هماکنون دانشگاه فرهنگیان در واکنش به این گزارش، توضیحاتی را برای خبرگزاری ارسال کرده است.
اخبار اجتماعی - در توضیحات دانشگاه فرهنگیان آمده است:
1. در متن اشاره شده «منظور از "طرح 31-100" یعنی 31 پردیس دانشگاه فرهنگیان هر یک به مساحت 100 هکتار در مرکز هر استان» در مورد این مورد لازم به ذکر است که؛ "طرح 31-100 " به صورت نمادین صرفاً یک عنوان و نامگذاری است که توسط دکتر خنیفر در ابتدای معرفی ایده اولیه انتخاب شد و مساحت اختصاص یافته به هرکدام از 31 پردیس استانی پس از اتمام مطالعات مهندسین مشاور طرح جامع دانشگاه، متناسب با ظرفیت دانشجویی و استانداردهای وزارت علوم و شورای عالی شهرسازی تعیین میشود.
این مهم در طرحهای توجیهی اولیه مشاور که تا کنون برای 20 استان توسط مشاور تهیه شده، محاسبه و جهت تامین و اختصاص زمین به شورای استانها ارسال شده است.(منظور از عدد100، یکصد سالگی تربیت معلم است و نه 100 هکتار یعنی 31 دانشگاه جامع در مراکز استانها بجای 98 پردیس و مرکز متفرق فعلی و به تناسب استانها فضاها تعریف میشود)
2. در متن اشاره شده « ضروری نبودن اجرای "طرح 31-100 "در شرایط فعلی و نادیده گرفتن ظرفیت علمی سایر دانشگاه ها در این طرح» به اطلاع مخاطبان محترم میرساند که از حدود یک میلیون مترمربع زیربنای ساختمانهایی که در حال حاضر در اختیار دانشگاه فرهنگیان است، باتوجه به شناسنامه فنی ساختمانها که توسط سازمان نوسازی مدارس تهیه شده است حدود 25 درصد آن (حدود 250 هزار متر مربع) تخریبی و حدود 50 درصد دیگر (500 هزار مترمربع) غیر ایمن و غیر مقاوم در برابر زلزله و سایر حوادث طبیعی است.
لذا حدود 75 درصد از این فضاهای فرسوده باید در کوتاه مدت با ساختمانهای جدید که در بردارنده استانداردهای روز نیز باشند، جایگزین شوند. تأمین این مقدار فضا از طریق واگذاری کامل یا بخشی از فضاهای فیزیکی موجود دانشگاههای دیگر کشور که هرکدام از آنها نیز قبلا زیر نظر سازمان گسترش وزارت علوم تأسیس و توسعه پیدا کردهاند به دلیل مشکلاتی نظیر عدم امکان مدیریت منسجم در راستای تربیت صحیح معلم که متناسب با سند راهبردی آموزش و پرورش نیز باشد ... دشوار و حتی میشود گفت غیر ممکن است.
3. در متن اشاره شده «خرید زمین به دولت هزینه تحمیل خواهد کرد» شایان توجه است برای تأمین زمین از ظرفیتهای موجود اراضی دولتی و نهادهای وابسته استفاده خواهد شد که برای دانشگاه و آموزش و پرورش هزینهای در بر نخواهد داشت.
4. در متن اشاره شده « با اجرای "طرح 31-100 " بودجه 10 سال وزارت علوم بلعیده خواهد شد» در این خصوص باید گفت بودجه دانشگاه فرهنگیان در قوانین بودجه ذیل آموزش و پرورش تعریف شده است و به بودجه وزارت علوم ارتباط پیدا نمیکند. ضمن اینکه بخش عمده هزینههای طرح مذکور از درآمدهای اختصاصی، ظرفیتهای خیرین حامی دانشگاه فرهنگیان و تبدیل به احسن کردن املاک (عرصه و اعیان) و... قابل تأمین است و مابقی، مشابه بودجه عمرانی سایر دانشگاههای کشور از بودجه عمومی باید تأمین شود و این امر با توجه به فرسوده بودن فضاهای فیزیکی فعلی امری اجتناب ناپذیر است.
