به گزارش افکارخبر،یک کارشناس مسائل حقوق بینالمللی در یادداشتی در پایگاه خبری تحلیلی المانیتور مینویسد طرح جدید مجلس نمایندگان آمریکا در صورت تبدیل به قانون، تعهدات واشنگتن در سازمان تجارت آزاد و همچنین توافق هستهای ایران و 1+5 را نقض میکند.
مجلس نمایندگان آمریکا روز سهشنبه طرحی را به تصویب رساند که در صورت تبدیل به قانون، برای شهروندانی از کشورهای برخوردار از برنامه «معافیت از روادید» که به چهار کشور ایران، سوریه، عراق و سودان سفر کنند، محدودیتهای تازهای وضع میکند.
در حال حاضر شهروندان 38 کشور که بسیاری از آنها اعضای اتحادیه اروپا هستند به موجب این برنامه میتوانند بدون درخواست ویزا به آمریکا سفر کنند.
روزنامه «یواسای تودی» پیشتر گزارش داده بود طرح جدید مجلس نمایندگان بعد از نشستهای محرمانه میان کاخ سفید و رهبران کنگره تهیه شده است.
در نسخه اولیه این طرح، نامی از ایران و سودان به میان نیامده بود، اما مطابق با توافقات حاصلشده این دو کشور به عنوان «حامیان تروریسم دولتی» به طرح قانونگذاران آمریکایی اضافه شدند.
طرح شماره 158 مجلس نمایندگان، به کلام ساده به این معنی است که شهروندان بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا که به قصد گردشگری یا تجارت به ایران سفر کرده باشند، اکنون بایستی پیش از ورود به آمریکا اقدام به اخذ روادید کنند.
«رضا نصیری»، کارشناس حقوق بینالملل، در یادداشتی در پایگاه خبری المانیتور، ماهیت طرح مجلس نمایندگان را «سیاسی» خوانده و نوشته منتقدان میگویند قانونگذاران آمریکا به نادرست انگشت اتهام را به سمت ایران نشانه گرفتهاند، چرا که ایران در حال حاضر در حال جنگ با داعش است و این گروه تروریستی هیچ حضور فیزیکی در آن ندارد.
منتقدان، به نوشته آقای نصیری، از سیاست مماشات نمایندگان کنگره در برابر عربستان سعودی، قطر و پاکستان - کشورهایی که حملات تروریستی به خاک آمریکا از آنجا طراحی و تأمین مالی میشوند- نیز انتقاد میکنند.
این کارشناس حقوق بینالملل در ادامه مینویسد: «علاوه بر این انتقاد معتبر، طرح جدید کنگره، دستکم دو نگرانی را از منظر تعهدات آمریکا در عرصه بینالمللی مطرح میکند: یکی تعهدات ذیل قوانین سازمان تجارت جهانی و دیگر تعهدات ذیل توافق هستهای ایران و 1+5».
اولاً از منظر قوانین تجارت بینالمللی، شریکان اروپایی آمریکا میتوانند به درستی به این امر اشاره کنند که طرح کنگره تخلف از نص صریح و روح قواعد و قوانین سازمان تجارت جهانی است: «در واقع، با منع بازرگانان، پیمانکاران و مدیران شرکتهای اصلی از سفر به برخی کشورهای خاص، و ایجاد هراس برای آنها در زمینه روابطشان با آمریکا دولت واشنگتن، عملاً به شرکتهای آمریکایی، یعنی شرکتهای نفتی، یک مزیت غیرقانونی و غیرمنصفانه اعطا میشود.»
اعطای این مزیت، مطابق یادداشت نصیری، مستقیماً اصل «رفتار با سایر کشورها همانند کشور خودی» و همچنین قید «کشور دوست بهرهمند» در معاهدات بازرگانی و بینالمللی، که هر دو ستونهای اصل عدم تبعیض در تجارت جهانی هستند را زیر پا میگذارد.
نصیری با بیان اینکه کشورهای اتحادیه اروپا میتوانند در صورت تبدیل طرح کنگره به قانون از واشنگتن شکایت کنند، مینویسد اما این اتحادیه دلایل محکمتری هم برای مخالفت با طرح مزبور دارد و آن اینکه «ایالات متحده در پایان مذاکرات هستهای با ایران، ضمانتهای مورد درخواست درباره تجارت با ایران، بدون این مانعتراشیها، تا زمان اجرای مناسب برجام را داده است.»
در بند 29 برجام آمده است: «اتحادیه اروپایی و دولتهای عضو و همچنین ایالت متحده، منطبق با قوانین خود، از هر گونه سیاست با هدف خاص تأثیر گذاری منفی و مستقیم بر عادیسازی تجارت و روابط اقتصدی با ایران، در تعارض با تعهداتشان مبنی بر عدم اخلال در اجرای موفقیتآمیز این برجام خودداری خواهند کرد.»
نصیری به نقل اظهارات باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا در ماه اکتبر پرداخته که گفته بود «اجرای موفقیتآمیز برجام» موجب ایجاد «منافع فوقالعاده برای امنیت ملی واشنگتن و صلح و امنیت جهان» خواهد شد.