کارگران در انتظار شورای عالی کار برای بازنگردی در مزد

 نمایندگان کارگری عضو شورای عالی کار دو هفته قبل، بعد از آنکه در نشست شورای عالی کار درباره افزایش دستمزد و جبران عقب ماندگی مزد از سبد معیشت به نتیجه‌ای نرسیدند بار دیگر تقاضای برگزاری نشست فوق‌العاده این شورا با دستور کار جبران کاهش قدرت خرید کارگران را به وزارت کار ارائه کردند اما با گذشت دو هفته از این درخواست هنوز خبری از برگزاری نشست شورا نیست.

کاهش قدرت خرید کارگران و پیدا کردن راهی برای جبران آن موضوعی است که از تیر ماه گذشته مورد درخواست کارگران برای برگزاری نشست اضطراری شورای عالی کار بوده است؛ این شورا بعد از ماه‌ها معطلی ۲۲ آبان ماه امسال با دستور کار بررسی آثار وضعیت اقتصادی بر بازار کار برگزار شد و علی‌رغم روشن بودن درخواست کارگران و محاسبه میزان تغییرات قیمت سبد معیشت اما به تصمیم روشنی برای جبران کاهش قدرت خرید منتج نشد.

* مباحث جدی اما بی‌نتیجه در نشست اول شورای عالی کار

به گفته علی خدایی، نماینده کارگران در شورای عالی کار در آن نشست مباحث جدی درباره قدرت خرید کارگران مطرح شد اما به نتیجه خاصی درباره نتیجه افزایش دستمزد نرسیدند و مقرر شد که کمتر از یک هفته بعد کمیته مزد این شورا برای به روزرسانی سبد معیشت تشکیل شود.

در همان جلسه بار دیگر درخواست نمایندگان کارگری برای برگزاری جلسه فوق العاده شورای عالی کار به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارائه شد.

دوشنبه هفته قبل نشست کمیته مزد هم برگزار شد. فرامرز توفیقی رئیس کمیته مزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار در گفت‌و گو با فارس با تشریح جزئیات این نشست گفت: نمایندگان کارگری مجدداً تقاضای خود را برای برگزاری جلسه اضطراری و فوری سرای عالی کار برای بررسی قدرت خرید و سبد معیشت خانوارهای کارگری و جبران آن ارائه دادند.

* کارگران به دنبال مسئولیت پذیری دو ضلع اجتماعی دیگر 

وی تاکید کرد: درخواست ما صرفا برگزاری نشست فوری و اضطراری با همین دستور کار است؛ نه اینکه جلسه‌ای با دستور کار دیگری برگزار شود و خواسته کارگران به انحراف کشیده شود.

به گفته وی درخواست مصرانه گروه‌های کارگری این است که دو ضلع دیگر اجتماعی در قبال بلایی که بر سر به معیشت خانواده کارگری آماده مسئولیت پذیر باشد.

* از وزارت کار خبری نیست

علی خدایی درباره زمان برگزاری نشست مجدد شورای عالی کار می‌گوید: هنوز از وزارت کار زمانی را برای برگزاری جلسه به ما اعلام نکرده‌اند.

رسیدگی به مطالبه کارگران درباره کاهش قدرت خرید در حالی به تعویق می‌افتد که به روزرسانی هزینه‌های سبد معیشت نشان می‌دهد بر مبنای محاسبه میزان سرانه مصرف ۱۴ قلم ماده غذایی و ضروری خانوار کارگری که مبنای محاسبات مزدی قرار دارد، هزینه سرانه مصرف روزانه سبد غذایی از حدود ۶۸۷۰ تومان در دیماه سال گذشته با گذشت حدود ۱۰ ماه در آبان ماه سال جاری به ۱۱ هزار و ۸۸۵ تومان رسیده است.

* آخرین به روز رسانی سبد معیشت

همچنین محاسبات مزدی نمایندگان کارگری شورای عالی کار از روند افزایش هزینه سبد معیشت ماهیانه خانوار طی ۱۰ ماه گذشته، حکایت از جهش ۸۷.۲۳ درصدی هزینه سبد خانوار در این بازه زمانی داد و  فاصله حداقل دستمزد و مزایا با احتساب حق اولاد، مسکن و بن کارگری تا سبد معیشت که در سال گذشته یک میلیون و ۳۴۴ هزار و ۲۶۰ تومان بود، در آبانماه سال جاری به ۳ میلیون و ۵۵۵ هزار و ۸۷۰ تومان افزایش یافته و سطح پوشش دستمزد به هزینه سبد خانوار به ۲۸.۳۳ درصد کاهش پیدا کرده است.

بر اساس ماده167 و 168 قانون کار شورای عالی کار هر ماه حداقل یک بار تشکیل جلسه می‌دهد و در صورت ضرورت ، جلسات فوق العاده به دعوت رییس و یا تقاضای سه نفر از اعضای شورا تشکیل می شود.

عدم برگزاری ماهانه جلسات شورای عالی کار ایرادی است که نمایندگان کارگری به آن انتقاد دارند و در عین حال گرچه قانون درباره زمان برگزاری نشست فوق‌العاده سقف زمانی تعیین نکرده معتقدند که با گذشت دو هفته از درخواست سه نفر از اعضا، قاعدتا باید نشست فوق‌العاده در همین هفته برگزار شود.