![شرط ترامپ برای ایران چیست؟](https://cdn.afkarnews.com/thumbnail/FzhMrNTviELh/rDxJk2yoXn9KV7c7C6kDweJVxtu4cY7G2hzV_1efiJea1I30PYCuRiZEIc_RLbj5XTYXaWKO8q0wfYWGdiJBEedZbU5YLDeVy5MTpXhwBwpHkM9uJowkxA,,/%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86+%D9%88+%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7.jpg)
بهدنبال موضعگیریهای اخیر در تهران و واشنگتن درباره «مذاکره»، این موضوع بار دیگر در کانون توجه منطقهای و بینالمللی قرار گرفته و گمانهزنیها درباره مواضع دوطرف پیرامون این موضوع همچنان ادامه دارد؛ گمانهزنیهایی که با خبرسازیهایی نیز همراه بودهاست.
یک نمونه از این خبرسازیها، ادعای ارسال «پیام پنهانی ترامپ به ایران» بود که در روزهای اخیر فضای رسانهای کشور را تحتتاثیر قرار داد، اما در نهایت مشخص شد اصولا چنین پیامی در کار نبودهاست.
ماجرا از جایی آغاز شد که ترامپ ضمن امضای یادداشت ضدایرانی اخیر خود، ادعاهایی نیز درباره «توافق با تهران» مطرح کرد. در ادامه اما، رهنمودهای رهبرمعظمانقلاب در سخنرانی روز ۱۹ بهمنماه در جمع فرماندهان و کارکنان نیرویهوایی درباره موضوع «مذاکره با آمریکا» بازتاب جهانی گستردهای یافت.
بهدنبال این تحولات بود که برخی رسانهها و کاربران شبکههای اجتماعی مدعی ارسال پیام پنهانی ترامپ برای ایران شدند؛ پیامی که ادعا شده بود درآن ترامپ ۷ شرط برای مذاکره با ایران تعیین کردهاست؛ شروطی که تداعیکننده شرط های ۱۲ گانه وزیر امورخارجه دولت نخست او برای تهران بود.
اگرچه گمانهزنیهای ادعایی شروط ۷ گانه ترامپ را به «گزارشهای تایید نشده» منتسب میکرد، اما درمجموع میکوشید اینگونه جلوه دهد که موضعگیریهای اخیر تهران و واشنگتن بیش از هر چیز تحتتاثیر این یادداشت پنهانی اتخاذ شدهاست. ادعاها براین مبنا استوار شده بود که ترامپ ۷ شرطی که در ادامه میخوانید را برای تهران تعیین کردهاست:
- همه مراکز غنیسازی و حتی چرخه مواد اولیه مانند کارخانه یو.سی.اف اصفهان باید تعطیل شود و میزان غنیسازی نیز زیر ۵ درصد باشد.
- آمریکا باید بر همه فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران (مانند نیروگاه اتمی بوشهر) نظارت کند.
- ساخت موشکهای «میانبرد» و «دوربرد» ایران باید متوقف و همه صنایع طراحی و تولید و موشکی نیز تعطیل شود.
- همه موشکهای بالستیک و کروز ایران باید گزارش، جمعآوری و منهدم شوند.
- همه مراکز تحقیق و توسعه فناوری فضایی و ماهواره باید ازسوی ایران برچیده یا تحت نظارت کامل آمریکا قرار گیرد.
- محورمقاومت باید کاملاً منحل شود و ایران نیز باید از هرگونه اقدام علیه اسرائیل پرهیز کند.
- همه زندانیان آمریکایی و اروپایی نیز باید بدون قید و شرط آزاد شوند و هرگز هیچ تبعه آمریکایی در ایران تحت تعقیب قضایی قرار نگیرد.
پیش شرط تازه ترامپ؟
این خبرسازیها در ادامه بال و پر بیشتری گرفت و بخش تقطیع شده از سخنان محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس در یک همایش نیز بهعنوان شاهدی بر این مدعا مطرح شد. در ادامه برخی فعالان شبکههای اجتماعی نیز با انتشار این فیلم تقطیع شده از سخنان قالیباف، مدعی شدند که «جدای از یادداشت و مصاحبه اخیر ترامپ در مورد ایران، پیام پنهانیای هم از طرف دولت او به ایران ارسال شده که زیادهخواهیهای بالایی را در برداشته است».
این ادعاها اما با واکنش مجلس مواجه شد و مرکز ارتباطات، رسانه و امور فرهنگی مجلس در اطلاعیهای اعلام کرد که اشاره رئیسمجلس به «یادداشت رئیسجمهور آمریکا» است که ترامپ در روزهای اخیر درباره ایران امضا کرده و متن آن منتشر شدهاست.
ادعاها به همینجا ختم نشد و در ادامه برخی رسانههای مجازی با استناد به گزارشی از روزنامه آمریکایی «والاستریت ژورنال» مدعی شدند یکی از پیششرطهای ترامپ برای آغاز مذاکرات با ایران، الحاق جزایر سهگانه به امارات بودهاست. بررسیها اما نشان میدهد هیچ رسانه معتبری خبری در این زمینه منتشر نکرده است و ادعای مطرح شده نیز صحت ندارد.
۲ ادعای جالب درباره ایران
طرح ادعاهای نادرست درباره مناسبات تهران و واشنگتن طی هفتهها و ماههای اخیر همواره ادامه داشتهاست که در ادامه به بررسی برخی از آنها میپردازیم.
- بازگشایی سفارت آمریکا در ایران: در نخستین روزهای بهمنماه جاری نقل قولی از دونالد ترامپ در شبکههای اجتماعی پربازدید شد که مبنی بر اینکه او در گفتوگویی تاکید کرده که «سفارت آمریکا را در ایران بازگشایی میکنم». این ادعا مستند به نقلقولی از ویلیام برت بایر، خبرنگار ارشد فاکسنیوز بود که ادعا کرده بود: «ترامپ در محافل خصوصی اعلام کرده است که یکی از برنامههای مهمی که در نظر دارد، بازگشایی سفارت آمریکا در ایران است و تمایل دارد این اتفاق تاریخی به نام او ثبت شود». این ادعا در حالی مطرح شد که بررسیها نشان میدهد تاکنون هیچ منبع معتبری به چنین ادعایی اشاره نکرده است و این موضوع بیش از هر چیز فضاسازی رسانهای بهحساب میآید.
- ایران بهترین کشور برای سرمایهگذاری است؟ : یکی دیگر از ادعاهای رسانهای درباره مناسبات تهران و واشنگتن، معطوف به نقلقولی از ایلان ماسک، از نزدیکترین چهرههای دولت جدید آمریکا به ترامپ بود. ادعاها براین مبنا استئار بود که ایلان ماسک در گفتوگویی با خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، گفته است: «ایران بهترین کشور برای سرمایهگذاری است. در صورت سرمایهگذاری آمریکاییها در ایران، ریسک سرمایهگذاری در خاورمیانه به حداقل میرسد». ماجرا زمانی جالبتر شد که برخی رسانهها این نقلقول را چراغسبزی از سوی واشنگتن برای توافق با ایران ارزیابی کردند و با توجه به نزدیکی ایلان ماسک با ترامپ، این گفته را چشمانداز تازهای در مناسبات دوطرف ارزیابی کردند. در ادامه اما بررسی نشان داد «پیام مهم ایلان ماسک به ایران» ساخته و پرداخته شبکههای اجتماعی است.