در ارتباط با برنامه موشکی تهران است.
رویترز نیز در خبری به نقل از یک مقام دولت ترامپ مدعی شده است در صورت تداوم برنامه موشکی ایران و ادامه جنگهای نیابتی اقدامات دیگری اتخاذ خواهند شد، «تحریمهای اخیر اولین گامها برای پاسخ به رفتار تحریک کننده ایران بودند.»
بانکهای چینی، هدف جدید تحریمهای ضدایرانی
نشریه معروف اقتصادی فوربس درباره این تحریمهای احتمالی مینویسد: «این تمهیدات میتواند - و باید - بانکهای چینی را هدف قرار دهد. جدا ساختن نهادهای ملی چین میتواند بازارهای جهانی را شوکه کند، اما تمهیدات [تحریمها] بدون این کار تأثیرگذار نخواهند بود.»
در لیست تحریمهای پیشین علیه ایران، نام دستکم یک شهروند و دو شرکت چینی به چشم میخورند. گری سیمور، هماهنگ کننده سابق کنترل تسلیحات کشتار جمعی در دولت باراک اوباما، میگوید: «این اقدام ممکن است هشداری به چین باشد، که البته منطبق با احساس خصومت ترامپ در برابر چین نیز است.»
شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید، تأیید کرده است که تحریمهای اعمال شد در دولت اوباما تدوین شدهاند. مت لویت، از مقامات سابق وزارت خزانهداری آمریکا، نیز میگوید: «اعمال تحریمهای جدید نیازمند زمان زیاد برای طراحی و تدوین آنها است، و لیست اخیر - شامل شرکتهای چینی اضافه شده - احتمالا مدتها پیش از روی کار آمدن دولت جدید تهیه شدهاند.»
سپاه پاسداران نیز جزو اهداف بعدی ترامپ است
خبرگزاری رویترز امروز (چهارشنبه) به نقل از یک مقام آگاه اعلام کرد که دولت ترامپ در حال آماده کردن پیشنهادی است که احتمالا منجر خواهد شد کاخ سفید سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کند.
این مقام اعلام کرد که چندین سازمان آمریکایی درباره این پیشنهاد که در صورت اجراء میتواند تحریمهای قبلی بر افراد و نهادهای مرتبط با سپاه را افزایش دهد، مورد مشورت قرار گرفتهاند.
رویترز در ادامه میگوید متن پیشنهاد ادعایی را مشاهده نکرده است اما میتواند به شکل یک دستور اجرایی به وزارت خارجه آمریکا ارائه شود تا سپاه پاسداران را به عنوان یک گروه تروریستی مد نظر قرار دهد. مشخص نیست که آیا ترامپ چنین دستوری را امضاء خواهد کرد یا نه .
واکنش چینی روسی
پس از تحریمهای اخیر، دوشنبه گذشته چین اعلام کرد نسبت به لیست جدید تحریمهای ایران که شامل برخی شخصیتها و شرکتهای چینی بود، اعتراض کرده است.
لو کانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین اعلام کرد که پکن اعتراض خود نسبت به این اقدام واشنگتن را ابراز داشته و اینکه چنین تحریمهایی بخصوص وقتی منافع یک شخص ثالث را تحت تاثیر قرار میدهد برای پیشبرد منافع مشترک مفید نخواهند بود.
لو در جلسه کنفرانس خبری خود در واکنش به این اقدام آمریکا گفت: «ما همواره با هرگونه تحریمهای یکجانبه مخالف بودهایم.»
یک منبع در وزارت امور خارجه روسیه نیز روز جمعه گفت که تحریم های جدید و یکجانبه آمریکا علیه ایران امری غیر سازنده است. منبع مذکور افزود: «این تحریم ها ممکن است منجر به ایجاد مشکلاتی شود که مانعی در برابر اجرای توافق هسته ای ایران می شود.»
این منبع روسی ادامه داد: «تحمیل تحریم های جدید علیه ایران ممکن است منجر به بحرانی شدن اوضاع شود.»
روسیه: نگران خروج ایران از توافق هستهای هستیم
یک مقام وزارت خارجه روسیه امروز (چهارشنبه) اعلام کرد ضمن ابراز نگرانی از کنار گذاشته شدن برجام توسط ایران به دلیل عدم پایبندی آمریکا به تعهداتش تأکید کرد که این به دنبال اظهارات ضد ایرانی آمریکا نشانه شکست جامعه بینالملل خواهد بود.
میخائیل یولیانوف، رئیس اداره منع گسترش و کنترل تسلیحاتی وزارت خارجه روسیه در گفتگو با خبرگزاری اسپوتنیک افزود: «مسلما نگرانیهایی وجود دارد زیرا شاهد اظهارات تندی از سوی دولت آمریکا و متعاقب آن واکنش تند تهران هستیم.»
یولیانوف گفت: «شما درمورد تهدید خروج ایران از توافق میپرسید؟ معتقدم که چنین نتیجهای بیانگر شکست بزرگی در تمام جامعه بینالملل خواهد شد.»
این دیپلمات روس تاکید کرد که تحریمهای هفته گذشته آمریکا بر ایران باعث ایجاد فضایی به شدت ناخوشایند در برابر اجرای برجام در آینده خواهد شد.