رژیم غذایی کتوژنیک لاغری سریع چیست

امروزه لاغری و کاهش وزن تبدیل به یکی از دغدغه های مردم شده است. یکی از پرطرفدارترین رژیم ها، رژیم کتوژنیک است که جهت کاهش وزن و لاغری سریع استفاده می شود.

رژیم کتوژنیک چیست؟

به نقل از دکتر فرزاد روشن ضمیر متخصص تغذیه و رژیم درمانی در سایت آردایت ( Rdiet.ir ) که سایت مرجع علمی رژیم کتوژنیک و سایر رژیم های تخصصی و لاغری است:

رژیم‌ کتوژنیک یا کتو ، یک رژیم تخصصی با چربی زیاد، پروتئین متوسط و کربوهیدرات خیلی کم است که جهت درمان نوجوانان و برخی بزرگسالان مبتلا به صرع و برخی بیماری‌های دیگر بکار می رود و بتازگی در درمان چاقی و کاهش وزن سریع و یا خروج از استپ وزن مورد توجه قرار گرفته است.

عنوان کتوژنیک به خاطر افزایش تولید اجسامی کتونی در پی این رژیم است. اجسامی کتونی سه ترکیب حاصل از متابولیسم چربی ها هستند که به طور عادی در ادرار دفع می شوند.

سطح بالای غیرطبیعی اجسام کتونی به نام کتوز خوانده می شود و این شرایط هدف رژیم کتوژنیک محسوب می شود. تصور می شود که ایجاد شرایط کتوز به کنترل دفعات و شدت حملات صرعی کمک می کنند هر چند علت این اثر هنوز تا کنون کاملاً شناخته نشده است.”

رژیم کتو

 چرا به این رژیم کتوژنیک (رژیم کتو) می‌گویند؟

در رژیم کتوژنیک بسیار کم یا اصلاً هیچ کربوهیدراتی مصرف نمی‌شود و بدن را به حالت کتوز می‌برد. کتوز زمانی اتفاق می‌افتد که شخص کربوهیدرات مصرف نمی‌کند و با مصرف کم آن مولکولی به نام کتون در جریان خون وجود می‌آید.

وقتی سطح کربوهیدرات کم شود، سطح قند خون نیز کم می‌شود، و بدن برای جبران آن شروع به شکستن چربی‌ها می‌کند تا از انرژی آن استفاده کند.

کتوز شکل خفیفی از کتواسیدوز است و کتواسیدوز یکی از عوامل تأثیرگذار روی بیماران دیابتی نوع اول است که یکی از دلایل مرگ افراد دیابتی، خصوصاً زیر ۲۴ سال است. بااین‌حال بسیاری از کارشناسان معتقدند کتوز خود لزوماً مضر نیست.

در تحقیقات این رژیم به‌طورکلی برای لاغری افراد بسیار چاق اثربخش است. اما از طرف دیگر برخی تحقیقات بالینی نشان می‌دهد برخی از افرادی که به این روش وزن خود را کم کرده‌اند، بعد از مدتی مجدداً برگشت وزن داشته‌اند.

رژیم کتوژنیک چه فوایدی دارد؟

رژیم کتوژنیک باعث کاهش وزن (بعضاً شدید) می‌شود و این خود به افراد دارای اضافه‌وزن یا چاق انگیزه می‌دهد. آنها تشویق به ادامه روند کاهش وزن خواهند شد. از طرفی سطح قند خون را ثابت نگه می‌دارد.

چه زمانی رژیم کتوژنیک ناسالم می‌شود؟

برخی کارشناسان معتقدند رژیم کتوژنیک ممکن است در درازمدت ناسالم باشد.  که وقتی بدن به حالت کتوز می‌رود، ممکن است در مواقعی، به‌جای چربی، عضلات بدن از دست بروند و این باعث به‌وجودآمدن خستگی مفرط خواهد شد و مدام حالت گرسنگی به شخص دست خواهد داد.

