تنها یک‌درصد فارغ‌التحصیلان رشته تجربی خراسانی "پزشک" می‌شوند

با نزدیک‌شدن به اتمام تعطیلات تابستان و شروع سال تحصیلی مباحث مربوط به ثبت نام دانش‌آموزان مورد توجه قرار می‌گیرد.

در این میان امسال در هدایت تحصیلی دانش‌آموزان دبیرستانی برای انتخاب رشته که از دیرباز صورت می‌گرفت، تغییراتی به‌وجود آمده و گفته می‌شود اولویت‌بندی انتخاب رشته دانش‌آموزان براساس تراز نمره آنان در آزمون هدایت تحصیلی مشخص می‌شود. در همین راستا گفت‌وگویی با سید جواد حسینی مدیرکل آموزش و پرورش خراسان‌رضوی ترتیب دادیم که در ادامه می‌خوانید:

تسنیم:ریشه طرح هدایت تحصیلی در کجاست و ضرورت اجرای آن چیست؟

حسینی: براساس قانون برنامه پنجم و ششم توسعه، سند تحول بنیادین و مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش هدایت تحصیلی برای دانش آموزان پایه متوسطه دوم باید انجام شود.

در واقع جامعه ما به مشاغل متعددی نیاز دارد که پایه آن از متوسطه دوم بنیان گذاشته می‌شود، بنابراین هرم اشتغال در جامعه باید متناسب با نیاز جامعه باشد که در این راستا در هدایت تحصیلی سیاست توسعه متوازن رشته‌های پایه متوسطه دوم را دنبال می‌کنیم.

تسنیم:در حال حاضر وضعیت تحصیل دانش‌آموزان در رشته‌های مختلف به‌لحاظ کمی چگونه است و چقدر با نیاز شغلی جامعه مطابقت دارد؟

حسینی: هم‌‌اکنون 41.8 درصد دانش آموزان استان در رشته‌های کار و دانش و فنی حرفه‌ای تحصیل می‌کنند و مابقی در شاخه نظری که از میان محصلان شاخه نظری 47.8 درصد در رشته علوم تجربی، 22 درصد رشته ریاضی و 30.2 درصد در رشته علوم انسانی درس می‌خوانند و بنابراین توسعه نامتوازن است.

در واقع تنها یک درصد از دانش آموزان رشته تجربی به آرزوهای شغلی خود در حوزه پزشکی دست می‌یابند و 99 درصد دیگر اگر در رشته‌های هنرستانی، ریاضی و انسانی تحصیل می‌کردند، وضعیت بهتری داشتند.

تسنیم:درباره چگونگی اجرا و فاکتورهای طرح هدایت تحصیلی و تعیین تراز دانش‌آموزان برای انتخاب رشته خود در دبیرستان تحصیل توضیح می‌دهید؟

حسینی: در دوره دوم متوسطه دوم دانش‌آموز از مرحله آموزش عمومی خارج می‌شود، در حال حاضر ما 600 مدرسه با تعداد دانش آموز زیر 6 نفر و 105 مدرسه با یک دانش آموز در کشور داریم و در واقع تحصیل و آموزش برای دانش آموزان تا مثل دیگر کشورها تا پایه نهم تقاضا محور انجام می‌شود و پس از آن دوره تحصیلات نیمه تخصصی دانش آموزان شروع می‌شود.

هدایت تحصیلی در مقطع متوسطه دوم براساس عملکرد تحصیلی دانش آموز در پایه هفتم، هشتم و نهم سنجیده می‌شود و معتقدیم انتخاب رشته فقط براساس نمره نیست بنابراین در هدایت تحصیلی 100 نمره در نظر گرفته شده که مبتنی بر 15 نفر آزمون رغبت‌سنج، 15 نمره آزمون استعداد تحصیلی، 5 نمره نظر والدین و 30 نمره برای نظر دانش‌آموز، مشاور و دبیران است که همانطور که مشخص است نظر مشاور فقط 10 نمره از این تراز شامل می‌شود.

تسنیم:انجام تست هدایت تحصیلی و تعیین تراز از ابتدای سال تحصیلی مشخص شده بود؟

حسینی: آموزش و پرورش یک فرا وزارتخانه است و تمامی مشاوران، خانواده‌ها و دانش آموزان پایه نهم در یک همایش مشاوره‌ای هدایت تحصیلی شرکت داشته‌اند.

ما 40 رشته هنرستانی و 150 رشته کار و دانش در نظام آموزشی داریم که در قالب یک لوح فشرده معرفی شدند و به تمامی مدارس ارسال شده است با توجه به تغییر مقطع دانش‌آموز در زمان انتخاب رشته و شروع تحصیل در متوسطه دوم، تمامی مدیران و مشاوران برای هدایت دانش آموزان توجیه شدند و در واقع هدایت تحصیلی هیچوقت ملغی نمی‌شود.

