در حالی که لایحه بودجه سال 95 کشور چندی قبل ( 27 دی ماه) به مجلس ارائه شد تا نمایندگان خانه ملت به بررسی کلیات و جزئیات سومین بودجه دولت یازدهم بپردازند، در این میان بودجه حوزه سلامت که موضوعی عمومی و مربوط به تک تک افراد جامعه است از اهمیت ویژهای برخوردار است.
بر اساس آنچه در لایحه بودجه 95 مطرح است، سلامت و درمان به عنوان سومین دغدغه مهم دولت به شمار میآید که بعد از رفاه اجتماعی و آموزش و پرورش سالانه حدود 15 درصد بودجه دولت را به خود اختصاص می دهد(این در حالی است که سال گذشته تنها ۶ درصد از سهم بودجه کل کشور به بخش سلامت اختصاص یافته بود) و بودجه در نظر گرفته شده دولت برای این بخش از 40 هزار میلیارد تومان در سال 94 به حدود 42 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.
فارغ از این موضوع که این میزان بودجه برای انبوه کارهای عقب مانده در نظام سلامت، کافی هست یا نیست، متاسفانه در سالهای گذشته بودجه سلامت با کسری اعتبارات مواجه شده است و ممکن است امسال نیز نظام سلامت در تنگنای کمبود بودجه قرار گیرد.
بر همین اساس احمد آریایی نژاد، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتوگو با خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان تاکید کرد: بودجه کشور باید واقعی بسته شود تا شاهد کسری بودجه نباشیم.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره سهم بودجه سلامت گفت: با توجه به اینکه منابع درآمدی کشور کم است، بهترین شیوه اولویت بندی است و بخش سلامت مسلماً باید از اولویتهای بالا باشد. آریایینژاد ادامه داد: دولت در بخش درآمدی دچار مشکل است به طوری که بودجه سال گذشته بخش سلامت تنها ۶ درصد از کل بودجه کشور بود اما رقم بودجه سال 95 نسبت به سال گذشته سیر صعودی داشته است اما اینکه آیا این درصدها واقعی است یا خیر جای بحث دارد.نماینده ملایر همچنین اضافه کرد: با توجه به بدهکاری بخشهایی چون بیمارستانها، درمانگاهها و بیمهها میتوانیم به ضرس قاطع بگوییم که بودجه سال 94 بخش سلامت تحقق پیدا نکرد.
یک عضو دیگر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم عنوان کرد بودجه بهداشت و سلامت ایران در مقایسه با دیگر کشورها چندان زیاد نیست. عابد فتاحی ادامه داد: ۹ ماه است کارانه پزشکان دولتی و خصوصی داده نشده است و همین موضوع این را میرساند که وزارت بهداشت در شرایط مناسبی از نظر بودجه بسر نمیبرد، بنابراین در این دوره به هر شیوهای شده تلاش میکنیم که کمیسیون بتواند این بار سنگین را بدوش بکشد.
علاوه بر اینکه نمایندگان ملت در مصاحبههای خود به بخش سلامت در بودجه توجه ویژهای داشتهاند باید گفت که مدتی است که جلسات همه کمیسیونها رنگ ولعاب بودجهای به خود گرفته است و در این بین اعضای کمیسیون بهداشت و درمان هم با دعوت از مسئولان وزارت بهداشت پیرامون بودجه بخش سلامت و درمان به بحث و بررسی پرداختند؛ از جمله آنکه با دعوت از مسئولان بیمه سلامت و سازمان تامین اجتماعی سهم اعتبارات بیمه سلامت از بودجه عمومی دولت در سال آینده را مورد ارزیابی قرار دادند؛ رسول خضری در شرح این جلسات کمیسیون اظهار داشت که این دو سازمان بیمه گر بر این باورند که اعتبارات در نظر گرفته شده در لایحه بودجه سال آینده متناسب با نیاز جامعه هدف آنان نیست و خواهان افزایش اعتبارات خود بودند.
علاوه بر مسئله کمبود بودجه در بخش سلامت، طرح تحول سلامت نیز آنطور که باید و شاید مورد توجه قرار نمیگیرد و ضرورت دارد بهارستانیها در بررسی بودجه به این طرح که در نزد مردم و دولت اهمیت به سزایی دارد توجهای ویژه داشته باشند چرا که طرح مذکور هزینههای درمان را به طور قابل ملاحظهای کاهش میدهد و با وجود اجرای آن دولت در پوشش بیمهای اقشار آسیب پذیر با مشکل رو به رو نخواهد شد.
علاوه بر این یکی دیگر از مسائلی که در بخش سلامت و درمان برای ملت حامل مشکلاتی شده است افزایش قیمت دارو است که لازم میباشد در این زمینه نیز مجلس ورود کند و نظارتهای لازم را انجام دهد چرا که افزایش اقلام دارویی مشکلاتی را برای مردم بهویژه اقشار کم درآمد به دنبال داشته و شایسته است که این مسئله نیز در بررسی لایحه بودجه 95 مدنظر قرار گیرد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ با همه این تفاسیر باید منتظر ماند و دید که با وجود درخواست کارشناسان سلامت و برخی از نمایندگان ملت مبنی بر افزایش بودجه نظام سلامت برای محقق شدن اهداف وزارت بهداشت و کاهش مشکلات درمانی مردم شاهد بیشتر شدن سهم اعتبارات بخش سلامت از آنچه در لایحه وجود دارد خواهیم بود یا خیر؟