5.در متن اشاره شده « "طرح 31-100 " انتشار عمومی نشده است»، در این مورد باید گفت انجام مطالعات اولیه طرح جامع پردیسهای دانشگاه فرهنگیان 31 استان کشور با نگاه تجمیع پردیسها و مراکز کنونی در قالب 31 پردیس جامع استانی به مشاور ذیصلاح واگذار شده و هم اکنون در حال انجام است، قطعاً پس از اتمام و تصویب هیئت امنا از طریق مراجع مربوطه در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
همچنین، در پاسخ به نامه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان خطاب به رئیس جمهور محترم درخصوص جذب اعضای هیأت علمی این دانشگاه، به استحضار میرساند:
دبیرخانه هیئت اجرایی جذب اعضای هیئت علمی دانشگاه بر اساس وظایف محوله در طول سالهای 1394 تا 1398 طی 10 فراخوان جذب اعضای هیئت علمی برگزار شده توسط مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بر مبنای نیاز سنجی معاونت محترم آموزشی و تحصیلات تکمیلی تعداد 1700 عضو هیئت علمی به وزارت عتف اعلام نیاز کرده و با توجه به سیاستهای کلی وزارت عتف و سازمان امور اداری و استخدامی سهمیه تخصیص یافته به این دانشگاه 495 نفر/ رشته بود که بر این اساس بالغ بر 8594 هزار نفر متقاضی جذب دانشگاه شدهاند که این دبیرخانه پس از بررسی احراز شرایط، تواناییهای علمی، استعلامات و صلاحیتهای عمومی و طرح در هیئت اجرایی جذب و تأیید مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت عتف، تعداد 219 نفر از بین متقاضیان واجد شرایط فراخوانهای سال 1394 تا 1396 جذب شدهاند.
شایان ذکر است پرونده متقاضیان جذب فراخوانهای سال 1397 و 1398 در فرایند جذب از جمله بررسی صلاحیتهای علمی و عمومی، استعلامات، هیئت اجرایی جذب و هیئت مرکزی جذب اعضای هیئت علمی وزارت عتف قرار دارد و پس از انجام مراحل ذکر شده جذب دانشگاه فرهنگیان خواهند شد.
لازم به توضیح است در طول سالهای1394 تا 1398 بر اساس پیگیریهای مستمر و به عمل آمده تعداد 46 نفر از کارشناسان دانشگاه به عضو هیئت علمی تبدیل وضعیت یافته و تعداد 240 نفر از مدرسان دانشگاه به هیئت علمی تطبیق وضعیت یافتهاند که در مجموع طی بازه زمانی مذکور تعداد 505 نفر به عنوان عضو هیئت علمی مورد تایید هیئتهای امنا و هیئتهای ممیزه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جذب و اعضای هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان اضافه شده است.
در باب طرح "سه ساله شدن دانشگاه فرهنگیان" به اطلاع میرساند: طرح مذکور مشروط به انجام هماهنگی لازم جهت عملیاتیکردن طرح با وزارت علوم، با هدف تسهیلگری به دانشجویانی که علاقهمند و داوطلب اتمام سریعتر دوره کارشناسی هستند، تدوین و توسط هیئت محترم امنا مصوب شد. لازم به یادآوری است، این رویه، یک رویه معمول در دانشگاههاست و با توجه به نیازهای فوری وزارت آموزش و پرورش و در دوره گذار (تا سال 1404)، دانشگاه این پیشنهاد را به هیئت امنا ارسال کرد و مقرر شد:
1. به صورت آزمایشی برگزار شود.
2. به صورت اختیاری و درخواست دانشجو صورت میپذیرد.
3. با ادغام برخی دروس که دارای همپوشانی هستند صورت میپذیرد (کاهش 10 واحدی از 150 واحد).
4. با استفاده از ظرفیت ترم تابستان صورت میگیرد.
و درخصوص "گزارش تولید و بازنگری برنامههای درسی دانشگاه فرهنگیان" به استحضار میرساند: دور اول بازنگری برنامههای درسی در سال 1395 با تصویب «طراحی کلان برنامه درسی تربیت معلم» در شورای عالی برنامهریزی آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مورخ 28 آذر 94 در 16 برنامه درسی کارشناسی صورت گرفت. پس از گذشت سه سال از اجرای این برنامهها و آشکار شدن نقاط قوت و ضعف آنها پس از نظرسنجی از اساتید و اعضای هیئت علمی، در راستای اجرای برنامه عملیاتی دانشگاه با عنوان «تولید، اصلاح و به روز رسانی مستمر رشتهها و برنامههای درسی بر اساس مبانی و الزامات سند تحول بنیادین آموزش و پرورش» و ابلاغیه مورخ 3 آبان 96 رییس مرکز برنامهریزی منابع انسانی و فناوری اطلاعات وزارت آموزش و پرورش مبنی بر تصویب «عناوین رشتههای جدید تربیت معلم» بر اساس ساختار مدرسه و با اولویت رشتههای مورد نیاز آموزش و پرورش، دور دوم بازنگری برنامههای درسی توسط کارگروههای تخصصی و تحت نظارت معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی در دفتر برنامهریزی درسی و آموزشی در دستور کار قرار گرفت.
در حال حاضر 2 برنامه درسی «آموزش علوم تجربی» و «آموزش هنر» دوره کارشناسی پیوسته پس از طی مراحل تصویب (مطابق نمودار ذیل) با مهر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بر روی سایت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بارگزاری شده است. ضمن آنکه 10 برنامه درسی دوره کارشناسی پیوسته و 14 برنامه درسی دوره کارشناسی ارشد به تصویب شورای برنامهریزی درسی دانشگاه و شورای دانشگاه رسیده است. در این جلسات برنامههای درسی از جهت رعایت استلزامات اسناد فرادستی (شامل نقشه جامع علمی کشور، سند اسلامی شدن دانشگاهها، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، برنامه درسی ملی و طراحی کلان (معماری) برنامه درسی تربیت معلم )همچنین اقتضائات اجرایی بررسی و مصوب میشوند.
