صدای متفاوت ایرلند در حمایت از مردم غزه

از زمان آغاز جنگ جدید غزه، صدای ایرلند در اروپا در دفاع از ملت فلسطین ، صدایی متمایزی بوده است. این کشور در تازه‌ترین اقدام تصمیم گرفته تا ساختمان سفارت سابق رژیم صهیونیستی در دوبلین را که به تازگی از سوی تل‌آویو تعطیل شده به موزه‌ای برای معرفی تاریخ و فرهنگ فلسطین تبدیل کند.

فیصل صالح کارآفرین فلسطینی - آمریکایی و بنیان‌گذار موزه فلسطین آمریکا، در گفت‌وگو با شبکه تی‌آرتی ترکیه ضمن استقبال از این طرح گفته: وجود فضایی دائمی برای معرفی تاریخ و فرهنگ فلسطین در ایرلند می‌تواند گامی مهم در آگاهی‌بخشی جهانی درباره مسئله فلسطین باشد.

داستان از کجا شروع شد؟

  • روابط رژیم صهیونیستی و ایرلند در ماه‌های اخیر به دلیل انتقادهای تند دوبلین از نسل کشی فلسطینیان به شدت تنش‌آلود بود.
  • با این حال، طرح تبدیل سفارت رژیم صهیونیستی در دوبلین به موزه فلسطین پس از آن مطرح شد که تل‌آویو در اعتراض به رویکرد حمایت از فلسطین ایرلند، اعلام کرد که سفارت خود را در این کشور تعطیل می‌کند.
  • ایرلند یکی از معدود دولت‌های اروپایی است که با محکوم کردن شدید نسل کشی رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه، کشور مستقل فلسطینی را به رسمیت شناخته و از پرونده دادگاه بین المللی دادگستری در متهم کردن اسرائیل به نسل کشی نیز حمایت کرده است.

فیصل صالح کارآفرین فلسطینی - آمریکایی، در واکنش به تعطیل شدن سفارت رژیم صهیونیستی در دوبلین گفته است: «خدا را شکر. چه کسی می‌خواهد حضور یک دولت جنایتکار را در کشور خود داشته باشد؟ کاری که آنها می‌کنند وحشتناک است و ایرلند یکی از معدود دولت‌های (غربی) است که واقعاً از مردم فلسطین حمایت می‌کند.»

شباهت ایرلند و فلسطین

یورونیوز نوشته، بسیاری از ملی‌گرایان ایرلندی دهه‌ها است که با آرمان فلسطینیان هم‌ذات‌پنداری کرده‌اند، زیرا این موضوع را با مقاومت خود در برابر خشونت نظامی بریتانیا شبیه می‌دانند. فتین التمیمی نایب رئیس کمپین همبستگی فلسطین ایرلند، درباره دلایل رویکرد متفاوت دولت ایرلند نسبت به نسل‌کشی فلسطینیان می‌گوید:

  • انگلیس در قرن دوازدهم به ایرلند حمله کرد و ملت فلسطین نیز تا ۷۰۰ سال تحت اشغال انگلیس بودند.
  • به همین دلیل مردم ایرلند با درک درد و رنج فلسطینی‌ها، خواستار پایان دادن به تجارت با رژیم صهیونیستی هستند.
  • پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی بود انگلیس حاکمیت فلسطین را در دست گرفت. با نگاهی به گذشته می‌بینیم که ایرلندی‌ها نیز مانند فلسطینی‌ها قربانی پاکسازی قومیتی بوده‌اند.

عوامل موثر بر رابطه دوبلین و تل‌آویو

روابط ایرلند و رژیم صهیونیستی در 2 دهه گذشته هیچگاه نزدیک نبوده است اما آنچه که به نوشته یورونیوز آتش اختلافات دو طرف را در سال‌های اخیر ـ پیش از جنگ فعلی غزه ـ شعله‌ورتر کرده است، عبارتند از:

  • در سال ۲۰۱۰ میلادی فاش شد که ماموران سازمان طلاعات خارجی رژیم صهیونیستی (موساد) از گذرنامه‌های جعلی برای سفر مخفیانه به دبی استفاده کرده‌اند تا یکی از رهبران حماس را در آنجا ترور کنند.
  • در میان مدارک جعلی ماموران موساد، گذرنامه‌های ایرلندی هم بود که دزدیده شده بودند. دولت ایرلند در آن زمان هشدار داد که اقدامات موساد می‌تواند مسافران ایرلندی را در معرض خطر قرار دهد.
  • این موضوع باعث تنش جدی در روابط دوبلین و تل‌آویو شد، شرایطی که با آغاز حملات نسل‌کشانه اشغالگران به غزه رو به وخامت گذاشت.
  • ماری لو مک‌دونالد، رئیس حزب جمهوری ‌خواه شین فین در سال ۲۰۲۱ میلادی و در جریان گسترش خشونت اسرائیل علیه فلسطینیان گفته بود که اسرائیل باید به عنوان یک رژیم نژادپرست محکوم شود.