روزنامه «کامرسانت»، چاپ مسکو، امروز در تحلیلی نوشت: خبرگزاری «رویترز» به نقل از منابع خبری خود در کاخ سفید خبر داده که دولت سوریه ممکن است انواع جدیدی از سلاحهای شیمیایی را دوباره مورد استفاده قرار دهد. در این رابطه بعید نیست که دولت آمریکا اقدامات نظامی تازهای علیه دولت سوریه انجام دهد. به موازات این مسئله، در شورای امنیت سازمان ملل نیز مباحثات فعالی در خصوص حملات شیمیایی در سوریه جریان داشته و این شورا عرصه رویارویی واشنگتن و مسکو شده است.
یک مقام آگاه در کاخ سفید به «رویترز» گفته است که "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا در حال بررسی امکان استفاده از اقدامات نظامی جدید علیه دولت سوریه در صورت ضرورت جلوگیری از حمله شیمیایی مجدد دمشق به شهروندان غیرنظامی سوری است. بر اساس این اطلاعات، مقامات دمشق انبارهای قدیمی سلاحهای شیمیایی خود را پنهان کرده و استفاده از آنها را ادامه می دهند که این مسئله نقض پیمان منع و نابودی تسلیحات شیمیایی در این کشور مصوبه سال 2013 است.
مقامات واشنگتن نه تنها اصرار دارند که دولت سوریه همچنان انبارهای تسلیحات شیمیایی خود را حفظ کرده، بلکه امکان استفاده مجدد آنها در جریان عملیات نظامی در منطقه گوتای شرقی در سوریه را نیز ممکن دانستهاند. علاوه بر این در آمریکا نگران آن شدهاند که تسلیحات شیمیایی سوریه ممکن است از این کشور نیز خارج شود و تهدیدی برای امنیت ملی ایالات متحده گردد.
در این رابطه وزارت امور خارجه آمریکا روسیه را نیز مقصر دانسته و از مقامات مسکو خواسته تا با توجه به نفوذ خود بر مقامات دمشق، «اقدامات بیشتری» برای حل و فصل این مشکل انجام دهند، هرچند به عقیده آنها روسیه در این زمینه انتخاب درستی انجام نداده است.
اختلاف نظر جدی مسکو و واشنگتن در باره حملات شیمیایی در سوریه
این اتهامات در حالی است که دقیقا هفته گذشته در صحن شورای امنیت، طرف آمریکایی با ابتکارعمل روسیه در مورد ایجاد مکانیزم جدیدی برای تحقیقات در رابطه با حملات شیمیایی در سوریه، مخالفت کرد. مسکو پیشنهاد کرده بود تا کمیسیونی جایگزین مکانیزم مشترک سازمان ملل و سازمان منع استفاده از تسلیحات شیمیایی برای انجام تحقیقات در مورد حملات شیمیایی در سوریه شود که فعالیتش در ماه نوامبر سال 2017 متوقف گردید. "نیکی هیلی" نماینده رسمی آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد که این کشور تنها با ازسرگیری فعالیت کمیته مشترک تحقیق با همان شکل سابق خود، موافقت خواهد نمود.
با این وجود بررسی پیشنویس قطعنامه پیشنهادی روسیه در سطح کارشناسان در شورای امنیت این هفته نیز ادامه خواهد داشت. "منصور العطیبی" نماینده دائم کویت در سازمان ملل که ریاست شورای امنیت در ماه فوریه را برعهده دارد، با اعلام این مسئله، یادآور شد: «در رابطه با مسئله تسلیحات شیمیایی در سوریه بین اعضای شورای امنیت اختلاف نظر جدی وجود دارد. با وجود مخالفت برخی اعضاء، پیشنهاد روسیه در این رابطه همچنان مطرح بوده و در سطح کارشناسی بررسی می شود.»