اعلام قیمت جدید مرغ و تخم مرغ در ۳۱ شهریورماه، افزایش قیمت این محصولات در بازار مصرف و قول دولت برای تسویه کامل مطالبات گندمکاران از جمله مهمترین اخبار کشاورزی در هفته جاری بود.
در این راستا، حبیب اسدالله نژاد مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی با اشاره به افزایش قیمت مرغ در روزهای اخیر در بازار قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده در استانها ۴۲ تا ۴۳ هزار تومان است که این رقم حول و حوش نرخ مصوب این کالاست اما با قیمت تمام شده تولید حدود ۶ تا ۷ هزار تومان فاصله دارد.
اسدالله نژاد با اشاره به اینکه قیمت تمام شده تولید هر کیلوگرم مرغ زنده در حال حاضر حدود ۵۰ هزار تومان است، افزود: قرار است دولت طی یک هفته آینده (۳۱ شهریور ماه) قیمت مرغ را اصلاح و اعلام کند.
این فعال بخش خصوصی تصریح کرد: بر این اساس قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده بیش از ۵۰ هزار تومان است که آنالیز آن برای اتخاذ تصمیم به وزارت جهاد پیشنهاد و ارسال شده و مرغ گرم نیز در بازار بیش از ۷٠ هزار تومان خواهد شد.
اسدالله نژاد گفت: میدانیم شرایط مردم مساعد نیست و این افزایش قیمت روی معیشت خانوار و سرانه مصرف مرغ در کشور تأثیر منفی میگذارد اما مساله اینجاست که تولیدکنندگان نیز در زیان شدید هستند و در ۴۵ روز گذشته از این مساله به شدت آسیب دیدهاند و استمرار زیان تولید کنندگان و مزیت تولید و اشتغال و سرمایه گذاری انجام شده را تحتالشعاع قرار داده و مرغداران را زمینگیر خواهد کرد.
اسدالله نژاد تاکید کرد: در چنین شرایطی دولت باید از مردم حمایت و از محل درآمد اصلاحات یارانهای به مردم کمک کند که یکی از این روشها تهیه کالابرگ الکترونیکی برای خرید محصولات پروتئینی است و یارانه نقدی قطعاً مرغ را بر سر سفرهها نبرده و امنیت غذایی را تهدید خواهد کرد.
این فعال بخش خصوصی به صحبتهای وزیر جهاد کشاورزی اشاره و اضافه کرد: آقای ساداتی نژاد عنوان کرده از واحدهای تولیدی باید حمایت شود و واحد تولیدی بنگاه خیریه نیست این صحبت به این معنی است نباید یارانهای را که قرار است به مصرف کننده بدهند از جیب تولیدکننده بردارند و در دو ماه گذشته و در حال حاضر دقیقاً بخشی از یارانهها از جیب مرغداران در حال پرداخت هست و صنعت توان چنین هزینهای را به صورت دستوری ندارد.
اسدالله نژاد در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به کاهش میزان جوجهریزی در ماههای اخیر عنوان کرد: میزان جوجهریزی بر اساس تأیید و تخلیه (مقدار جوجهریزی که به صورت قطعی انجام و در سامانه دامپزشکی ثبت شده است) در اردیبهشت ماه ۱۲۳ میلیون قطعه، در خرداد ۱۰۸ ملیون قطعه در تیر ماه ۹۱ میلیون و ۲۸۰ هزار قطعه و در مرداد ماه ۹۰ میلیون و ۷۲۰ هزار قطعه بوده است.
وی اضافه کرد: میزان جوجهریزی در شهریور ماه نیز تا امروز ۶۴ میلیون و ۶۰۰ هزار قطعه بوده است که هشدار. و پیامهای خوبی با کاهش حدود ۳٠ درصدی تولید مخابره نمیشود و میتواند زنگ هشدار جدی برای به خطر افتادن مزیت تولید، اشتغال و امنیت غذایی باشد.
همچنین رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار با اشاره به دلایل افزایش قیمت تخم مرغ در بازار گفت: هنوز قیمت این کالا به نرخ منطقی و واقعی خود نرسیده است.
