لنز داخل چشم چیست؟

لنزهای داخل چشمی، لنزهایی هستند که با عمل جراحی در داخل کره چشم به صورت دائمی کارگذاری می شوند. این لنز چشم گونه ای از عدسی می باشند، که بر روی چشم انسان به صورت همیشگی کاشته می شود. به عبارت دیگر لنز داخل چشمی لنز مصنوعی است که پس از خارج کردن لنز طبیعی چشم طی عمل جراحی جایگزین آن می شود.

لنز چشم

استفاده از لنز داخل چشم از اواسط دهه 1960 آغاز شد و اولین تاییده FDA را در سال 1981 به دست آورد. لنزهای داخل چشمی برای اصلاح بیماری هایی همچون آب مروارید، نزدیکی بینی و یا دور بینی و آستیگماتیسم بسیار شدید که قابل اصلاح با روش های دیگر مانند لنزهای طبی نباشند، استفاده می شود. امروزه در دنیا صدها هزار مورد از این لنزهای داخل چشمی برای اصلاح عیوب انکساری چشم استفاده می کنند. اگر چه این لنزهای به صورت دائمی بر روی چشم قرار می گیرند، ولی هر وقت نیاز باشد با عمل جراحی می توان آنها را از روی چشم خارج کرد

لنز عسلی طوسی.

لنز داخل چشم ، یک دیسک پلاستیکی شفاف، سبک و باریک هستند که به منظور جایگزینی لنز طبیعی در چشم قرار داده می شوند. این لنزها گاهی به جای لنز طبیعی کارگذاری می شوند، که معمولا پس از جراحی کاتاراکت و گاهی به داخل چشم و لنز طبیعی خود فرد افزوده می گردد، برای نمونه بیمارانی که نزدیک ‌بینی خیلی بالایی از لنز داخل چشمی استفاده می کنند. لنزهای داخل چشمی دارای انواع زیادی می باشد که، هر کدام از لنزهای داخل چشمی دارای انواع معایب و مزایای خاص خود می باشند

لنز داخل چشم چیست؟

 

قیمت لنز طبی

مضرات و معایب لنز داخل چشم :

 

لنزهای داخل چشم با وجود اینکه به صورت گسترده در دنیا مورد استفاده قرار می گیرند، ولی این لنزها هم دارای معایب و مضراتی می باشند و آنها از این معایب و مضرات مانند سایر لنزها به دور نمی باشند. مهمترین عوارض این لنزها مربوط به عمل کاشت لنز است. از جمله معایب و مضرات لنزهای داخل چشم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

در مرکز چشم قرار نگرفتن لنز:

اگر مرکز لنز با محور بینایی بیمار در یک راستا قرار نگیرد، این احتمال به وجود می آید که، عیب انکساری بیمار کاملاً مرتفع نگردد یا آستیگماتیسم ایجاد شود، که البته این مشکل در مواردی رخ می دهد که اختلاف فاصله بیش از 25/0 تا 50/0 میلی متر باشد.

2- دوره نقاهت طولانی مدت:

در مواردی که گذاشتن لنزها داخل چشم نیاز به بخیه دارد، دوره نقاهت چند هفته تا چند ماه ممکن است، طول بکشد.

3- آسیب به قرنیه و از دست دادن شفافیت:

آسیب به اندوتلیوم قرنیه و از دست رفتن شفافیت آن هم از دیگر معایب و مضرات استفاده از لنزهای داخل چشم می باشد. البته به نظر می رسد که این آسیب بیش از سایر اعمال انجام شده بر روی قرنیه نباشد.

4- ایجاد آب سیاه:

ایجاد گلوکوم یا همان آب سیاه در چشم یکی دیگر از معایب لنزهای داخل چشم می باشد. با توجه به اینکه افراد نزدیک بین استعداد بیشتری برای پیدایش آب سیاه دارند، باید در انتخاب بیمار دقت شود

لنز داخل چشم چیست؟

 

فواید استفاده از لنز طبی

 

با وجود داشتن معایب که برای لنزهای داخل چشم شمرده سده، این لنزها دارای مزایا و فوائدی هم می باشد که از جمله مزایا و فواید لنزهای داخل چشم می توان به موارد زیر اشاره نمود:

1- برخلاف لنزهای تماسی که همواره احتیاج به مراقبت و نگهداری دارند، لنزهای داخل چشمی برای همه عمر باقی مانده و بی نیاز از مراقبت های روزانه است.

2- لنزهای داخل چشمی قدرت اصلاح نزدیک بینی تا درجات بسیار بالا را دارند.

3- این لنزها در اصلاح عیوب انکساری چشم در شماره های بسیار بالا دقت زیادی دارند.

4- عمل جراحی کاشت لنز داخل چشمی قابل برگشت می باشد. یعنی می توان هر وقت که نیاز شد، لنز طبی را با عمل جراحی از روی چشم برداشت.

5- با استفاده از لنزهای داخل چشمی کیفیت قرنیه چشم تغییر نمی کند.

