در بررسی تاریخچه رمزارزها با یک نمودار پرنوسان مواجه خواهید شد. افراد با فعالیت در این حوزه در بازههای زمانی مختلف بارها با خنده و گریه همراه بودند. از پیدایش بیت کوین و انفجار قیمتی آن گرفته تا ورشکستگی صرافیها و نابودی رمزارزهای مختلف. با ما همراه باشید تا با تاریخچه رمزارزها به عنوان قصهای هیجانانگیز آشنا شوید.
چرا رمزارزها به وجود آمدند؟
در پروسه بررسی تاریخچه رمزارزها باید ابتدا با مفهوم این داراییهای دیجیتال و دلیل بهوجودآمدن آنها آشنا شویم. ارزهای دیجیتال در واقع نوعی پول دیجیتال هستند که به عنوان دادههای رمزنگاری شده فعالیت میکنند. این دادهها روی شبکههای بلاکچینی همتا به همتا (peer-to-peer) اجرا میشوند. رمزارزها با استفاده از فناوری رمزنگاری، امنیت خود را تأمین کرده و با هدف جایگزینی با ارزهای فیات ایجاد شدهاند. از مهمترین دلایل ایجاد ارزهای دیجیتال میتوان به افزایش تورم، افزایش تسلط بانکها و سیستمهای متمرکز روی دارایی مردم و ایجاد عدالت بین اقشار مختلف اشاره کرد.
با بررسی تاریخچه رمزارزها به یکی از بارزترین ویژگیهای این داراییهای دیجیتال برمیخوریم. آن هم غیرمتمرکز بودن ارزهای دیجیتال است. رمزارزها ماهیتی غیرمتمرکز داشته و زیر نظر هیچ مرجع و نهادی فعالیت نمیکنند. بدین ترتیب کاربران با ورود به بازار کریپتوکارنسی اختیار و کنترل بیشتری روی داراییها و معاملات خود خواهند داشت. در عصر حاضر افراد زیادی با فروش و خرید ارز دیجیتال ارز دیجیتال و معاملات هوشمندانه موفق به کسب سود میشوند. کافی است با بازار رمزارزها و تاریخچه آنها آشنا باشید.
تاریخچه رمزارزها
شاید اکثر افراد نقطه آغاز دنیای ارزهای دیجیتال را با تاریخ عرضه و معرفی بیت کوین یکسان بدانند. اما پیش از معرفی این رمزارز معروف، اتفاقات مهمی به عنوان پیش زمینه و پیش نیاز ظهور بیت کوین رخ داد. در ادامه به بررسی تاریخچه رمزارزها از ابتدا تا کنون خواهیم پرداخت.
پیدایش eCash در سال ۱۹۸۳
اولین بار فردی به نام دیوید چام (David Chaum) با ایده پول الکترونیکی به نام eCash وارد این عرصه شد. مردم از طریق این پلتفرم میتوانستند به انتقال پول به شکل ناشناس بپردازند. دیوید چام با استفاده از فناوری رمزنگاری توانست تعاملات و مبادلات کاربران را در بستری امن اجرا کند. در واقع ضرورت فناوری رمزنگاری در ارزهای دیجیتال و بهرهمندی از عبارت کریپتو (Crypto) نیز از همینجا نشئت گرفت.
پیدایش Digicash در سال ۱۹۹۵
Digicash ایدهای پختهشده توسط دیوید چام بود که عملی شدن آن تا دهه ۹۰ زمان برد. در آن زمان ایده ایجاد یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز شکل گرفته بود. اما بازار و دنیای آن زمان هنوز ظرفیت پذیرش آن را نداشت. به همین دلیل حامیان طرح چام تنها به بعضی آزادیخواهان، نواندیشان و... محدود شده بود و بخش عمدهای از مردم تمایل پذیرش یک واحد پولی جدید را نداشتند.
بحران مالی در سال ۲۰۰۸ و انتشار وایت پیپر بیت کوین
شاید آغاز اصلی تاریخچه رمزارزها در سال ۲۰۰۸ باشد که به عنوان سال فروپاشی اقتصادی نیز معروف است. در آن سال اعتماد مردم به سیستم بانکداری و موسسات ملی کاهش پیدا کرد و به دنبال آن ارزش ارزهای فیات نیز کم شد. سرانجام در تاریخ ۳۱ اکتبر همان سال، ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین، وایت پیپر رمزارز بیت کوین را منتشر کرد. روند انفجار بزرگ بیت کوین به این صورت بود:
- فعالیت رسمی روی پروژه بیت کوین در ۱۸ آگوست سال ۲۰۰۸
- استخراج اولین بلاک بیت کوین در ۳ ژانویه ۲۰۰۹
- رقم خوردن روز پیتزای بیت کوین (خرید پیتزا با بیت کوین توسط Laszlo Hanyecz در ۲۰۱۰)
ظهور رقبای بیت کوین در سال ۲۰۱۱
تاریخچه رمزارزها تنها به بیت کوین و محبوبیت آن خلاصه نمیشود. از سال ۲۰۱۱ گروههای دیگر که با پتانسیل شبکه بیت کوین آشنا شده بودند، نسبت به راهاندازی رمزارزهای دیگر اقدام کردند. آلت کوینها در همان سال وارد بازار شدند و در میان آنها، لایت کوین به عنوان رقیب اصلی بیت کوین شناخته شد. البته با وجود برتریهایی که داشت، نتوانست جایگاه بیت کوین را به خود اختصاص دهد.
