سازمان بین المللی شفافیت در گزارشی اعلام کرد، بالا رفتن سطح فساد و نابرابری اجتماعی زمینه مستعدی را برای رشد سیاستمداران عوامگرا در سال 2016 فراهم آورده است.
شفافیت بین الملل در گزارش خود گفته، رهبران پوپولیستی نظیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و مرین لوپن، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری فرانسه معمولا معتقدند ارتباطی بین یک «گروه نخبه فاسد» و به حاشیه رانده شدن افراد طبقه کارگر وجود دارد. اما این احزاب مخالف ساختارهای موجود، وقتی بر سر کار می آیند، معمولا نمی توانند با فساد مقابله کنند.
فین هینریچ، مسئول بخش تحقیقات شفافیت بین الملل در مطلبی نوشت: در مورد دونالد ترامپ، اولین نشانه ها از خیانت وی به وعده های انتخاباتی اش پدیدار شده است.» وی افزود، ترامپ در مورد «ابطال مصوبه های کلیدی مقابله با فساد و نادیده گرفتن تقابل منافع احتمالی ای که موجب تشدید و نه کنترل فساد خواهد شد» سخن می گفت.
این گزارش دو روز پس از آن منتشر می شود که عده ای از وکلا و حقوقدانان آمریکایی شکوائیه ای را علیه ترامپ مطرح کرده و مدعی شده اند رئیس جمهور جدید آمریکا «در تعارض منافع فرو رفته است.» ترامپ ادعاهای مطرح شده در این شکوائیه را رد کرده است.
بر اساس گزارش سالیانه شفافیت بین الملل، پس از افشای رسوایی های مربوط به فیفا و گزارش هایی از سوء استفاده های حقوق بشری، قطر در سال 2016 شاهد بیشترین افت میزان اعتماد بوده است. سومالی نیز برای دهمین سال متوالی بدترین عملکرد را داشته است.
شفافیت بین الملل گفته این گزارش نشان دهنده فساد همه گیر بخش دولتی در کشورهای جهان است. 69 درصد از 176 کشوری که در شاخص صفر تا صد این موسسه مورد ارزیابی قرار گرفته اند، نمره کمتر از 50 را کسب کرده اند. نمره صفر به معنای فساد بسیار زیاد و 100 به معنای سیستم بسیار پاک یک کشور از نظر فساد است. به گفته این گزارش وضعیت بیشتر کشورها در سال 2016 از نظر فساد بدتر شده تا بهتر.