موج جدید گرانی‎ها و شوک در بازار

افزایش قیمت کالاها و خدمات درحالی این روزها بار دیگر خبرساز شده کهتولیدکنندگان علت اصلی این گرانی ها را افزایش قیمت دلار اعلام می کنند.

قیمت دلار بعد از تعطیلات نوروز 97 به اوج رسید و به مرز 6000 تومان هم رسید. اما سرانجام 20 فروردین با اعلام معاون اول رئیس جمهور، دولت تصمیم گرفت چاره ای برای بازار ارز اتخاذ کرده و از این نابه سامانی ها جلوگیری کند.

برهمین اساس هم البته از 20 فروردین با اعلام دولت، دلار با قیمت 4200 تومان تک نرخی شد! در ساعات ابتدایی اعلام این سیاست، معاون اول رئیس جمهور از دوربین سیما به مردم گفت: بانک مرکزی به تمام نیازها با دلار 4200 تومانی پاسخ می دهد.

اما از فردای اعلام دلار تک نرخی، بخشنامه های بانک مرکزی یکی پس از دیگر منتشر و مشخص شد فروش ارز 4200 تومانی مختص همه نیست و محدودیت هایی دارد. برهمین اساس هم کالاهای اساسی که قبلاً با دلار مبادله ای و با قیمت 3700 تومان وارد می شدند با دلار 4200 تومانی تامین خواهند شد البته دولت اعلام کرد که مابه التفاوت این ارزها با یارانه پوشش داده می شود.

قبل از اجرای سیاست ارز تک نرخی و بعد از آن، دولت اعلام کرد که تولیدکنندگان و اصناف نباید به بهانه گرانی دلار، قیمت کالاها و خدمات را افزایش دهند.

ولی چندی نگذشت که قیمت کالاهای اساسی از جمله، شیر، مرغ، روغن، گوشت، شکر و ... با سیر صعودی در صدر جدول گرانی ها جای گرفتند. البته در این بین نباید از گرانی ادامه دار موز غافل شد. موز از همان ابتدای گرانی دلار، در اوج مانده است.

* گرانی کالاهای اساسی به بهانه گرانی دلار

در این روزها اگر به فروشگاه های مواد غذایی مراجعه کنید به وضوح تغییرات قیمتی را مشاهده می کنید؛ یک مثال: قیمت یک نمونه از نوشابه های انرژی زا که قبلاً 6000 تومان بود چند روزی است به 7000 تومان افزایش یافته و فروشنده ها علت را گرانی دلار اعلام می کنند!

این درحالی است که قیمت محصول پر مصرف شیر بطری در برخی از شرکت‌های تولیدکننده صنایع لبنی دوباره گران شده  به طوری قیمت هر لیتر (حدود 950 میلی‌لیتر) شیر بطری در برخی از صنایع لبنی برای  فروش محصول شیر پرچرب و کم‌چرب به ترتیب به قیمت 3200 تومان و 3000 تومان رسید و قیمت این محصول در برندی دیگر نیز به ترتیب به قیمت 2850 تومان و 2750 تومان افزایش یافت.

* روغن هم در صدر گرانی ها/ بانک مرکزی تایید کرد

برخی صنایع غذایی و صنوف مصرف کننده روغن نباتی ضمن ابراز نگرانی از نابسامانی قیمت روغن نباتی در سال جاری از کمبود و گرانی برخی اقلام گلایه کردند.

بنابراین گزارش برخی اوزان و انواع روغن نباتی به دلیل کاهش تولید توسط کارخانجات با کمبود مواجه است و برخی اقلام نیز توسط واسطه ها و دلالان بالاتر از قیمت مصوب به فروش می رسد به طوری که قیمت روغن حلب 16 کیلوگرمی به دلیل کاهش عرضه و افزایش تقاضا با افزایشی چشمگیر از 70 هزار تومان به حدود 90 هزار تومان رسیده است.

این در حالی است که موجودی بازار کفاف نیاز مصرف کنندگان به ویژه صنوف را در آستانه ماه مبارک رمضان نمی دهد و مصرف کنندگان روغن نباتی باید روغن مورد نیاز را از بازار سیاه و توسط دلالان و با قیمت های نجومی تهیه کنند.

گفتنی است، بانک مرکزی در گزارش جدید خود از تغییرات قیمت کالاهای اساسی در هفته منتهی به 31 فروردین ماه اعلام کرد که در این هفته نرخ گوشت مرغ 2.1 درصد، چای 2.5 درصد و روغن نباتی 0.1 درصد افزایش داشته است.

* لوازم خانگی بازهم گران شد/ سرگردانی خریداران در بازار 

این موضوع البته فقط در مواد غذایی خلاصه نمی شود، چراکه اوضاع در بازار لوازم خانگی به لطف گرانی دلار و سیاست های دولت، خیلی خوب نیست!

یکی از شهروندان تهرانی که قصد خرید جهیزیه برای دخترش را دارد! می گوید: هر روز یک قیمت جدید می دهند و خیلی ها هم اصلا نمی فروشند تا گرانتر کنند.

چند روز قبل در یکی از فروشگاه های لوازم خانگی حضور داشتم و به عینه مشاهده کردم که فروشنده به مردم می گفت فعلاً‌ فروش نداریم، تا قیمت های جدید اعلام شود!

قیمت لوازم‌خانگی در روزهای اخیر و بعد از تک‌نرخی شدن ارز، به طور میانگین افزایش قیمت 10 درصدی را تجربه می‌کند، هر چند که این افزایش قیمت در برخی محصولات بیشتر نیز است.