مجموع 24 برنامه درسی کارشناسی پیوسته و کارشناسی ارشد دانشگاه در فرایند 9 مرحلهای تصویب در مرحله آخر خود و طرح در گروه هماهنگی برنامهریزی تربیت معلم قرار دارند. آنچه موجب شده است تصویب این برنامهها به کندی پیش رود مصوبه جلسه 241 گروه هماهنگی تربیت معلم مبنی بر بررسی تمام برنامههای درسی تولید و بازنگری شده دانشگاه توسط سه نماینده از لحاظ انطباق با سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و چرخشهای زیرنظام، طراحی کلان برنامه درسی تربیت معلم و حوزههای تربیت و یادگیری است.
توضیحات :
در بند 1 توضیحات دانشگاه فرهنگیان از یک سو گفته شده: «طرحهای توجیهی اولیه مشاور که تا کنون برای 20 استان توسط مشاور تهیه شده، محاسبه و جهت تأمین و اختصاص زمین به شورای استانها ارسال شده است» و از سوی دیگر در بند 5 ذکر شده: «انجام مطالعات اولیه طرح جامع پردیسهای دانشگاه فرهنگیان 31 استان کشور با نگاه تجمیع پردیسها و مراکز کنونی در قالب 31 پردیس جامع استانی به مشاور ذیصلاح واگذار شده و هم اکنون در حال انجام است، قطعاً پس از اتمام و تصویب هیات امنا از طریق مراجع مربوطه در دسترس عموم قرار خواهد گرفت»؛ چگونه میتوان بر اساس مطالعات تکمیل نشده و تأیید نشده درخواست زمین کرد؟
با توجه به اینکه تاکنون مطالعات و گزارشهای فنی و توجیهی طرح 10031 منتشر نشده، تنها اطلاعات در دسترس مطالبی است که رئیس و دیگر مدیران دانشگاه فرهنگیان در گفتگو با رسانهها و حتی سایت خود دانشگاه فرهنگیان اعلام کردهاند. در این گفتگوها اولًا عدد 100 هکتار ذکر شده و دوماً طرح 10031 را محدود به تعمیر و نوسازی فضاهای فرسوده و تخریبی ندانستهاند و صحبت از توسعه شده است. امید است با انتشار گزارشات فنی و توجیهی این طرح، ابهامات برطرف شود.
در مطلب تسنیم به مکفی نبودن بودجه آموزش و پرورش و دانشگاه فرهنگیان برای اجرای طرح 10031 اشاره شده بود و دانشگاه فرهنگیان نیز در توضیحات خود بدون ذکر جزییات، به تبدیل به احسن کردن املاک (عرصه و اعیان)، درآمدهای اختصاصی این دانشگاه و استفاده از ظرفیتهای خیری اشاره کرده است. پیش از این نیز اخبار و مصاحبههای متعددی درباره مشکلات بودجهای دانشگاه فرهنگیان به نقل از رئیس این دانشگاه در رسانهها منتشر شده است.
امید است دانشگاه فرهنگیان توضیحات بیشتری درباره تبدیل به احسن کردن املاک (عرصه و اعیان) و درآمدهای اختصاصی دانشگاه فرهنگیان برای تأمین بودجه مورد نیاز ارائه کند.
در خصوص بازنگری رشتهها همانگونه که در متن توضیحات نیز اشاره شده است، بازنگری زمانی نافذ است که به تأیید شورای برنامهریزی آموزشی وزارت علوم رسیده و به دانشگاه فرهنگیان ابلاغ شود؛ در توضیحات دانشگاه ذکر شده تنها 2 مورد (آموزش علوم تجربی و آموزش هنر) به نتیجه نهایی رسیده و بازنگری مابقی برنامههای درسی دانشگاه فرهنگیان در مرحله درون دانشگاهی قرار دارد.
در خصوص بهرهگیری از ظرفیت دانشگاههای دولتی زیرمجموعه وزارت علوم برای تربیت معلم، در توضیحات ذکر شده که دانشگاه فرهنگیان مجوزهای خود را از شورای گسترش وزارت علوم اخذ کرده است؛ در مصاحبه درباره بهرهگیری از ظرفیت دانشگاههای دولتی برای تربیت معلم صحبت شده و ادعایی درباره مجوزهای دانشگاه فرهنگیان طرح نشده بود.
درباره طرح تأمین نیروی انسانی مورد نیاز آموزش و پرورش توسط دانشگاه فرهنگیان که اخیراً رئیس این دانشگاه در گفتگو با رسانهها آن را مطرح کردند، توضیحاتی در مطلب اخیر دانشگاه ارائه نشده است.