
نداو تامیر، دیپلمات سابق رژیم صهیونیستی و مدیر اجرایی لابی جیاستریت که نماینده یهودیان چپگرای رژیم صهیونیستی در آمریکاست، در روزنامه عبری تایمز اسرائیل به بررسی و تحلیل مذاکرات ایران و آمریکا با میانجیگری عمان پرداخت.
تامیر در ابتدای گزارش به مسئله خروج یکجانبه آمریکا از برجام اشاره کرد و نوشت: در سال ۲۰۱۸، ایالات متحده به رهبری دونالد ترامپ و تحت فشار (رژیم) اسرائیل از توافق هستهای (برجام) که سه سال قبل از وی در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما امضا شده بود، خارج شد. این در حالی است که به گفته همه سازمانهای اطلاعاتی، ایران به مفاد توافقنامه پایبند بوده است.
وی در خصوص تأسیسات هستهای گفت: خروج یکجانبه ترامپ از برجام سبب تقویت تأسیسات هستهای ایران شد. تامیر تصریح کرد: این عقبنشینی نظارت دقیق بینالمللی بر برنامه هستهای ایران را متوقف کرد و راه را به سرعت برای از سرگیری غنیسازی اورانیوم و نزدیک شدن ایران به سلاح هستهای باز کرد. علاوه بر این، خروج از برجام به روسیه و چین اجازه داد که مجدداً روابط خود را با ایران تقویت کنند و در نتیجه تحریمهای آمریکا را بیاثر نمایند.
دیپلمات سابق رژیم صهیونیستی ادعا کرد که انتخاب (شهید) ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهور ایران از پیامدهای خروج ترامپ از توافق هستهای و نشاندهنده امتناع این کشور از بازگشت به میز مذاکره بود. وی افزود: هرچند انتخاب دولت مسعود پزشکیان راه را برای مذاکره ایران با غرب باز کرد، با این حال، برای دولت بایدن که در دوران تصدی خود در تلاش برای بازگشت به مسیر دیپلماسی شکست خورده بود، این اقدام بسیار دیر انجام شد، زیرا ایران از قبل در انتظار نتایج انتخابات آمریکا نشسته بود.
وی ادامه داد: اکنون ترامپ برخلاف گذشته بازگشت به دیپلماسی را انتخاب کرده است؛ وی در سفر بنیامین نتانیاهو به کاخ سفید و نشست با او از تصمیم خود برای آغاز گفتوگوها با ایران در روز شنبه (۲۳ فروردین) خبر داد. بنابراین ترامپ هفت سال پس از خروج از توافق هستهای، به مسیر دیپلماتیک با ایران بازگشته است، همان مسیری که نتانیاهو خنثیکردن آن را یکی از ماموریتهای مهم زندگی خود تعریف کرده است.
مدیر اجرایی لابی جیاستریت اظهار کرد: با این حال، ترامپ نسبت به این مسئله که (رژیم) اسرائیل با وجود تأیید و کمک آمریکا قادر به نابودی تأسیسات هستهای ایران نیست، آگاه هست. وی تأکید کرد: حتی ایالات متحده نیز در حال حاضر توانایی تخریب زیرساختهای هستهای ایران را ندارد. به ویژه پس از آن که ایران اورانیوم غنی شده کافی برای ساخت بمب هستهای انباشته کرده است.
نداو تامیر نوشت: در این شرایط، تنها راه نابودی تأسیسات هستهای ایران از طریق یک جنگ طولانی و تهاجم زمینی آمریکا به ایران است، اقدامی که با اهداف ترامپ در تناقض است و این مسئله در آمریکا پس از شکست دولت دوم بوش در عراق و افغانستان به شدت نامحبوب شده است.
نتانیاهو در حالی که در سال ۲۰۱۵ برای تحت فشارگذاشتن اوباما به دلیل انجام توافق هستهای به واشنگتن سفر کرد، با این وجود هفته گذشته با اعلام ترامپ مبنی بر بازگشت به دیپلماسی در سکوت کامل کنار ترامپ نشست و دههها تهدید، سخنرانیها و مانورهای سیاسی علیه مذاکرات هستهای به سکوت در کاخ سفید تبدیل شد.
وی افزود: نتانیاهو مانند طعمهای که به دام افتاده است، با این واقعیت روبرو شد که گزینهای برای تحت فشارگذاشتن آمریکا در دست ندارد و حالا باید با آمریکا همکاری کند و گرنه زیر چرخهای قطار اپوزوسیون اسرائیل له میشود. تا اینکه نتانیاهو پس از شنیدن برنامههای ترامپ گفت: اگر دیپلماسی بتواند منجر به عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای شود، خیلی خوب است.
دیپلمات سابق رژیم صهیونیستی سپس به عدم تمایل کشورهای منطقه نسبت به حمله نظامی آمریکا علیه ایران پرداخت و نوشت: شرکای منطقهای به ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس نیز که با اسرائیل همکاری میکنند، علاقهای به رویارویی نظامی با ایران ندارند و راه حل دیپلماتیک را ترجیح میدهند. از آنجایی که هرگونه تشدید تنش منجر به آسیب مستقیم به آنها و اقتصاد آنها خواهد شد، نسبت به رویکرد دیپلماتیک در قبال تهران نیز علاقهمند هستند. وی تأکید کرد: آنها همانطور که از پایان جنگ بیهوده در غزه، آزادی اسرا و توافقنامههای عادیسازی رابطه با اسرائیل حمایت میکنند، از مذاکرات ایران و آمریکا استقبال میکنند.
همچنین ترامپ، همان کسی که دیپلماسی را رها کرد و منجر به افراطگرایی منطقهای و تبدیل ایران به یک کشور توانمند هستهای با نارضایتی نتانیاهو شد، اما به نفع ثبات و آرامش منطقه، با این اقدام روابط ایران و آمریکا را به مسیر دیپلماتیک باز گرداند.
نداو تامیر در آخر به کارشکنی نتانیاهو در مذاکرات هستهای ایران و آمریکا در سال ۲۰۱۵ اشاره کرد و گفت: این کارشکنی سبب خدشهدارشدن صمیمیت دیپلماتیک آمریکا و اسرائیل شده است.
بنابراین عضو لابی جیاستریت با تأکید بر دیپلماسی به عنوان یک ابزار اصلی در امنیت ملی گفت: (رژیم) اسرائیل باید تصمیم بگیرد به آمریکاییها برای دستیابی به توافق خوب کمک کند. در این مرحله، ابتدا با تشکیل یک تیم حرفهای به دولت ترامپ در ایجاد یک افق سیاسی برای فلسطینیها کمک کنیم و از این طریق این بهانه را از ایران برای خرابکاریهای منطقهایش بگیریم.