محیط زیست فضایی برای بقا و رشد و نمو بشر است و بدون برخورداری از محیط زیستی سالم انسان به رشد و تعالی دست نخواهد یافت. از آنجا که محیطزیست مرز ندارد و تمام بشریت سوار بر یک کشتی واحد به نام کره زمین میباشند، هرگونه صدمه و آسیب به این کشتی میتواند سبب نابودی، کل جامعه بشریت گردد. عالم جایگاه همه مخلوقات خداوند است، زیاده روی و زیاده خواهی انسان موجب برهم خوردن تعادلها و سلب آسایش جهانخلقت گردیده است.
اخبار اجتماعی- هرآنچه که در عالم خلقت روی میدهد دقیقاً از روی محاسبات الهی و اسباب برکت و نظم است. بیماری اخیر که از خانواده کرونا و با نام اختصاصی کووید ۱۹ میباشد، این هم از برکات الهی بوده است. به چشم دشمن و نیروی متخاصم نگاه نشود. استفاده نامناسب و نوع نگاه ما باعث ترس گردیده، ما باید رشد کنیم، علم رشد کند، دنیا متحول شود. چالشها و بیماریهای احتمالی آینده، بخشی از آنها، حاصل دست بردنهای بیش از حد در محیط زیست و بخشی، حاصل بیتوجهی و کوتاهی علم طب و آسان خواهی ما و کپی برداری ها است.
باید پژوهشگاههای ما به دنبال کشف بیماریهای احتمالی جدید در سراسر دنیا فارغ از مسائل سیاسی و ایدئولوژی و غیره باشند. و در مقابله با آن به دنبال واکسینه کردن بیماریهای جدید و واکاوی بیماریهای گذشته باشند و به طور کلی در خدمت به بشریت باشند! به نظر میرسد که علم امروز طبابت، در خدمت به بشریت نیست. فکرها متوجه مادیگرایی و زر اندوزی گردیده! انسانیت و اخلاق به حاشیه رفته اند! البته در جوامع مختلف میزان آن نوسان دارد.. همانطور که دیده شد، پس از اولین مشاهدات ویروس جدید، به سرعت کرونا یا کووید۱۹ نام نامگذاری گردیده شد. از چه زمانی این ویروس مخرب کشف گردیده و اطبای علم کجا بوده اند! چرا تا به حال فکری به حال این ویروس قبل از تهاجم به بشریت انجام نگردیده و سرسری به حال خود رها بوده و یا ویروس های آینده چرا بی تدبیر و اندیشه، و کشف ضد ویروس خود در عالم پراکنده و در حال رشد و نمو هستند؟! باید علم تکامل پیدا کند تا جوامع رشد کنند! با خدادادگان ستیزه مکن! خدا داده را خدا داده ! ما کجای این قصه هستیم؟ درمییابیم که باید رشد کنیم باید علم ما مجهز و به روز باشد باید برای همه اتفاقات عالم و در همه زمینه ها برنامه داشته باشیم تا دست و پای خود را در هنگام بحران ها گم نکنیم! ما اتفاقاتی در گذشته داشتهایم و درس ها گرفتهایم و همچنین باید برای آینده هم پیش بینی و برنامهریزیها کنیم. علما و دانشمندان و متخصصین هر علمی در زمینه های کاری خودشان توجه به گذشته، حال و آینده داشته باشند و از کوچکترین اتفاقات عالم در پژوهشگاه های خودشان تجزیه و تحلیل هایی داشته باشند. بیتوجهی و بی تدبیری به مسائل عالم، در آینده دردسرساز میباشد و خسارات سنگینی به جای میگذارد، که امروزه شاهد این اتفاق هستیم. باید هوشیار باشیم و از این کاستیها و بی توجهی ها درس ها بگیریم!