در این شرایط کاهش وزن سخت‌تر نیز خواهد شد. از طرفی برخی دیگر معتقدند عضله از بین نمی‌رود بلکه برای کسانی که قصد دارند عضله‌سازی کنند این رژیم مفید نیست.

اما درعین‌حال بت کلین معتقد است به دلیل تفاوت افراد، الزاماً رژیم کتوژنیک برای همه جواب مثبت نمی‌دهد. حتی ممکن است درمورد برخی افراد یا ورزشکاران نتیجه معکوس و بد داشته باشد. درواقع بت کلین بر این باور هستند که هرکسی باید شناخت خوبی از بدن خود داشته باشد و بتواند پس از مدت کوتاهی به واکنش‌های بدن خود در برابر رژیم کتوژنیک و یا هر رژیم دیگر دقت کند و آن را درک کند.

همچنین برخی متخصصان معتقدند رژیم غذایی کتو یا رژیم کتوژنیک یک رژیمی است که در کوتاه‌مدت جواب می‌دهند و آن را به‌هیچ‌وجه برای زمان طولانی پیشنهاد نمی‌کنند.  و در نهایت اگر می‌خواهید رژیم کتوژنیک را دنبال کنید حتماً با مشورت پزشک متخصص تغذیه این کار را انجام دهید. تحت نظارت باشید تا ببینید این رژیم روی شما نتیجه مطلوب خود را داشته باشد.

با وجود مطالبی که ذکر شد، حتی کارشناسان امور تغذیه در مواردی درباره این رژیم اختلاف‌نظر دارند.  اما چیزی که کاملاً مشخص است و همگی اعتقاد دارند، کاهش وزن سریع در این رژیم است.

پس در نهایت دقت رژیم مناسب خود را انتخاب نمایید تا در درازمدت در شما حس خوب و رضایت را به وجود آورد.

رژیم کتو

رژیم کتوژنیک چه کاربردی دارد؟

در رژیم کتوژنیک وقتی حالت کتوز برای بدن رخ دهد بدن برای سوزاندن چربی‌ها بسیار کارآمدی بیشتری پیدا می‌کند. برای تأمین انرژی موردنیاز مغز هم چربی‌ها در کبد به اجسامی کتونی تبدیل می‌شوند. برای استفاده به‌عنوان منبع انرژی در مغز مورداستفاده قرار می‌گیرند. به دلیل محدودیت شدید کربوهیدرات در این رژیم غذایی، بدن برای تأمین انرژی خود از چربی به‌جای گلوکز استفاده خواهد کرد. این فرایند کتوزیس Ketosis نامیده می‌شود.

اگرچه اغلب می‌شود از مصرف چربی‌ها به‌واسطه کالری بسیار بالایی که دارند اجتناب کرد. اما بررسی‌ها نشان داده‌اند که رژیم کتوژنیک نسبت به رژیم‌های محدودکنندهٔ مصرف چربی تأثیر بیشتری در کاهش وزن دارد. این سبک از تغذیه گرسنگی و اشتها را کم می‌کند و از این طریق کمک زیادی به کاهش و مدیریت وزن می‌کند. این دستور مصرف با چربی بالا، پروتئین متوسط و کربوهیدرات کم است.

نحوه عملکرد رژیم کتوژنیک

ایدهٔ اصلی این نوع از غذا خوردن این است که فرد، بخش اعظم کالری موردنیاز بدن را از چربی و پروتئین بدست آورد و کربوهیدرات کمتری مصرف کند.

در این رژیم مصرف کربوهیدرات‌های زود جذب مانند: شکر، نان سفید، شیرینی‌ها و نوشابه را به‌شدت محدود می‌شود.

شاید این رژِیم ساده‌ترین برنامه غذایی نباشد. اما به‌کرات می‌توان گفت اگر فرد دستورالعمل‌ها را به‌درستی اجرا کند طولی نمی‌کشد که به اهداف تعیین شده می‌رسد و با کمترین احساس ضعف و گرسنگی می‌تواند چربی‌های انباشته شده را از بدنش حذف کند.