6- برای کاشت لنزهای داخل چشمی نیاز به تجهیزات پیچیده پزشکی نمی باشد.

7- در مقایسه با عینک، لنزهای داخل چشمی بیشتر سبب بهبود کیفیت بینایی می شوند.

8- لنزهای داخل چشمی را می توان، در قرنیه های بسیار نازک هم استفاده کرد.

9- عمل جراحی لنز داخل چشم ریسک التهاب پایینی دارد.

10- پس از عمل جراحی و کاشت لنز داخل چشم زخم سریع تر بهبود و بازیابی می شود.

لنز داخل چشم بهتر است یا لنز طبی روزانه

 

لنزها به طور کلی به دو دسته لنزهای تماسی و لنز داخل چشم تقسیم می شوند.

لنزهای تماسی خود به دو دسته طبی و رنگی تقسیم می شوند. این لنزها بر روی چشم گذاشته می شوند و شب هنگام از روی چشم برداشته می شوند و می تواند در مدت زمان روزانه تا سالانه مورد استفاده قرار گیرد.

لنز داخل چشم یا طبی؟

همچنین استفاده از لنزهای داخل چشم برای درمان آب مروارید بیشتر رایج است، در حالی که در صورت ابتلا به آب مرواید نمی توان از لنزهای تماسی یا طبی استفاده کرد.

به همین دلیل با توجه به کاربرد متمایز دو نوع لنز رنگی و لنز داخل چشم نمی تواند گفت که کدام نوع لنز بهتر از هم می باشند. چرا که اساساً لنزهای طبی و لنزهای داخل چشمی از هم متفاوت هستند. اما اگر استفاده از لنز تنها برای اصلاح بینایی مانند دور بینی یا نزدیکی بینی و حتی آستیگماتیسم به صورت متوسط می باشد، استفاده از لنزهای طبی توصیه می شود، ولی اگر عیوب انکساری چشم مانند دور بینی یا نزدیک بینی و حتی آستیگماتیسم شدید باشد، امکان اصلاح با لنزهای تماسی وجود ندارد و باید از لنزهای داخل چشمی استفاده نمود.

برای افرادی که درجات بالایی از عیوب انکساری چشم را دارند برای مثال دور بینی و یا نزدیکی بینی شدیدی دارند و یا قرنیه چشمشان بسیار نازک است و عیوب انکساری چشم آنها با جراحی لیزری قرنیه قابل اصلاح نمی باشد، استفاده از لنزهای داخل چشم کاربرد دارد. این لنزها در قسمت های مختلف چشم قرار داده می شوند و می توانند عیوب چشم را در حد بالایی اصلاح نمایند.

البته اگر از بُعد هزینه نگاه کنیم، هزینه لنزهای تماسی خیلی کمتر از هزینه لنز داخل چشم که نیاز به عمل جراحی دارند، می باشد. ولی باز هم به این دلیل که لنزهای تماسی نیاز به مراقبت و نگهداری روزانه دارند و دارای وسایل جانبی زیادی مانند جا لنزی و غیر می باشد در مجموع هزینه آنها هم با هزینه لنزهای داخل چشم در بلند مدت برابری می کند. حتی لنزهای روزانه و یک بار مصرف که در پایان روز دور انداخته می شود، به این دلیل که هر روز باید از یک جفت لنز جدید استفاده شود، هزینه کمی ندارد.

 

از لحاظ مراقبت هم باید گفت که لنزهای روزانه هم مانند لنز داخل چشم نیازی به مراقبت ندارند. از این لحاظ هم بر یکدیگر برتری خاص ندارند. در حالی که باید توجه کرد که لنزهای روزانه برای اصلاح عیوب انکساری پایین و یا متوسط چشم کار برد دارد در حالی که لنز داخل چشمی برای عمل آب مروارید چشم و اصلاح عیوب انکساری شدید کاربرد دارد.

انواع لنز داخل چشم :

لنز داخل چشم به دو دسته کلی تقسیم می شوند.

1- لنزهای داخل چشمی نوع اتاق قدامی (جلوی عنبیه):

لنزهای اتاق قدامی خود دو نوع هستند. نوع Angle Supported می باشند که در این نوع از لنزها پایک های لنز در زاویه چشم یعنی محل رسیدن عنبیه به قرنیه گذاشته می شود، نوع دوم لنزهای Iris – Fixated هستند، که پایک لنزها در روی عنبیه فیکس می شوند مانند لنز آرتیزان.

2- لنزهای داخل چشمی اتاق خلفی یا پشت عنبیه:

این نوع از لنزها خود به سه دسته تقسیم می شوند که عبارتند از یک نوع از این لنزها درست در پشت عنبیه به شکلی که پایک ها در شیار مژگانی یعنی محل رسیدن مژه به عنبیه قرار می گیرند. نوع دوم لنزهایی هستند که پس از تخلیه لنز بیمار در محل لنز طبیعی فرد قرار می گیرد. و نوع سوم لنز داخل چشم پایک های سوچور از داخل به اسکلرای مجاور فیکس می شود.