این بیماری درسهای خوبی به بشریت امروز داده است اول این که ما یادمان رفته است که بنده هستیم و چون یادمان رفته، به همه چیز دست درازی کردهایم! کائنات را به بازی گرفتهایم. باید بدانیم دنیا صاحب دارد مرزهای صوری دور کشورها، قراردادی است! باید به وظیفه بندگی که، از کجا آمده ایم و به کجا میرویم و هدف ما از خلقت چیست متوجه باشیم! انسان به عنوان اشرف مخلوقات تا چه اندازه امانت دار آفریدههای خالق خود بر روی زمین بوده است؟ جنسیت، رنگ پوست، زبان و غیره و غیره همه دست خالق است ما تصرفی نداریم باید آن طور که تحویل گرفته ایم بهتر از آن را تحویل دهیم. آیا کرده ایم! و اگر فکری در این باب نکردهایم، فرصت خوبی برای فکر کردن داریم چون فعلاً دنیا درگیر چالش است! و زمان مناسبی برای تفکر است. فکر و فکر و فکر از کجا آمده ایم و به کجا خواهیم رفت و چه کرده ایم؟! آیا جواب قانع کننده برای خود و خالق خود داریم. در خیلی مواقع کوتاهیها کردهایم، باید جبران کنیم.کرونا لرزهای به بنیان های فکری بشر وارد نمود.
از کرونا نترسیم، درست است که این بیماری همه گیر ممکن است منجر به مرگ شود ولی تعداد کشتگان آن گاها کمتر از برخی عوامل دیگر مانند میزان تصادفات رانندگی که منجر به فوت میشود، است و همانگونه که تصادفات منجر به فوت عامل بازدارندگی بشر از تردد نمی شود کرونا نیز قابل مهار است. کرونا مخلوق حضرت حق است و حامل پیامهایی برای بشریت است: آمده است که بگوید چرا جهت را گم کردهایم، آمده است که بگوید ای انسانها جایگاهتان در عالم فراموش نشود! آمده است که بگوید خدا خالق است و تو بنده! آمده است که بگوید با هم خوب باشیم! آمده است که بگوید دانشمند و دکتر و کارگر، غنی و فقیر، بزرگ و کوچک همه و همه تحت اراده و اختیار من هستید! آمده است که بگوید واقعاً انسان هستید؟! پس چرا غافل هستید! آمده است که بگوید چرا به محیط زیست خیانت و دست درازی کرده اید! آمده است که بگوید تخریب کوه، جنگل، دریاها، رودها بازتاب بدی دارد و همچنین بگوید با مصون نگه داشتن زمین از آلودگیها میتوانستید کاری کنید، تا محلی برای جولان من (پاندمی) نباشد! آمده است که بگوید علم بهتر از ثروت است و....، بله، خیلی از آمده است که بگویدها که میدانستیم و انجام نمیداده ایم!
جدا از شعارگونه بودن تقاضای تفکر برای همگان، باب چرایی کرونا و کروناهای احتمالی آینده، باید اذعان داشت، پیام کرونا فقط بر روی برخی از انسان ها تاثیر خواهد گذاشت. اصولا هر آنچه که قرار است حیات انسان را به خطر بی اندازد خواه یا ناخواه ذهن بشر را به نحوه ی سبک زندگی خود مشغول خواهد کرد. به نظر می رسد کسانی به فکر اصلاح اصولی و علمی سبک زندگی میروند که، پس لرزه های کرونا و به عبارتی واقعیات علمی را به درستی درک کرده اند. از آنجایی که علم پاسخ های فریبنده ندارد و غالبا پاسخ های امیدوار کننده ای به موضوعات مختلف نمیدهد، کمتر مورد استقبال عموم واقع میگردد. و عدهی عظیمی از افراد برای مقابله با لرزه و غلبه بر اضطراب کرونا به دنبال باورهای فریبنده و جذاب کشانده می شوند.
این کرونا و کروناهای آینده به ما میآموزد که حواسمان به هم باشد! همه با هم، نه همه با من!! منیتها و زراندوزی و مسائل ضد اخلاقی را فراموش کنیم. به فکر جبران خسارت هایی که تا به حال به محیط زیست خود زدهایم و حرکت همگام با محیط زیست باشیم تا فضایی برای وقوع اتفاقات ناگوار نگذاریم. تا در نهایت در کنار محیط زیست سالم، با صفا و یک رنگ در کنار یکدیگر آینده کشور را بسازیم.
الهه پهلوان –کارشناس ارشد برنامه ریزی محیط زیست