طی دو ماه گذشته مسئولان بخش دولتی و نظارتی از معاون اول رئیس جمهور و سخنگوی دولت گرفته تا وزرا و روسای دستگاه های نظارت بر بازار و اصناف به انحای مختلف تاکید کردند که بازار و قیمت ها تحت کنترل است و اجاره گرانی و اجحاف به مصرف کنندگان را نمی دهند؛ اما بررسی های خبرنگار تسنیم از بازارهای مختلف و نوسان قیمتها در دو ماه گذشته خلاف این اظهارات را نشان می دهد.
از گرانی ارز قاچاق و قیمت سکه که زبانزد و رکورددار گرانی ها در دو ماه گذشته است، بگذریم، بانک مرکزی در گزارشی جدید از تورم 30 درصدی مسکن در تهران خبر داد؛ بنابراین گزارش در فروردین ماه سال 1397 متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران به 55.3 میلیون ریال رسید که نسبت به ماه مشابه سال قبل 29.5 درصد افزایش نشان میدهد.
بر اساس همین گزارش شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل بهترتیب 10.4 و 9.3 درصد افزایش یافته است.
گرانی مسکن به ویژه در تهران که از ماه های پایانی سال گذشته شروع شده و امسال هم ادامه داشته، این روزها موجب قفل شدن بازار مسکن و توقف معاملات شده و نوید یک رکود شدیدتری را می دهد.
گرانی یک شبه خودروهای تولید داخل
اوایل ماه گذشته شرکت خودروسازی سایپا لیست جدید قیمت انواع خودروها را به نمایندگی ها ابلاغ کرد که بر اساس آن همه محصولات این خودروساز بین 4 تا 9 میلیون تومان گران شد. پیش از این ابلاغ، سایپا به بهانه نوسانات ارزی لیست جدید قیمت محصولات پارس خودرو را اعلام کرد که مطابق آن قیمت خودروهای این شرکت از 500 هزار تومان تا 5 میلیون و 200 هزار تومان با افزایش قیمت روبه رو شده بودند.
ایرانخودرو دیگر خودروساز بزرگ کشور نیز بلافاصله مانند سایپا و به صورت چراغ خاموش قیمت سه محصول خود را حدود 5 میلیون تومان افزایش داد. در لیست جدید قیمت انواع محصول این شرکت برای پژو 207i دنده ای باافزایش 4 میلیون و 168 هزار تومان قیمت 47 میلیون و 130 هزار تومان، پژو 207i اتوماتیک با افزایش 4 میلیون و 792 هزار تومانی قیمت 54 میلیون و 364 هزار تومان و تندر پلاس اتوماتیک با افزایش 4 میلیون و 753 هزار تومانی قیمت 53 میلیون و 925 هزار تومان تعیین شده است.
این در حالی است که وزیر صنعت هم مجوز گرانی زیر 10 درصد خودروهای داخلی را داده است.
اواخر ماه گذشته معاون وزیر راه و شهرسازی از افزایش میانگین 20 درصدی نرخ عوارض تردد آزاد راهها خبر داد.
امیر امینی در اینباره گفت: در برخی آزاد راهها این افزایش به 32 درصد هم می رسد که این موضوع با توجه به نرخ تردد، میزان سرمایه گذاری، زمان استهلاک سرمایه و حتی صرفه جویی در مصرف سوخت و وقت کاربر تعیین می شود.وی با بیان اینکه افزایش عوارضی آزادراهها عده معدودی از هموطنانمان را در برمی گیرد، افزود: تنها 5 تا 7 درصد تردد کشور از آزاد راهها و 95 درصد بقیه از دیگر زیرساختهای حملونقل کشور انجام می شود.
پرواز قیمت گوشت گوسفندی
یک روز پیش از اعلام افزایش عوارض آزادراهها، هر کیلو گوشت گوسفندی با شیب تند به 50 هزار تومان افزایش یافت. این گرانی دو روز مانده به آغاز ماه مبارک رمضان که دولت وعده کنترل قیمتها را داده بود در نوع خود عجیب و قابل تامل بود.
بر اساس جدیدترین گزارش بانک مرکزی قیمت گوشت گوسفند در هفته منتهی به 28 اردیبهشت نسبت به مدت مشابه سال گذشته 18.2 و گوشت گاو نیز 19 درصد گران شده است.