فروشندگان لوازم‌خانگی از سال گذشته درخواست افزایش قیمت خود را به سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان ارائه داده بودند اما این موضوع  توسط سازمان حمایت  رد و اعلام شده است که طبق مصوبه دولت هیچ‌گونه افزایش قیمتی مجاز نیست.

گفتنی است، دبیر ستاد تنظیم بازار در ماه‌های پایانی سال گذشته از دستورالعملی مبنی بر ممنوعیت هرگونه افزایش قیمت کالاها و خدمات تا پایان فروردین 97 خبر داد که این امر خود این شائبه را ایجاد کرد که بعد از این تاریخ امکان افزایش قیمت کالا و خدمات وجود دارد.

* گرانی خودرو هم ساعتی شد/ سایپا رسماً استارت گرانی را زد

در بازار خودرو هم مدت هاست افزایش قیمت جولان میدهد و هر روز قیمت برخی خودروها از جمله خودروهای خارجی صعودی می شود. البته اینبار خودروساز داخلی نیز در افزایش قیمت پیش قدم شده است.

شرکت سایپا که هفته گذشته در تصمیمی غیرمنتظره لیست جدید قیمت محصولات پارس خودرو را با افزایش 500 هزار تومان تا 5 میلیون و 200 هزار تومان اعلام و چند ساعت بعد لغو کرد، بار دیگر بخشنامه جدیدی را منتشر و اعلام کرده که زین پس محصولات با قیمت های جدید عرضه می شوند.

براساس بخشنامه جدید شرکت سایپا، قیمت کلیه محصولات گروه سایپا تغییر یافته و متقاضیانی که این محصولات را پیش خرید کرده بودند، از  97/02/08 باید خودروها را با قیمت‌های درج شده تسویه حساب نمایند. جدول قیمت های جدید محصولات پارس خودرو نشان می دهد تفاوت چندانی با بخشنامه قیمتی ٢ اردیبهشت ماه سایپا ندارد. 

کاهش عرضه خودرو در بازار باعث شده تا انواع خودروهای داخلی نسبت به هفته گذشته شاهد افزایش یک تا 4 میلیون و 500 تومانی قیمت ها باشد، البته روند افزایش قیمت ها ساعتی بوده و قیمت‌های صبح و ظهر تفاوت دارد.

* مسکن گران شد/ بانک مرکزی: قیمت ها تا 29.5 درصد بالا رفت

مسکن از بازارهای مهم دیگر اقتصاد ایران است که از ماه های گذشته با گرانی دست و پنجه نرم می کند؛ فعالان این بخش معتقدند نوسانات بازار ارز و طلا در این بخش تاثیرگذار  بوده است.

خبر بد برای اجاره نشین ها از همین گرانی ها بیرون آمد؛ با گرانی قیمت مسکن قیمت اجاره بها نیز افزایش یافته است و همین امر مشکلاتی را برای گروهی از مردم به همراه داشته است.

طبق گزارش رسمی بانک مرکزی، در فروردین ماه سال 1397 متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران به 55.3 میلیون ریال رسید که نسبت به ماه مشابه سال قبل 29.5 درصد افزایش نشان می‌دهد. تعداد معاملات انجام‌شده طی این ماه 5 هزار فقره بود که نسبت به فروردین ماه سال 1396 معادل 6.3 درصد کاهش دارد.

همچنین بررسی تحولات بازار اجاره‌بهای مسکن در فروردین ماه سال 1397 مؤید تغییر متناسب اجاره‌بها با نرخ تورم در این دوره است به‌طوری که شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به‌ترتیب 10 و 1.3 درصد رشد نشان می‌دهد.

حسام عقبابی با اشاره به تغییر و تحول نرخ ارز سال 96 و تأثیر آن بر بازار مسکن گفته: این اتفاق به‌خصوص در زمستان پارسال موجب رشد قیمت مسکن شد، به‌طوری که در بهمن 96 رشد قیمت‌ها را داشتیم و بانک مرکزی هم اعلام کرد به‌طور متوسط مسکن در کشور 17 درصد رشد قیمت داشته است.

وی با بیان این‌که "در برخی نقاط حتی بیشتر از این رقم هم افزایش قیمت داشتیم"، افزود: در سال 97 علی‌رغم این‌که نیمه دوم فروردین یک نوسانات در قیمت ارزی به‌وجود آمد، اما با این حال تأثیر آن‌چنانی روی مسکن نداشته است.

وی رشد قیمت مسکن در زمستان 96 را نامتعارف عنوان کرد و با تأکید بر این‌که این رشد باعث قفل شدن معاملات شد، گفت: با توجه به این‌که قیمت‌های مسکن واقعی و حقیقی نیست معاملات به‌ندرت انجام می‌شود.

* واکنش دولت به گرانی ها چیست؟

در روزهایی که مردم در شوک افزایش قیمت ملک، خودرو، لوازم خانگی و البته کالاهای اساسی هستند، دولت مدام اعلام می کند که توانسته التهاب های ارزی را مهار کند.

با این حال مردم اما این سوال را از دولت دارند که چطور می شود کالاهای اساسی و لوازم خانگی و خودرو و مسکن گران شود آنهم به دلیل گرانی دلار ولی دولت مدام از ارزان شدن این ارز و تامین نیازهای متقاضیان با دلار 4200 تومانی سخن می گوید.