تسنیم:در حال حاضر تبی جامعه را فرا گرفته مبنی بر اینکه امسال در هدایت تحصیلی متوسطه دوم برای تحصیل دانش‌آموزان در رشته تجربی محدودیت ایجاد شده است این امر تا چه حد صحت دارد؟

حسینی: برگه تراز نمره هدایت تحصیلی دانش آموزان برای هدایت دانش‌آموزان در انتخاب رشته است و تمامی دانش‌آموزان مجاز به انتخاب تمامی رشته‌ها هستند و در واقع این طرح اولویت‌ را براساس عملکرد تحصیلی دانش آموز، نیاز جامعه و امکانات آموزش و پرورش مشخص می‌کند.

در هدایت تحصیلی هر دانش‌آموز با خودش سنجیده می‌شود و در واقع رویکرد ما این است درحال حاضر که بة‌طور میانگین  47.8 درصد دانش آموزان استان در رشته تجربی مشغول به تحصیل هستند این میزان افزایش نیابد و از محصلان رشته‌های فنی حرفه‌ای و کار و دانش نیز کاسته نشود در واقع ما هدف ما این است که انتخاب رشته دانش آموزان براساس هرم شغلی و نیروی انسانی بوده و پاسخگوی متقاضیان جامعه باشد تا دانش آموز در آینده به رشته‌ای نرود که دچار سرخوردگی شود.

80 درصد دانش آموزان مقطع متوسطه در آلمان و 75 درصد در چین در رشته فنی و حرفه‌ای تحصیل می‌کنند در حالی که این رقم در کشور ما 38 درصد است.

البته در حال حاضر ما از آرمان‌های خود برای رضایت تحصیلی برای رضایت دانش‌آموزان و والدین تا حدی کوتاه آمدیم و انعطاف بیشتری برای ثبت نام دانش آموزان در رشته تجربی نشان دادیم. هم‌اکنون 68 درصد کل ثبت نام‌ها با میزان 700 هزار دانش آموز انجام شده و مابقی نیز در دست انجام است.

تسنیم:شهریه ثبت نام در مدارس غیردولتی چگونه است و آیا مدارس دولتی حق دریافت وجهی از والدین برای ثبت نام را دارند؟

حسینی: مدارس شاهد، سمپاد و مدارس هیئت امنایی و عام المنفعه در دسته مدارس غیر دولتی می‌گنجند که براساس قانون برای آنان شهریه ثبت نام تعریف شده ‌و این هزینه صرف پرداخت حق التدریس معلمان، فعالیت‌های فوق برنامه و غیره می‌شود ضمن اینکه میزان شهریه‌ها در ‌خراسان‌رضوی و مشهد به نسبت تهران، اصفهان و تهران بسیار کمتر است.

اما مدارس دولتی عادی حق دریافت هیچ وجهی برای ثبت‌نام ندارند مگر مواردی نظیر حق بیمه، کتاب، سرویس و لباس فرم اختیاری هستند. در دو ماه گذشته 2609 بازدید از مدارس انجام شده و میزان شکایات 62 درصد کاهش داشته است ضمن اینکه والدین می‌توانند شکایات خود را با شماره 32222103 برای رسیدگی در میان بگذارند.

در استان 47 اداره آموزش و پرورش داریم که ستاد تحصیلی در آن مستقر هستند و سال گذشته ما رتبه اول رسیدگی به شکایات را در کشور کسب کردیم.

علاوه بر ثبت نام دانش‌آموزان، هرسال مجموع معلمان باید تجدید سازمان شوند که از 89 هزار نفر همکاران فرهنگی ما 8200 نفر خواهان جابه جایی بودند و 34 درصد آن محقق شد.

تسنیم:باتوجه به اینکه گفتید پرداخت وجه برای لباس فرم اختیاری است، پس تهیه لباس فرم برای دانش آموزان اجباری نیست؟

حسینی: خیر اجباری نیست اما برای نظم تربیتی مدارس توصیه می‌شود که دانش آموزان لباس یکدست داشته باشند.

تسنیم:امسال تهیه کتاب برای مقطع ابتدایی به صورت ثبت نام اینترنتی انجام می‌شود، این طرح تاکنون تا چه حد عملیاتی شده است؟

حسینی: ثبت نام کتاب‌های ابتدایی و پیش دانشگاهی به صورت اینترنتی صورت می‌گیرد که تاکنون حدود 93 درصد انجام شده ضمن اینکه 15 میلیون جلد کتاب آماده و تهیه شده است و در صورتی که دانش‌آموزان موفق به ثبت‌نام اینترنتی نشوند نیز کتاب‌های مورد نیاز آنان در اختیارشان قرار می‌گیرد.

تسنیم:پرداخت مطالبات فرهنگیان به کجا رسیده است؟

حسینی: در این زمینه ما خود نیز مدعی هستیم، البته در دولت تدبیر و امید بیشترین میزان پرداخت مطالبات انجام شده به طوری در سال 92 میزان حقوق و مزایای فرهنگیان یک میلیون و 150 هزار تومان بود که در حال حاضر به 2 میلیون و 300 هزار تومان رسیده و با محاسبه نرخ تورم، قدرت خرید فرهنگیان ما 20 درصد افزایش یافته است.

پاداش بازنشستگان در سال 93 پرداخت شده و سال 94 نیز با توجه به اعتبار 4500 میلیاردی که در بودجه سال 95 به این امر اختصاص داده شده، پرداخت می‌شود اما به طور کلی سهم آموزش و پرورش از اعتبارات ملی باید افزایش یابد.