شیره انگور سرشار از خواصی است که در فصل پاییز نباید از خوردن آن غافل شد. شیره که از انگور گرفته میشود، دارای قند بالایی بوده و بسیار مقوی و مغذی است، ضد نفخ است و در تقویت بنیه بدن تاثیر زیادی دارد، انرژی زا و خون ساز هم است.
در منابع طب سنتی ایرانی، شیره انگور را دبس یا دوشاب مینامند. طبیعت این خوراکی، گرم وتر است و بیشتر افراد میتوانند از آن استفاده کنند. همچنین بعضی افراد با شیره شربت درست میکنند که روش بسیار خوبی است و طبع شربت نیز گرم است.
شیره نیز همانند خود انگور دارای مقادیری از ویتامین آ، ب. و ث. است و مصرف آن نیازهای بدن را به این ویتامینها تأمین میکند.
یکی از بهترین زمانهای استفاده از شیره انگور فصول سرد سال است و به دلیل خواص مفیدی که این مادهی غذایی در درمان و تسکین بیماریهای فصل سرما دارد، بهتر است جایی برای آن در برنامهی غذایی تان باز کنید.
از منظر طب سنتی، شیره انگور خصلتهای زیادی دارد:
یکی دیگر از فواید دوشاب، غلیظ کردن شیر مادر است، به همین دلیل اگر شیر مادری رقیق باشد، میتواند در کنار بقیه درمانها شیره انگور را مصرف کند
* مولد خون صالح (خون سالم و طبیعی و بدون مواد زائد) است. اگر از ضعف عمومی بدن رنج میبرید یا مبتلا به کم خونی هستید میتوانید شیره انگور را در برنامه غذایی خود بگنجانید. با توجه به اینکه شیره انگور خونساز بوده و مقوی بدن است، افرادی که ضعف عمومی دارند یا مبتلا به کم خونی هستند، میتوانند شیره انگور را همراه شیربرنج یا سمنو بخورند یا به صورت شربت، سرکه شیره استفاده کنند.
* افزایش دهنده وزن بدن است. از دیگر فواید این خوراکی شیرین، افزایش حجم عضلات است. به همین دلیل است که ترکیب شیره انگور و ارده کنجد را به کسانی که کارهای سنگین انجام میدهند یا ورزشکار هستند، توصیه میکنند چراکه علاوه بر مقوی بودن، باعث افزایش حجم عضلات میشود.
* یکی دیگر از خواص شیره انگور بازکنندگی گرفتگی هاست و از این رو برای اینکه در مجاری کبد، انسداد ایجاد نشود، میتوان شیره انگور را همراه با سرکه انگور مصرف کرد.
* یکی از خواص شیره انگور اثر ضدالتهابی و نرم کنندگی در ناحیه حلق است، به همین دلیل افرادی که به خصوص در فصول سرد سال دچار التهاب حلق میشوند و به دنبال آن سرفه میکنند، توصیه میشود که از غرغره شیره انگور با آب استفاده کنند.
* درمان کنندهی صرع، کهیر، سرفه مزمن، تپش قلب، لاغری مفرط، ضعف احشا و یرقان است.
* برای بیماریهای طحال، افسردگی و غضب مفید است.
* برای روان کردن ادرار نیز از آن استفاده میشود.
طرز تهیه شیره انگور
* یکی دیگر از فواید دوشاب، غلیظ کردن شیر مادر است، به همین دلیل اگر شیر مادری رقیق باشد، میتواند در کنار بقیه درمانها شیره انگور را مصرف کند.
* مصرف شیره در افرادی که فشارخون دارند، منجر به افزایش فشارخون آنها نمیشود، اما به درمان و کاهش آن هم کمکی نمیکند.
احتیاط کنید
از آنجا که شیره انگور دارای طبعی گرم است بنابراین خوردن زیاد آن برای افرادی که دارای طبع گرم و خشک هستند، توصیه نمیشود.
همچنین به علت مقادیر بالای قند موجود در آن، افراد دیابتی باید از خوردن آن خودداری کنند.
ویژگیهای شیره مرغوب
شیره مرغوب شیرهای است که رنگ آن شفاف بوده و خاک آلود نباشد.
مصلح شیره انگور
مصلح دوشاب یا شیره انگور، تخم ریحان است.
روش تهیه شیره
اگر از ضعف عمومی بدن رنج میبرید یا مبتلا به کم خونی هستید میتوانید شیره انگور را در برنامه غذایی خود بگنجانید
معمولاً برای تهیه دوشاب، آب انگور شیرین و رسیده را گرفته، صاف کرده و تحت حرارت قرار میدهند تا سه چهارم آب آن تبخیر شود. سپس بر آن خاک رس میزنند و میگذارند تا جرم آن ته نشین شده و شیرین شود. تا زمانی که به آن خاک نزنند، شیره انگور به خوبی شیرین نمیشود و ناصاف خواهد بود.
روش تهیه سرکه شیره
برای تهیه سرکه شیره، باید به میزان یک دهم شیره انگوری که دارید، به آن سرکه انگور خانگی اضافه کنید و برای ۲ تا ۳ دقیقه آن را بجوشانید تا سرکه و شیره به خوبی با هم مخلوط شوند. در هر بار مصرف هم باید حدود ۲-۱ قاشق غذاخوری از این ترکیب را در یک لیوان آب حل کرد و نوشید.