معایب و عوارض احتمالی در رژیم کتوژنیک

تشنگی بیش از حد، تکرر ادرار، خستگی مفرد، اضطراب، احساس سبکی سر و لرزش. تعریق زیاد، یبوست، ریزش مو، بوی بددهان، کاهش عملکرد فیزیکی، افزایش ریسک ابتلا به آنفولانزای کتو.

احتمال بروز مشکلات گوارشی، کبدی، کاهش سطح انرژی، افزایش اشتها. همچنین تنفس بد بو، کاهش مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم و منیزیم، امکان دفع ادرار بسیار پررنگ.

مزایای رژیم کتوژنیک

کاهش وزن سریع، مقابله با دیابت، درمان صرع، رفع اختلالات سیستم عصبی و نیز درمان سندرم تخمدان پلی‌کیستیک، مقابله با آکنه از دیگر مزایای این رژیم است.

رژیم کتوژنیک یا کم کربوهیدرات چه مزایایی دارد؟

بسیاری از افراد که دچار افزایش وزن و چاقی هستند؛ به دنبال روشی برای ازدست‌دادن اضافه‌وزن، سراغ رژیم‌های مختلف می‌روند. یکی از رژیم‌های جدیدی که امروزه بسیار در مورد آن می‌شنویم؛ رژیم غذایی کتوژنیک یا کتو است که افراد زیادی برای کاهش وزن از این رژیم غذایی استفاده می‌کنند. در این رژیم غذایی محبوب، برای تسریع در لاغر شدن، از کاهش قابل‌ملاحظه کربوهیدرات و چربی بالا استفاده می‌شود. در این مقاله به طور مفصل به رژیم غذایی کتوژنیک می‌پردازیم و مزایای این روش را مورد بررسی قرار می‌دهیم. درصورتی‌که تمایل دارید در کمال صحت و سلامت لاغر شوید و به وزن ایدئال برسید؛ مطالعه ادامه این مطلب را از دست ندهید.

تعریف رژیم کتوژنیک یا کتو چیست؟

رژیم کتوژنیک یک رژیم غذایی بسیار کم کربوهیدرات و پرچرب است که شباهت‌های زیادی با رژیم‌های اتکینز دارد. در این رژیم غذایی منبع سوخت‌وساز بدن از کربوهیدرات به چربی تغییر می‌کند که به آن کتوزیس گفته می‌شود. یعنی بدن وارد فاز چربی‌سوزی شده و کاهش وزن به این شکل شروع می‌شود.

10 مزیت رژیم‌های غذایی کتوژنیک یا کم کربوهیدرات

برخی از افراد ادعا می‌کنند که این رژیم‌ها به دلیل چربی زیاد باعث افزایش کلسترول و ایجاد بیماری قلبی می‌شوند. بااین‌حال در بیشتر مطالعات علمی، ثابت شده است که رژیم‌های کم کربوهیدرات فواید قابل‌توجهی برای سلامتی دارند. در ادامه به 10 فایده رژیم‌های غذایی کتوژنیک برای سلامتی اشاره می‌شود.

  1. کاهش اشتها

گرسنگی معمولاً بدترین عارضه رژیم غذایی است. گرسنگی بزرگ‌ترین دلیل افراد در شکست اهداف لاغری و رژیم‌درمانی است. بااین‌حال، غذای کم کربوهیدرات منجر به کاهش خودکار اشتها می‌شود. مطالعات به طور مداوم نشان می‌دهد که هنگامی که افراد کربوهیدرات را کاهش می‌دهند و پروتئین و چربی بیشتری می‌خورند، در نهایت کالری بسیار کمتری مصرف می‌کند.

