بازار افسار گسیخته خودرو و سکوت وزارت صنعت

بازار خودروی داخلی در سال گذشته برخلاف خودرو‌های وارداتی تقریبا سال با ثباتی را گذراند اما، در سال جدید موضوع به صورت معکوس خود را نشان داد و با گذشت یکی دو ماه ابتدایی سال، بازار دچار تغییر و تحول شد.

پس از تغییر و تحولات بازار خودرو و گمانی‌زنی‌ها در مورد افزایش قیمت‌ها، سرانجام شورای رقابت مجوز افزایش قیمت را برای خودروسازان از ابتدای تیرماه صادر کرد تا به صورت رسمی قیمت‌ها افزایش یابد.

در حالی که از ابتدای تیرماه قیمت رسمی خودرو‌ها افزایش یافت و همه در انتظار ثبات قیمت‌ها بودند به ناگاه بازار خودرو دچار تلاطم شد و قیمت‌ها روزبه روز رشد کرد و این روند افزایش پس از خروج آمریکا از برجام و آغاز تحریم‌های صنعت خودرو در مردادماه به صورت چشمگیری افزایش یافت.

به عنوان نمونه قیمت خودرو پراید در بازه زمانی از ۲۴ مردادماه تا ۶ مردادماه افزایش شدید یافت و این خودرو که در ۲۴ مردادماه با قیمت ۳۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسید در ۶ مردادماه به رقم ۴۰ میلیون تومان رسید.

حتی بررسی سایت‌های اینترنتی فروش خودرو نیز نشان می‌دهد که فروشندگان خودرو در این سایت‌ها به حذف قیمت‌ها مبادرت کرده و به این آشفته بازار بیشتر دامن می‌زنند.

در حالیکه خودروسازان کمبود قطعه را از علل مشکلات به وجود آمده برای صنعت خودرو به واسطه تحریم و افزایش قیمت ارز عنوان می‌کنند اما، فعالان این بخش و نمایندگان مجلس نظر دیگری در این باره دارند.

سعید موتمنی رئیس اتحادیه فروشندگان اتومبیل و نمایشگاه‌داران درباره وضعیت نابسامان بازار خودرو در  اظهار کرد: خودروساز‌ها از عرضه خودرو به بازار جلوگیری می‌کنند و تنها تعدادی محدود خودرو از طریق نمایندگی‌های که در گذشته به صورت عمده خریداری کردند در بازار عرضه می‌شود.

وی افزود: علاوه بر انحصار در تولید خودرو که در کشور وجود داشت در حال حاضر انحصار در فروش نیز به وجود آمده و خودرو‌های صفر از طریق نمایندگی‌ها به بازار عرضه می‌شوند.

رئیس اتحادیه فروشندگان اتومبیل و نمایشگاه‌داران با بیان اینکه خودروسازان به دنبال افزایش قیمت خودرو هستند، گفت: خودروسازان در گذشته اعلام می‌کردند ما در برخی خودرو‌ها مانند دنا و سمند خودکفا هستیم، اما حالا می‌گویند قطعه نداریم.

از طرفی برخی از نمایندگان مجلس نیز به انتقاد از وضع موجود بازار خودرو پرداختند، محمد عزیزی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی مهم‌ترین دلیل وضعیت بازار خودرو را ناتوانی مدیران صنایع در کنترل بازار عنوان کرد.

وی افزود: اگر صد در صد خودرو‌هایی همچون سمند تولید داخل است، با افزایش و کاهش قیمت دلار نباید بازار خودرو متلاطم شود.

در حالی که خودروسازان به دنبال افزایش قیمت خودرو و حذف شورای رقابت از فرایند قیمت گذاری هستند، محسن بهرامی ارض اقدس عضو شورای رقابت در این باره گفت: شورای رقابت بر اساس خواست خودروسازان که ذینفع هستند تصمیم گیری نمی‌کنند بلکه شرایط مداخله شورای رقابت در مورد فعالیت‌های ضدرقابتی، بازارسازی و تبانی و هر زمان احساس کند شرایط بازار برای برخی افراد حقیقی و حقوقی شرایط انحصار با شرایط بالا را به وجود آورده است دخالت می‌کند و منتظر تایید و یا تکذیب افراد و اشخاص نیست.

با توجه به تلاطم و نابسامانی وضعیت بازار خودرو، اما سکوت معنا دار شورای رقابت و وزارت صنعت و به ویژه سازمان حمایت در این میان بسیار جالب توجه است.

گویی مسئولان وزارت صنعت چشم خود را بر تحولات بازار خودرو بسته‌اند و هیچگونه عکس العملی در این زمینه نه شخص وزیر و نه نهاد‌های زیرمجموعه آن از جمله سازمان حمایت که متولی حمایت از حقوق مصرف کننده و نظارت بر بازار است نشان داده نمی‌شود.

اکنون که قیمت خودروی پراید که ارزانترین خودروی موجود در بازار به رقم ۴۰ میلیون تومان رسیده و عکس العمل متولیان وزارتخانه مربوطه را بر برنیانگیخت باید منتظر ماند و دید شخص وزیر صنعت و سازمان حمایت چه زمانی به این افزایش قیمت‌های افسارگسیخته واکنش نشان می‌دهند.