داستان صندوق بازنشستگان فولاد از زمانی مورد توجه قرار گرفت که تعداد زیادی از کارگران حقوق بگیر این صندوق جلوی درب مجلس شورای اسلامی تجمع و اعتراض کردند. کارگرانی که سالها در سختترین شرایط کار کرده بودند و حالا در سن بازنشستگی توقع داشتند که با خیال راحت و سرماه حقوقشان را گرفته و از مزایای صندوق بازنشستگی فولاد که میگفتند؛ اندکی بهتر از صندوق بازنشستگی کل کشور است، بهره مند شوند.
با گذشت زمان؛ نه تنها مشکلات این بازنشستگان در دریافت حقوق و مزایایشان بهتر نشد، بلکه نگرانی آنها روز به روز افزایش پیدا کرد تا جاییکه آنها خواستار ادغام در صندوق بازنشستگان کشور شدند.
اما باید دید که صندوق بازنشستگان فولاد، چه نوع صندوقی بوده و منابع آن به چه صورت تامین میشد و یا چه عاملی موجب شد تا این صندوق در سالهای اخیر شاهد بروز این سطح از تنش باشند.
شرکت ملی فولاد ایران در سال ۱۳۷۴ به دلیل مشکلات ناشی از تامین وجوه مستمری و عدم سنخیت امور اجرایی بازنشستگی با فعالیتهای اقتصادی و سرمایه گذاری تصمیم گرفت، فعالیتهای امور بازنشستگی را به دو بخش صندوق بازنشستگی و امور بازنشستگی تفکیک کند که بتواند با مرزبندی روشن وظایف و تخصصی کردن آن، امور مربوط به مستمری بگیران را بهتر ساماندهی کند.
این روند تا سال ۱۳۷۶ ادامه پیدا کرد، تا اینکه بر اساس مصوبه مورخ ۷۶/۳/۱۸ هیأت مدیره شرکت ملی فولاد ایران، موسسه صندوق حمایت و بازنشستگی کارکنان فولاد به صورت یک موسسه غیردولتی و از نظر اداری و مالی مستقل تاسیس و در اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری تهران به ثبت رسید.
کمبود وجوه صندوق بازنشستگی فولاد و ناتوانی آن از انجام تعهدات، پس از واگذاری شرکتهای بزرگ فولاد سازی کشور از جمله فولاد مبارکه اصفهان و فولاد خوزستان در بورس، باعث شد تا وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تأمین نقدینگی این صندوق به درآمد شرکتهایی چنگ اندازد که با خصوصی سازی آنها در گذشته و انتقال مالکیت آنها به بخش خصوصی، هر گونه پرداخت خارج از اتفاق نظر سهامداران توجیه پذیر نبوده و باید برای عملکرد خود پاسخگو باشند.
همچنین مجلس شورای اسلامی، دولت را موظف کرد که با ادغام موسسه صندوق حمایت و بازنشستگی کارکنان فولاد با سازمان تأمین اجتماعی، کسری صندوق مزبور را از محل واگذاری سهام شرکت های دولتی ادا کند.
اما این واگذاری با توجه به بالاتر بودن برآورد مبلغ واقعی تعهدات صندوق از پیش بینی های اولیه، هیچ گاه مورد پذیرش سازمان تأمین اجتماعی قرار نگرفت تا همچنان مسأله کسری 6 میلیارد تومانی این صندوق پا بر جا بماند.
بر اساس پیشنهاد دولت وتصویب مجلس شورای اسلامی در بودجه سال ۱۳۹۱ کل کشور، این صندوق از وزارت صنعت، معدن و تجارت جدا شده و به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منتقل شد. اما این پایان کار نبود و شاید بتوان گفت که این نقطه شروع بسیاری از مشکلات این صندوق بود و بار صندوق بر دوش وزارت کار گذاشته شد که با کسری منابع مالی به صورت جدی دست و پنجه نرم میکرد.
در ادامه اعتراضها و تجمع کارکنان فولاد در جلوی مجلس ادامه پیدا کرد و حالا نمایندگان خانه ملت هم وارد میدان شده و به دنبال راه حلی برای نجات کارگران بازنشسته و زحمتکش این مجموعه بودند.
دولت به تعهدات خود در قبال بازنشستگان فولاد عمل کند
محسن کوهکن در نشست علنی ششم شهریورماه امسال مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: گاهی خارج از صحن جلسه اتفاقاتی رخ می دهد که در روند کار نمایندگان تأثیر دارد.
نماینده مردم لنجان در مجلس افزود: اقدام تروریستی جریان تکفیری با سوءاستفاده از تجمع مردمی صورت گرفت که به دنبال احقاق حق خود بودند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در ادامه تاکید کرد: مجلس در قانون برنامه ششم و بودجه 96 حکمی را برای رسیدگی به وضعیت بازنشستگان فولاد تصویب کرده که طبق قانون دولت باید کسری صندوق بازنشستگی فولاد را پرداخت کند؛ اما 2 ماه است که این اتفاق نیفتاده و منجر به تجمع بازنشستگان در مقابل مجلس شده است .