  1. شروع لاغری با کاهش وزن بیشتر

کاهش کربوهیدرات یکی از ساده‌ترین و مؤثرترین روش‌های کاهش وزن است. مطالعات نشان می‌دهد افرادی که رژیم‌های کم کربوهیدرات دارند سریع‌تر نسبت به رژیم‌های کم‌چرب وزن کم می‌کنند. رژِیم کتوژنیک حتی نسبت به رژیم‌های غذایی با محدودیت کالری هم بهتر جواب می‌دهند. این رژیم‌ها (کم کربوهیدرات) با ازبین‌بردن آب اضافی بدن، و کاهش سطح انسولین منجر به کاهش سریع وزن در یکی دوهفته اول می‌شوند.

در مطالعات مقایسه رژیم‌های غذایی کم کربوهیدرات و کم‌چربی، افرادی که کربوهیدرات خود را محدود می‌کنند گاهی 2-3 برابر وزن کم می‌کنند؛ بدون اینکه گرسنگی بکشند. همچنین در یک مطالعه روی بزرگسالان چاق نشان داده شد؛ رژیم‌های غذایی کم کربوهیدرات به‌ویژه برای شش ماه اول شروع رژیم، در مقایسه با رژیم‌های دیگر لاغری، تأثیرگذارتر بوده و با موفقیت بیشتری همراه است.

  1. ازدست‌دادن چربی شکمی با نسبت بیشتر

چربی‌های بدن متفاوت هستند. محل ذخیره چربی، تعیین‌کننده وضعیت سلامت و ریسک ایجاد بیماری در افراد است. به طور مثال چربی انباشته شده دور کمر و شکم نقش، منفی پررنگی در ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها به‌ویژه بیماری‌های قلبی - عروقی دارد. چربی شکمی یا احشایی، در شکم و پهلو تجمع پیدا می‌کند و نوع رایج چاقی در مردان است. رژیم‌های کم کربوهیدرات در کاهش چربی مضر شکم بسیار مؤثر هستند. در حقیقت، به نظر می‌رسد که بیشترین چربی‌هایی که افراد با رژیم‌های کم کربوهیدرات از دست می‌دهند؛ چربی انباشته شده در شکم است. این نوع کاهش وزن، باگذشت زمان منجر به کاهش شدید خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و دیابت نوع 2 خواهد شد.

  1. افت شدیدتری گلیسیرید

تری گلیسیریدها، مولکول‌های چربی هستند که در خون وجود دارند. افزایش این مولکول‌ها در خون یک عامل خطرناک برای بیماری‌های قلبی محسوب می‌شود. یکی از عوامل اصلی افزایش تری گلیسیرید در افراد کم‌تحرک، مصرف کربوهیدرات است. به‌ویژه فروکتوز قند ساده. هنگامی که افراد کربوهیدرات را بسیار محدود می‌کنند؛ به سمت کاهش چشمگیرتری گلیسیرید خون حرکت خواهند کرد. ضمن اینکه، بر خلاف باور عامه رژیم‌های کم‌چرب اغلب باعث افزایش تری گلیسیرید می‌شوند.

  1. افزایش سطح کلسترول خوب یا HDL

لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) کلسترول خوب نامیده می‌شود. هرچه سطح HDL شما نسبت به LDL یا کلسترول بد بیشتر باشد؛ خطر بیماری قلبی نیز کاهش می‌یابد. یکی از بهترین راه‌ها برای افزایش سطح HDL ، خوردن چربی‌های مفید است که رژیم‌های کم کربوهیدرات یا کتوژنیک حاوی مقدار زیادی چربی هستند؛ بنابراین جای تعجب نیست که سطح HDL در رژیم‌های غذایی سالم و کم کربوهیدرات به طرز چشمگیری افزایش می‌یابد، درحالی‌که با رعایت رژیم‌های غذایی دیگر، روند کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب، به این شکل موفقیت‌آمیز نخواهد بود.