 

انواع دیگر لنز داخل چشمی

1- لنزهای ICL و TORIC ICL

این لنزها بسیار ظریف می باشند. که برای نزدیکی بینی، دور بینی و آستیگماتیسم استفاده می شوند و مخصوص افرادی هستند که با روش های متداول مانند لازک و لیزیک قابل درمان نمی باشند.

2- لنزهای فیکیک

این لنزها، لنزهای شفافی می باشند که بدون برداشتن عدسی خود بیمار در جریان جراحی در جایی در حد فاصل قرنیه و عدسی و روی عنبیه و یا در فضایی که پشت عنبیه وجود دارد، گذاشته می شوند. نقش این لنزها فوکوس کردن مناسب نور روی شبکیه و تشکیل تصویر بدون کمک عینک است.

از جمله عواملی که موجب کاشت این نوع لنز می شود آسیب به قرنیه و از دست رفتن شفافیت آن، ایجاد آب مروارید و ایجاد کاتاراکت می باشد.

3- لنز آرتیزان

این لنز در کشورهای مختلف ساخته می شود، ولی طراحی آنها کاملا یکسان است. لنز آرتیزان در دسته لنزهای قدامی قرار می گیرند. یعنی لنز دقیقا روی عنبیه و در فضای بین قرنیه و لنز بیمار کاشته می شود. لنز آرتیزان به دلیل اینکه از یک نوع پلاستیک مخصوص به نام پلی متیدل ساخته می شود، یک نوع لنز سخت نیز محسوب می شود.

3- لنز سودوفاکیک

رایج ترین نوع لنزهای که در بین مردم مورد استفاده قرار می گیرد، این لنز طبی رنگی می باشد. و به جای عدسی طبیعی چشم که یک نوع اختلال است، قرار داده می شود و بیشتر در جریان عمل آب مرواید مورد استفاده قرار می گیرد.

4- لنزهای توریک

این لنزها برای درمان آستیگماتیسم طراحی شده اند. در عمل های جراحی کاتاراکت لنزهای طبیعی تخلیه شده و جای آن یک لنز مصنوعی جایگزین می شود.

تنوع لنزهای داخل چشم

5- لنزهای داخل چشمی چند کانونی

لنزهای رایج Monofocal هستند، یعنی به طور معمول با جایگذاری این لنزها دید دور فرد نیاز به اصلاح قابل توجهی ندارد. اما به دلیل از دست رفتن تطابق دید در فاصله نزدیک فرد باید از عیک برای مطالعه استفاد کند.

6- لنزهای تطابقی

چشم های انسان حدود از 40 سالگی علائم پیرچشمی را تجربه می کند. لنزهای تطابقی این توانایی را دارند که در پاسخ به تلاش تطابقی بیماران در داخل چشم به سمت جلو حرکت کنند.

7- لنزهای آسفریک

لنزهای سنتی آسفریک هستند، یعنی سطح جلویی آنها انحنا دارد. لنزهای داخل چشمی آسفریک که اولین بار توسط شرکت بوش اند لومب در سال 2004 عرضه شد محیط آن کمی صاف تر از لنزهای معمول است و برای کانتراست، بهتر طراحی شده اند.

این لنز نسل مدرنی از لنز داخل چشم هستند که مدعی خنثی کردن اعوجاجات قرنیه ای پس از جایگذاری در چشم به دنبال عمل کاتاراکت هستند. لذا توانایی دید در نور کم مانند هوای بارانی، برفی و مه آلود و همچنین در تاریکی شب را بهبود می بخشد.

8- لنزهای با فیلتر رنگ آبی

لنزهای Acrysof Natural نور آبی پر انرژی و ماوراء بنفش را فیلتر می کنند. این دو در نورهای طبیعی و مصنوعی وجود دارند. اشعه ی ماوراء بنفش احتمالا باعث آب مروارید و دیگر مشکلات چشمی می شود. نور آبی در محدوده 400 تا 500 نانومتر که در طیف بینایی است ممکن است باعث صدمه به شبکیه شده و نقشی در شروع تغییرات سنی لکه زرد داشته باشد.

ما معتقدیم که نظرات ، انتقادات و پیشنهادات شما می تواند به ما کمک نماید تا بتوانیم برای شما دوستان و مخاطبین گرامی هر چه بهتر و با کیفیت تر به تولید محتوایی فاخر و جامع پرداخته و در راستای پیشبرد دانش گام برداریم. از این رو اگر در مورد موضوعات مندرج در مقاله بالا نقد و یا ابهامی وجود دارد که می تواند به بهتر شدن مقاله کمک نماید در قسمت پیشنهادات قرار دهید.

همچنین اگر در ارتباط با لنز داخل چشم دانش جدیدی دارید و می توانید به تکمیل نمودن محتوای تولید شده کمک کنید ما و دیگر مخاطبین محترم را از ان آگاه گردانید.