همچنین تخممرغ 51 درصد نسبت به سال گذشته رشد قیمت داشته است. قیمت تخم مرغ در بازه مورد اشاره بانک مرکزی یعنی هفته منتهی به 28 اردیبهشت 97 در مقایسه به هفته منتهی به 28 فورردین 97 بالغ بر 12.3 درصد افزایش یافته است. قیمت شیر نیز در بازه یاد شده 5.5 درصد افزایش یافته است.
همچنین لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، سیب زرد، پرتقال، موز نسبت به هفته منتهی به 28 فروردین سال جاری به ترتیب 7.9 درصد، 7.2، 13.6، 15.6 و 9.7 درصد رشد قیمت داشته است. قند و شکر و چای نیز در هفته منتهی به 28 اردیبهشت 97 در مقایسه به هفته منتهی به 28 فروردین امسال به ترتیب 4.4 درصد و 5.6 درصد گران شده است.
افزایش 7درصدی قیمت آب و برق از اول اردیبهشت
با مصوبه دولت، تعرفه مصرف آب و برق از ابتدای اردیبهشت 7درصدی افزایش یافت. هیئت وزیران در جلسه پنجم اردیبهشت ماه امسال بهپیشنهاد وزارت نیرو و بهاستناد مواد (1) و (3) قانون هدفمند کردن یارانهها ــ مصوب 1388 ــ به وزارت نیرو اجازه داد تا متوسط تعرفههای برق را از ابتدای اردیبهشت 1397 بدون تغییر ساختار تعرفهها بهمیزان هفت درصد افزایش دهد.
هیئت وزیران همچنین تصویب کرد که نرخ تعرفه آب از ابتدای اردیبهشت 1397 بدون تغییر ساختار تعرفهها 7 درصد افزایش یابد.همچنین بهمنظور جبران بخشی از هزینههای تأمین و توزیع آب و جمعآوری و دفع فاضلاب، مبلغ ثابت ماهانه یا آبونمان آب و فاضلاب برای کاربریهای مختلف، 10 هزار ریال در ماه بهازای هر واحد تعیین شد.
قیمت طلا هم طی ماههای اخیر نیز روند افزایشی شدیدی داشته گرچه چند هفته ای هر گرم این فلز گرانبها حدود 185 هزار تومان است. اواخر سال گذشته قیمت هر گرم طلای 18 عیار حدود 150 هزار تومان بود که پس از نوسنات شدید ارز تا حدود 200 هزار تومان نیز افزایش یافته بود.
افزایش میانگین 10 درصدی قیمت لوازم خانگی
بخش لوازم خانگی نیز از تلاطمهای ارزی بی نصب نماند. محمد طحان پور رئیس اتحادیه فروشندگان لوازمخانگی اوایل ماه گذشته درباره موضوع افزایش قیمت لوازمخانگی و غیرمجاز بودن این افزایش قیمت توسط سازمان حمایت به تسنیم گفته بود: تشخیص اینکه این افزایش قیمت قانونی است یا غیر قانونی با سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان است اما برای آگاهی از صحت این افزایش قیمت حدود 10 درصدی کافی است سری به مغازه های خیابان امین حضور تهران زد.
وی با بیان اینکه لوازم خانگی ایرانی و خارجی به طور هم زمان افزایش قیمت داشته اند، افزود: کارخانههای تولیدکننده لوازم خانگی محصولات خود را از ابتدای اردیبهشتماه سال جاری با افزایش قیمت در اختیار فروشندگان قرار دادند این امر منجر به افزایش قیمت فروش برای مصرفکننده نهایی شد. دولت قبل تر اعلام کرده بود که هیچبخشی اجازه افزایش قیمت محصول خود را تا 30 فروردین ندارد به همین منظور و تعیین زمان برای افزایش قیمت کالاها باعث شد که از اردیبهشتماه تولیدکنندگان لوازمخانگی محصولات خود را با افزایش قیمت به فروش برسانند.
در این بین فعالان بازار لوازم خانگی خبر از افزایش حدود 17 درصدی کالاهای به اصلاح پرمصرف از جمله تلویزیون دادند. لوازم خانگی بوش هم 25 درصد محصولات خود را گران کرد که با واکنش تند سازمان حمایت مواجه شد.
گرانی 50درصدی تلفن های همراه
اجرای رجیستری گوشیهای تلفن همراه از نیمه سال گذشته و نوسانات نرخ ارز از ابتدای سال جاری، باعث شد تا قیمت برندهای وارداتی با افزایش چشمگیر حدودا 40 تا 50 درصدی مواجه شود. همچنین سخت افزار کامپیوتر نیز به گواه فعالان این بخش نسبت به قبل از نوسانات ارزی 100 تا 110 درصد گران شده است.