  1. کاهش قند خون و سطح انسولین

رژیم‌های کم کربوهیدرات و کتوژنیک می‌تواند به‌ویژه برای افراد مبتلا به دیابت و مقاوم به انسولین مفید باشد. مطالعات ثابت می‌کند که کاهش کربوهیدرات‌ها به‌شدت سطح قند خون و انسولین را کاهش می‌دهد. برخی از افراد مبتلا به دیابت که رژیم کم کربوهیدرات را شروع می‌کنند؛ ممکن است لازم باشد دوز انسولین خود را حتی به میزان 50% کاهش دهند. در یک مطالعه روی افراد مبتلا به دیابت نوع 2، به اثبات رسیده است که با اعمال رژیم‌های کتوژنیک، در 95% موارد پس از شش ماه داروهای هلی کاهنده قند خون آنها کاهش‌یافته و در برخی موارد قطع شده است. به همین جهت توصیه می‌شود؛ اگر از داروی قند خون استفاده می‌کنید؛ قبل از استفاده از رژیم‌های کتوژنیک با پزشک خود مشورت کنید. زیرا ممکن است برای جلوگیری از افت قند خون نیاز به تنظیم دوز داروی مصرفی خود داشته باشید.

  1. کاهش فشارخون

فشارخون بالا، یک عامل خطرساز قابل‌توجه برای بسیاری از بیماری‌ها، از جمله بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیه است. رژیم‌های غذایی کم کربوهیدرات یک روش مؤثر برای کاهش فشارخون است و اغلب، خطر ابتلا به این بیماری‌ها را کاهش می‌دهد و موجب طول عمر افراد می‌شود.

  1. درمان سندرم متابولیک

سندرم متابولیک بیماری است که با خطر ابتلا به دیابت و بیماری‌های قلبی بسیار مرتبط است. در حقیقت، سندرم متابولیک مجموعه‌ای از علائم است که شامل موارد زیر می‌‌شود:

چاقی شکمی

فشارخون بالا

افزایش سطح قند خون ناشتا

تری گلیسیرید بالا

HDL پایین

همونطور که در موارد قبل اشاره شد؛ رژیم‌های کتوژنیک بر روی هر 5 عامل عنوان شده مؤثر بوده و باعث بهبود این موارد می‌شوند و در نتیجه شرایط ایجاد شده، به درمان بیماری سندرم متابولیک منجر خواهد شد.

  1. کاهش سطح کلسترول بد (LDL)

افرادی که LDL بالایی دارند؛ بیشتر دچار حمله قلبی می‌شوند. به نظر می‌رسد که رژیم‌های کم کربوهیدرات (کتوژنیک) ، سطح کلسترول بد خون را کاهش می‌دهند. به همین علت؛ کاهش مصرف کربوهیدرات می‌تواند سلامت قلب شما را تضمین کند.

  1. بهبود عملکرد مغز و بیماری‌هایی مانند صرع

مغز شما به گلوکز احتیاج دارد؛ زیرا بعضی از قسمت‌های آن فقط می‌تواند این نوع قند را بسوزاند. به همین دلیل است که اگر کربوهیدرات مصرف نکنید، کبد شما از پروتئین، گلوکز تولید می‌کند. وقتی رژیم کم کربوهیدرات را شروع می‌کنید، بدن شما باید به‌جای مصرف کربوهیدرات، با سوزاندن چربی بیشتر برای سوخت سازگار شود. وقتی وارد حالت کتوز می‌شوید، قسمت بزرگی از مغز به‌جای گلوکز شروع به سوزاندن کتون می‌کند.

کتون‌ها یک منبع سوختی فوق‌العاده قوی برای مغز هستند. آنها حتی در یک محیط پزشکی برای درمان بیماری‌های مغزی و شرایطی مانند ضربه مغزی و ازدست‌دادن حافظه آزمایش شده‌اند؛ بنابراین جای تعجب نیست که رژیم‌های کتوژنیک طولانی‌مدت، اغلب با افزایش تمرکز و بهبود عملکرد مغز همراه هستند. ازبین‌بردن کربوهیدرات‌ها همچنین می‌تواند به کنترل و تثبیت سطح قند خون کمک کند که ممکن است باعث افزایش تمرکز و بهبود عملکرد مغز شود.

