علاقمندی غربی‌ها به توافق موقت با ایران

 در حالی که ماه‌هاست با سیاست واشنگتن مذاکرات ایران و کشورهای اروپایی برای رفع تحریم‌های ضدایرانی به بن‌بست خورده، یک نشریه انگلیسی می‌گوید که غربی‌ها به نوعی توافق موقت با ایران که در برابر محدودیت در فعالیت‌های هسته‌ای ایران نوعی کاهش محدود تحریم‌ها را از پی داشته باشد، علاقمند هستند.

این نشریه در ضمن گزارشی با اشاره به شرایط فعلی می‌نویسد: «اما تحلیل‌گران می‌گویند چنین رویکردی (رویکرد فعلی) دوام ندارد و با خطر اشتباه محاسباتی یک طرف که ممکن است منجر به تشدید شرایط شود روبرو است. دیپلمات‌ها و تحلیل‌گران می‌گویند یک گزینه می‌تواند تلاش برای یک توافق موقت باشد که در برابر تسهیل محدود تحریم‌ها، سقفی برای فعالیت‌های هسته‌ای ایران در نظر می‌گیرد.»

فایننشال تایمز سپس به نقل از یک مقام غربی که نامی از او نبرده اشاره کرد: «اکنون به نوعی توافق دیگر که قابل حصول باشد تمایل وجود دارد. اگر هیچ کاری نکنیم، ایران به غنی‌سازی 90 درصدی اورانیوم نزدیک و نزدیک‌تر می‌شود و خطر سوءتفاهم و بدترشدن اوضاع به‌صورت واقعی وجود دارد.»

ایران همواره بر ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای خود تاکید کرده اما مقامات غربی تلاش کرده‌اند در ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران تشکیک ایجاد کنند. ابراز علاقه برخی مقامات غربی برای توافق موقت در حالی است که ایران برای توافق شرایط مشخصی را پیگیری کرده و تاکنون هیچ موافقتی با نوعی توافق موقت ابراز نکرده است.

در ادامه علی واعظ، از کارشناسان اندیشکده موسوم به گروه بحران گفته است که «در شرایط فعلی تصور حتی دست‌یابی به یک توافق محدود هم سخت است.»

فایننشال‌تایمز در این گزارش تاکید کرده است که اقدام برای قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در فهرست موسوم به تروریستی ممکن است منجر به قطع روابط دیپلماتیک با ایران شود.

این روزنامه انگلیسی در بخش پایانی گزارش خود به نقل از یک مقام ارشد اروپایی که باز هم نامی از او برده نشده می‌نویسد: «هیچ‌کس نمی‌خواهد برجام به این شکل نابود شود.» این مقام اروپایی که هشدار داده بعید است که گفت‌وگوهای هسته‌ای از ماجرای احتمالی قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست موسوم به تروریستی جان سالم به‌در ببرد گفته است: «در آن صورت، آنچه برای ما باقی می‌ماند بازگشت به سیاست فشار حداکثری است و ما می‌دانیم که بار قبل این سیاست چقدر خوب عمل کرد!»

علاقمندی غربی‌ها به توافق موقت با ایران

این طعنه مقام اروپایی مزبور به شکست سیاست فشار حداکثری در دوران دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا اشاره دارد که مورد اذعان مقامات آمریکایی نیز قرار گرفته، هرچند که خود همچنان به این سیاست شکست‌خورده ادامه می‌دهند.

تهران تاکید کرده که پس از خروج واشنگتن از برجام در اردیبهشت 97، بازگشت این کشور به توافق مزبور مستلزم ارائه تضمین‌هایی است که رفتار قبلی دوباره تکرار نشود. ایران همچنین خواستار راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها و از سوی دیگر پایان ادعاهای سیاسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است که مدیر کل آن از احتمال سفر خود به تهران در ماه فوریه سال جاری میلادی خبر داده است.

در شرایطی که غرب مذاکرات را به بن‌بست کشانده، گزارش‌ها حکایت از آن دارد که ماه دسامبر گذشته میلادی، صادرات نفت ایران یک نوع رکورد را در دوران پس از خروج آمریکا از برجام ثبت کرده است.

تحلیل‌گران بر این باورند که جنگ اوکراین و تحریم‌های گسترده اعمالی علیه روسیه، تحریم‌ها را به‌حدی گسترش داده که نظم تحریمی غرب از اعمال کامل آنها ناتوان خواهد بود.