حذف ارز ترجیحی باعث فشار به اقشار کم‌درآمد است

میرهادی رهگشا ، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با افکارنیوز درخصوص حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ بیان می‌کند: بهتر است چنین طرح هایی که با معیشت مردم به صورت مستقیم در تعامل است زمانی اجرا شود که یک حالت ثباتی در اقتصاد وجود داشته باشد و فشارهای تورمی کمتر باشد و حداقل چند ماهی از فشارهای جدید به سفره معیشتی مردم گذشته باشد و بعد این اقدامات انجام شود. در شرایط فعلی شاید اصلاحات مالیاتی و بانکی در اولویت باشد.

وی افزود: نکته دوم اینکه حذف ارز ترجیحی باید حتما با یکسری شروط و الزامات پیش برود که مهم ترین الزام آن بحث قدرت خرید مردم است. ممکن است طرفداران این طرح مطرح کنند که با اجرای این طرح افزایش تورم کمی اتفاق می افتد و حدود 4،5 درصد است اما موضوع مهم در این میان درصد تورم نیست و سفره اقشار کم درآمد است.

رهگشا ادامه داد: اگر در کالاهای مختلف مثل گوشت قرمز و بقیه کالاها مقایسه کنید مرغ، تخم مرغ و روغن نسبت مصرف در دهک های ثروتمند و کم درآمد خیلی به یکدیگر نزدیکتر است نسبت به کالاهای دیگر که این مسئله نشان می دهد اگر قرار باشد مرغ، تخم مرغ و روغن افزایش دو برابری داشته باشد تاثیر جدی بر سفره اقشار کم درآمد خواهد گذاشت.

*دولت قصد دارد برای جبران کسری بودجه خود، ارز ترجیحی را حذف کند نه بهبود معیشت مردم

این کارشناس تاکید کرد: اما اینطور که به نظر می آید دولت به جهت جبران کسری بودجه قصد دارد ارز ترجیحی را حذف کند که این با جبران قدرت خرید در تناقض است. البته ما با جبران کسری بودجه مخالف نیستیم اما باید بپذیریم در این شرایط با حذف ارز ترجیحی برای کسری بودجه دولت در عمل حمایت از اقشار کم درآمد را کم می کند که در شرایط فعلی کار مناسبی نیست.

او اظهارمی‌کند: موضوع بعدی بحث سرمایه در گردش تولید کنندگان است. اگر مات به تولید کنندگان مرغ و تخم مرغ بگوییم به جای نهاده هایی که هم اکنون با ارز ترجیحی تامین می شود که هرچند انحرافاتی هم دارد به هرحال با قیمتی کمتر از قیمت آزاد عرضه می شود، بگوییم با راز 24 هزار تومان نیمایی نهاده ها را تامین کنید چون بخش عمده هزینه مرغداری ها بحث نهاده ها است به یکباره نیاز به سرمایه در گردش 3 تا 4 برابری دارند که باید الزامات آن دیده شود و بانک ها در این مورد همکاری کنند.

رهگشا تصریح کرد که در غیر اینصورت بسیاری از تولید کنندگان با این طرح از چرخه تولید خارج می شوند و ورشکست می شوند و مجبور می شویم به جای واردات نهاده دامی مرغ و تخم مرغ وارد کنیم.

او درانتها خاطرنشان کرد که موضوع سوم این است که دولت می گوید ما ارز کافی برای تامین نهاده ها در اختیار نداریم که اگر اینگونه باشد اگر ما این تقاضا را به سامانه نیما منتقل کنیم در آنجا هم با مشکل تامین ارز مواجه شویم. که موجب افزایش نرخ ارز نیمایی هم می شود که آن هم تبعاتی دارد.