لازم به ذکر است؛ رژیم کتوژنیک برای درمان صرع در کودکانی که به درمان دارویی پاسخ نمی‌دهند، استفاده می‌شود. در بسیاری از موارد، این رژیم می‌تواند کودکان مبتلا به صرع را درمان کند. در یک مطالعه، بیش از نیمی از کودکان تحت رژیم کتوژنیک، با کاهش تعداد دفعات تشنج روبرو شده و در مواردی هم تشنج به‌کلی رفع گردیده است. در برخی از بیماری‌های دیگر مغزی مانند آلزایمر و پارکینسون نیز بهبودی با رژیم‌های کتوژنیک در دست بررسی قرار دارد.

افرادی که از رژیم کتوژنیک پیروی می‌کند، باید بدانند چه نوع سبزیجاتی مصرف کنند، آیا می‌توانند انواع میوه‌ها را بخورند، چه نوع آجیلی دارای کمترین کربوهیدرات است و بدانند که در هر وعده غذایی یا مهمانی‌ها چه غذایی و به چه مقدار بخورند.

رژیم کتو

سبزی‌ها مناسب برای رژیم کتوژنیک

چه سبزی‌ها برای رژیم کتو مناسب‌تر هستند؟ در پاسخ باید گفت یک قانون ساده وجود دارد:

  • به‌طورکلی سبزیجاتی که محصول خوراکی آن روی زمین رشد می‌کند کربوهیدرات کمتری دارد و گزینه‌های مناسبی برای رژیم کتو هستند.
  • سبزیجاتی که قسمت خوراکی آن در زیرزمین رشد می‌کند، حاوی کربوهیدرات بیشتری هستند و باید بااحتیاط مصرف شوند، به‌ویژه سیب‌زمینی و سیب‌زمینی شیرین.
  • سبزی‌ها برگی مانند کاهو و اسفناج برای رژیم کتوژنیک مناسب هستند.
  • سبزی‌ها سبزرنگ کربوهیدرات کمتری از سبزی‌ها رنگی دارند، مثلاً فلفل دلمه سبز حاوی کربوهیدرات کمتری از فلفل دلمه قرمز و زرد است.

علی‌رغم اینکه، پیاز سبزی پر کربوهیدرات است، معمولاً به‌صورت چاشنی در غذا استفاده می‌شود و افراد در یک وعده غذایی مقدار کمی پیاز مصرف می‌کنند؛ اما باید مراقب پیازداغ یا پیازهای سرخ‌شده بود، زیرا میزان مصرف پیاز به این صورت معمولاً بیشتر است. همچنین پیازچه یا تره فرنگ به‌اندازه یک قاشق غذاخوری برای سالاد، کافی است.

میوه‌های مناسب برای رژیم کتوژنیک

بیشتر میوه‌ها و انواع توت‌ها دارای مقدار زیادی کربوهیدرات هستند به همین دلیل طعم شیرین دارند. به‌طورکلی میوه‌های شیرین‌تر و بزرگ‌تر حاوی کربوهیدرات بیشتری هستند.

به‌جز توت‌ها، انواع دیگر میوه‌ها دارای کربوهیدرات بالایی هستند. اگر شخصی یک سیب بزرگ (حدود 25 گرم کربوهیدرات) یا یک موز متوسط (24 گرم کربوهیدرات) بخورد، از حد مجاز مصرف کربوهیدرات روزانه در رژیم غذایی کتوژنیک تجاوز کرده است.

افرادی که از این رژیم پیروی می‌کنند، می‌تواند مواد مغذی موجود در میوه‌ها را از سبزی‌ها دریافت کنند. درواقع، برخی از سبزی‌ها، ازجمله فلفل دلمه و کلم کیل، دارای ویتامین C بیشتر از هر یک از میوه‌های مرکبات است و کربوهیدرات و قند بسیار کمتری دارند.