وی خطاب به رئیس جلسه علنی مجلس شورای اسلامی ، گفت: از شما می خواهیم که به دولت تأکید کنید به قانون عمل کند تا شاهد تجمع از ناحیه مردم در مقابل مجلس که گاهی اوقات با تبعاتی همراه است، نباشیم تا نمایندگان بتوانند به وظایف قانونی خود عمل کنند.
وعده هزار میلیاردی دولت به صندوق بازنشستگان فولاد
تلاش نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای حل این کلاف سردرگم تمام نشد و حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مردم شاهین شهر با اشاره به جلسه نمایندگان صندوق بازنشستگی صنعت فولاد و ذوب آهن با نمایندگان دولت مبنی بر حل موضوع به تعویق افتادن حقوق این بازنشستگان، اظهار کرد: در این جلسه مقرر شد تا آقای نوبخت در پی نامه ای به دولت هزار میلیارد تومان را برای کسری حقوق بازنشستگان صنعت فولاد و ذوب آهن مطالبه کند تا اینکه این مبلغ به صندوق بازنشستگی فولاد و ذوب آهن از طرف دولت پرداخت شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصریح کرد: همچنین مقرر شد تا به ازای پرداخت هزار میلیارد تومان به صندوق بازنشستگی فولاد و ذوب آهن، اسناد مربوط به دارایی های صندوق در اختیار دولت قرار بگیرد.
از تصمیم دولت در جهت رفع مشکل بازنشستگان فولاد حمایت می کنیم
فریدون احمدی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی اظهار کرد:صندوق بازنشستگی فولاد همچنان زیرمجموعه وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی است و با مطالب مطرح شده برخی نمایندگان مجلس در جهت ادغام این صندوق با صندوق بازنشستگی کل کشور،در صحن علنی مخالفت شد.
وی در ادامه افزود: این صندوق مالک یک سری دارایی هایی است و در صورتیکه دولت مطالبات صندوق بازنشستگان فولاد را پرداخت کند، آنها می توانند از محل سود بنگاه های اقتصادی خود، سهم بازنشستگان را بپردازند.
نماینده مردم زنجان در خانه ملت با اشاره به پرداخت 2 هزار میلیارد تومانی حقوق در سال توسط صندوق بازنشستگان فولاد، تصریح کرد: در صورتیکه دولت بدهی این صندوق را پرداخت نکند، این صندوق قادر به ادامه واریز حقوق کارگران بازنشسته خود نخواهد بود.
احمدی در پاسخ به این پرسش که آیا وعده نوبخت در پرداخت 1000 میلیارد به صندوق بازنشستگان فولاد محقق شده است یا خیر،گفت: دولت کمی از این منابع را تزریق کرده و عملکرد وزارت کار هم در این زمینه خوب بوده است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اضافه کرد: تا امروز فقط یک ماه حقوق بازنشستگان این صندوق به تاخیر افتاده است، اما اغلب کارگران بازنشسته فولاد نگران مشکلات بعدی و قطع شدن کامل حقوقشان هستند.
وی ادامه داد: حقوق و مزایای این کارگران که در شرایط بسیار سختی کار کرده اند، مختصری از حقوق سایر بازنشستگان بیشتر بود که اتفاق های اخیر این اندک اضافه حقوق را هم به کام آنها تلخ کرده است.
احمدی تاکید کرد: تدابیری اندیشیده شده تا حقوق این افراد تا پایان امسال پرداخت شود، اما باید برنامه مشخصی برای پرداخت بازنشستگی سال آینده این کارگران قدیمی در نظر گرفته شود و مجلس نیز، از تصمیم پیشنهادی دولت در این زمینه حمایت خواهد کرد.
وی در پایان یادآور شد:گرفتاری های به وجود آمده حاصل عملکرد ضعیف مدیران دولتی در فروش شرکت های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی طی چند دوره گذشته بوده که اکنون موجب بلاتکلیفی این کارکنان دولت شده است.
صندوق بازنشستگی فولاد به وزارت کار تحمیل شد
ولی ملکی عضو دیگر کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامیپیرامون مشکلات صندوق بازنشستگان فولاد، اظهار کرد: صندوق بازنشستگان فولاد از ابتدا یک موسسه ورشکسته بود و سرمایه و نقدینگی کافی نداشته است.
وی در ادامه افزود: تحمیل این صندوق به وزارت کار موجب شد تا مشکلات تامین منابع مورد نیاز صندوق بازنشستگان بیشتر شود.
ملکی در خاتمه تاکید کرد: سهامداران صندوق بازنشستگان و فولادی ها باید با دولت تصمیم جامعی برای حل مشکلات این صندوق بگیرند تا بتوانیم از نگرانی کارگران بازنشسته کم کنیم.