ناصر نبی پور با اشاره به افزایش قیمت تخم مرغ به شانهای ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان گفت: این قیمتها طبیعی است و گران نیست چرا که خود دولت قیمت هر کیلوگرم تخم مرغ را در خرده فروشی ۳۹ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام کرده که با این حساب قیمت هر شانه دو کیلویی تخم مرغ ۸۰ هزار تومان میشود.
وی توضیح داد که علاوه بر هزینه بار، شکستگی و موارد دیگر نیز وجود دارد ضمن اینکه باید خرده فروش مقداری هم سود کند.
این فعال بخش خصوصی با بیان اینکه هوا به تدریج رو به خنکی است و به همین دلیل با افزایش تقاضا برای تخم مرغ مواجه هستیم، گفت: از طرفی قیمت مرغ نیز به ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان افزایش یافته و هر زمان که قیمت مرغ و گوشت افزایش مییابد، فشار روی تخم مرغ بالا میرود.
نبی پور میانگین قیمت هر کیلوگرم تخم مرغ را درب مرغداری ۳۵ هزار تومان اعلام و اضافه کرد: هنوز قیمت تخم مرغ با نرخی که دولت برای آن اعلام کرده (۳۵ هزار و ۵۰۰ تومان) ۵۰۰ تومان فاصله دارد.
به گفته وی، قرار است دولت در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ برای تخم مرغ قیمت جدید تعیین کند.
نبی پور ادامه داد: در واقع مسئولان در تیرماه از تولیدکنندگان خواستند که دو ماه صبر کنند و بعد از آن درباره قیمت تخم مرغ تصمیم گیری شود چرا که مرغداران در زیان شدید بودند و دولت قول داده این زیان را هم جبران کند.
وی با بیان اینکه قیمت تمام شده تولید هر کیلوگرم تخم مرغ هم اکنون بالای ۴۸ هزار تومان است، افزود: قیمت نهادههای دامی ۶۰۰ درصد افزایش یافته و ۷۵ تا ۸۰ درصد هزینه تمام شده تولید دام، طیور و آبزیان مربوط به هزینه خوراک آنهاست.
این فعال صنفی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود درباره آخرین وضعیت صادرات تخم مرغ نیز اضافه کرد: صادرات کم و بیش به افغانستان انجام میشود اما مقدار آن زیاد نیست.
وی گفت: افغانستان به دنبال تخم مرغ ریز است اما تخم مرغهای تولیدی در ایران عمدتاً درشت هستند.
و رئیس بنیاد ملی گندمکاران با اشاره به اینکه فصل کاشت گندم تا چند روز آینده در استانهای شمال غربی و سردسیر آغاز میشود، گفت: دولت قول داده که تا آخر هفته مطالبات گندمکاران را تسویه کند.
عطاالله هاشمی با اشاره به اینکه فصل کاشت گندم تا چند روز آینده در استانهای شمال غربی و سردسیر آغاز میشود، گفت: دولت قول داده که تا آخر هفته جاری مطالبات گندمکاران را تسویه کند.
وی با اشاره به اینکه ۱۲ هزار میلیارد تومان از مطالبات کشاورزان همچنان باقی مانده است، افزود: تاکنون حدود ۸۳ درصد از مطالبات تسویه شده است.
این مقام مسئول در بخش خصوصی اظهارامیدواری کرد که در سه روز باقی مانده از هفته، قول دولت عملیاتی شود.
هاشمی اضافه کرد که اگر این هفته مطالبات تسویه نشود، باید هفته آینده مجدداً آن را در دستور کار قرار دهیم و پیگیری کنیم.
وی تاکید کرد که عمده بدهیها مربوط به استانها و مناطقی است که در آستانه شروع فصل کاشت گندم هستند و اگر روال پرداخت مطالبات به همین شیوه باشد این گندمکاران دچار مشکل خواهند شد.
هاشمی ادامه داد: دست این کشاورزان بسیار خالی است و توان تأمین نهادههای مورد نیاز خود را برای کشت محصول جدید ندارند.
وی از دولت تقاضا کرد در اسرع وقت اقدام به تسویه مطالبات کشاورزان کند.