برخی از بهترین انتخاب‌ها برای مصرف میوه با حفظ میزان کربوهیدرات، در زیر ذکرشده است:

تمشک

توت سیاه

توت‌فرنگی

آلو

زغال‌اخته

کیوی

گیلاس

نارنگی

گرمک

هلو

فروشگاه محصولات کتوژنیک

آجیل‌های مناسب برای رژیم کتوژنیک

آجیل‌ها به دلیل طعم مطلوب همواره موردپسند هستند به‌خصوص آجیل‌های شور و بوداده که فرد را به خوردن بیش‌ازحد وسوسه می‌کند، بنابراین نوع و میزان مصرف آجیل در رژیم کتوژنیک حائز اهمیت است.

آجیل‌هایی مانند گردو آمریکایی، آجیل برزیلی و فندق استرالیایی (ماکادمیا) حاوی کربوهیدرات کمی هستند و مصرف آن در رژیم کتوژنیک محدودیتی ندارد. خوردن آجیل‌های کم کربوهیدرات، به‌عنوان یک میان وعده، همراه با سالاد، نان تست و دسر، انتخاب مطلوبی است.

آجیل‌ها چربی بالایی دارند و مصرف آن‌ها در رژیم کتوژنیک موجب می‌شود که بدن به‌جای سوزاندن ذخایر چربی بدن، چربی حاصل از مصرف آجیل را برای تأمین انرژی استفاده کند. این موضوع برای افرادی که وزن و سوخت‌وساز مطلوبی دارند مفید است اما برای کسانی که باهدف کاهش وزن از این رژیم پیروی می‌کنند، مفید نیست و در کاهش وزن تداخل ایجاد می‌کند.

چربی‌های مناسب رژیم کتوژنیک

بسیاری از غذاها با مقدار اندکی طعم‌دهنده مانند انواع سس و کره خوش‌طعم می‌شوند و یک رژیم غذایی کتوژنیک باید به‌اندازهٔ کافی چرب باشد تا شخص پس از صرف غذا احساس سیری کند.

 .

نوشیدنی‌های مناسب رژیم کتوژنیک

تأمین آب بدن در رژیم کتوژنیک بسیار مهم است؛ اما برای هیدراته کردن بدن چه نوشیدنی‌های مناسب و چه نوشیدنی‌هایی ممنوع هستند؟

آب مناسب‌ترین گزینه است و فاقد کربوهیدرات است. چای و قهوه نیز از دیگر نوشیدنی‌های مفید رژیم کتو هستند، به‌شرط آنکه بدون شکر مصرف شوند.

شیرین‌کننده‌های مناسب برای رژیم کتوژنیک

شکر واقعی یک مولکول دوگانه از گلوکز (50٪) و فروکتوز (50٪) است. این باعث می‌شود که 100٪ شکر را کربوهیدرات تشکیل دهد و همه این قندها اثرات یکسان (بد) بر افزایش وزن، قند خون و پاسخ انسولین دارند.

در جدول زیر عدد مربوط به هر شیرین‌کننده نشان‌دهنده تأثیر شناخته شده هر محصول بر روی میزان قند خون و پاسخ انسولین نسبت به مقدار مشابه شکر سفید (100 درصد شکر خالص) است. در رژیم غذایی کتو، شکر در تمام اشکال آن به‌شدت منع می‌شود. باید توجه داشت که بسیاری از شیرین‌کننده‌ها مانند شکر قهوه‌ای، شکر نارگیل و شربت افرا از قند ساخته‌شده‌اند و بنابراین اثر مشابه قند را اعمال می‌کنند.

فروکتوز عملکردی بدتر از شکر دارد زیرا مستقیماً وارد کبد می‌شود و موجب بروز کبد چرب، مقاومت به انسولین، چاقی میان تنه و تجمع چربی می‌گردد. درحالی‌که اکثر شیرین‌کننده برای رژیم کتو منع شده است، سه شیرین‌کننده استوا، اریتیتول (قند الکلی حاصل از تخمیر گلوکز) و میوه مانک (میوه سبزرنگ آسیای جنوب شرقی) برای این رژیم مناسب هستند.

منبع: رژیم آنلاین آردایت Rdiet.ir