ظهور فرایند اثبات سهام و صرافی کوین بیس در سال ۲۰۱۲
اولین هاوینگ بیت کوین در ۲۰۱۲ انجام شد. بدین ترتیب پاداش ماینرها کاهش یافت و این موضوع تبدیل به یکی از تیترهای خبرساز در تاریخچه رمزارزها شد. در آن زمان تنها راه کسب درآمد در بازار کریپتوکارنسی، استخراج بود. اما با ظهور ارز دیجیتالی به نام PeerCoin راه جدیدی برای درآمدزایی از رمزارزها به وجود آمد. این ارز دیجیتال مفهوم اثبات سهام (Proof of Stake) را برای اولین بار به دنیای رمزارزها معرفی کرد.
صرافی کوین بیس نیز در همان سال به دست افرادی مثل فرد ارسام و برایان آرمسترانگ تأسیس شد. این صرافی اعتماد کاربران به حوزه رمزارزها را افزایش داد و در کمتر از دو سال توانست بیش از یک میلیون کاربر جذب کند. به همین دلیل به عنوان رویدادی مهم در تاریخچه رمزارزها شناخته میشود.
ظهور مفهوم میم کوین در سال ۲۰۱۳
ارز دیجیتال دوج کوین به عنوان یک میم کوین و با محوریت یک شوخی اینترنتی در سال ۲۰۱۳ معرفی شد. بدین ترتیب مفهوم میم کوین و این دسته از ارزهای دیجیتال به عرصه کریپتوکارنسی اضافه شد.
ظهور اتریوم در سال ۲۰۱۶ به عنوان ملکه رمزارزها
اکنون همه ما اتریوم را به عنوان ملکه رمزارزها میشناسیم. رقیب اصلی بیت کوین در سال ۲۰۱۶ وارد دنیای کریپتوکارنسی شد و با رویدادی به نام ICO افراد را به مشارکت در پروژه خود ترغیب کرد.
انفجار قیمت BTC در ۲۰۱۷
از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۷، بیت کوین روندی متعادل و استاندارد داشت. اما سرانجام در سال ۲۰۱۷ انفجار عظیمی را در قیمت خود تجربه کرد. ارزش بیت کوین در آن سال به چیزی حدود ۱۰ هزار دلار رسید. این موضوع باعث شد تا مخالفان و منتقدان سیستم ساتوشی ناکاموتو، نظر خود را تغییر دهند.
استفاده شرکتهای بزرگ از رمزارزها و فناوری بلاکچین در ۲۰۱۹
در پروسه بررسی تاریخچه رمزارزها با رسیدن به سال ۲۰۱۹ متوجه عمق کاربرد این مفاهیم در زندگی واقعی میشویم. در آن سال شرکتها و موسسات مالی زیادی نسبت به سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال اقدام کردند. از طرفی شبکه اتریوم با قابلیتهایی مثل سرعت بالا، قراردادهای هوشمند و... به یکی از گزینههای اصلی سرمایهگذاران تبدیل شد. در همین راستا شرکتهای معروفی مثل آمازون، وال مارت، مورگان و... وارد این حوزه شدند.
اوج قیمتی رمزارزهای بازار کریپتو در سال ۲۰۲۱
سال ۲۰۲۱ در تاریخچه رمزارزها یک بازه زمانی طلایی است. همهگیری کرونا و تاثیرات آن در اقتصاد جهانی، نوسانات شدید بازارهای مالی، ورشکستگی بانکها و... باعث شد تا قدرت بازار رمزارزها به شکلی واضح به جهان ثابت شود. ارزش بازار ارزهای دیجیتال در آن سال به بیش از دو تریلیون دلار رسید و به همین واسطه، راههای متنوع زیادی برای درآمدزایی از این بازار ایجاد شد.
زمستانی سخت برای رمزارزها در سال ۲۰۲۲
دوران خوشی در تاریخچه رمزارزها پس از سال ۲۰۲۱ خیلی زود به پایان رسید. با شروع سال جدید بازار کریپتو با افت شدیدی همراه شد و در این میان سرویسها و رمزارزهای زیادی دچار فروپاشی شدند. از مهمترین شکستهای این دوران میتوان به ورشکستگی صرافی FTX، سرقت رمزارزها از پلتفرمهای مختلف، افت شدید قیمت NFTها، هکهای متعدد، شکست پروژه لونا و... اشاره کرد.
سرانجام رمزارزها چه خواهد شد؟
برای این سوال هیچ پاسخ مشخصی وجود ندارد. با بررسی تاریخچه رمزارزها متوجه فراز و نشیبهای متعدد این حوزه خواهید شد. بر همین اساس اصلاً معلوم نیست که شرایط کنونی بازار رمزارزها تا چه زمانی ادامه پیدا خواهد کرد. هزاران اتفاق غیرقابلپیشبینی وجود دارد که میتواند سرنوشت ارزهای دیجیتال را تحت تأثیر خود قرار دهد. اما طبق آنچه که مسلم است، پررنگشدن جایگاه رمزارزها در آینده با احتمال خیلی زیادی همراه خواهد بود.