زمانی که کیسه صفرای شما برداشته می شود، ممکن است همچنان صفرای کافی در بدن وجود داشته باشد، اما میزان آن در روده کوچک کافی نباشد.
گاهی اوقات لازم است تا کیسه صفرا به طور کامل برداشته شود تا از درد و ناراحتی پیشگیری شود. اما آیا می توان بدون کیسه صفرا به زندگی ادامه داد؟
افراد بسیاری هر ساله مجبور به برداشت کیسه صفرای خود می شوند. جالب توجه است که پس از این کار تغییر چندانی در شرایط سلامت خود احساس نمی کنید. البته برخی افراد ممکن است با مقداری ناراحتی مواجه باشند زیرا در نبود کیسه صفرا مکانی برای ذخیره صفرا نیز وجود نخواهد داشت. بدن انسان برای گوارش غذاهای چرب به صفرا نیاز دارد. کیسه صفرا می تواند حدود یک فنجان صفرا در خود ذخیره کند تا زمانی که خواب هستید یا نیازی به آن ندارید برای گوارش غذا استفاده شود.
زمانی که کیسه صفرای شما برداشته می شود، ممکن است همچنان صفرای کافی در بدن وجود داشته باشد، اما میزان آن در روده کوچک کافی نباشد. از این رو، ممکن است اندکی دشواری در گوارش غذا را احساس کنید. این شرایط به طور قطع موجب مقداری ناراحتی می شود، اما همچنان می توانید بدون کیسه صفرا به زندگی خود ادامه دهید.
تغییرات در دستگاه گوارش
پس از انجام عمل جراحی برداشت کیسه صفرا، پزشک شما یک رژیم غذایی کم چرب را توصیه خواهد کرد. شما باید برای چند هفته به این رژیم پایبند باشید و به آرامی غذاهای مختلف را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. پس از این مدت کوتاه، شما می توانید به عادات غذا خوردن عادی خود باز گردید. آمار و ارقام نشان می دهند که 90 درصد مردم می توانند پس از عمل جراحی برداشت کیسه صفرا به عادات غذا خوردن عادی خود بازگردند. این به معنای آن است که برخی افراد ممکن است متوجه تغییری در شرایط گوارش خود پس از برداشت کیسه صفرا شوند. آنها ممکن است سوء هاضمه یا معده درد را پس از خوردن غذاهای چرب تجربه کنند. با اندکی اصلاح در رژیم غذایی مقابله با این شرایط امکانپذیر است.
برای پرهیز از ناراحتی چه کاری می توان انجام داد؟
پس از انجام جراحی برداشت کیسه صفرا باید توجه ویژه ای به رژیم غذایی خود داشته باشید. پس از انجام این عمل جراحی باید برخی تغییرات سریع را در رژیم غذایی خود ایجاد کنید. همان گونه که اشاره شد باید به آرامی به عادات غذاخوردن پیشین خود باز گردید تا بدن از زمان کافی برای سازگاری و ارائه عملکرد عادی بدون کیسه صفرا برخوردار باشد.
به تدریج به رژیم غذایی پیشین خود بازگردید
بلافاصله پس از انجام عمل جراحی برداشت کیسه صفرا خوردن غذاهای چرب را آغاز نکنید. بهتر است طی چند روز پس از جراحی مایعات، ژلاتین، و آب گوشت مصرف کنید. برای اضافه کردن غذای جامد به رژیم غذایی خود عجله نکنید.
گزینه های کم چرب را انتخاب کنید
کیسه صفرا به گوارش غذاهای چرب کمک می کند، از این رو، بهتر است پس از انجام جراحی برای مدتی از آنها پرهیز کنید. از هر گونه غذای پر چرب، غذاهای سرخ شده، غذاهای تولیدکننده گاز، و غذاهایی که روایح قوی دارند پرهیز کنید. کالری دریافتی از چربی نباید بیش از 30 درصد از کل کالری های دریافتی شما را شامل شود. به عنوان مثال، اگر روزانه 1800 کالری مصرف می کنید نباید بیش از 60 گرم چربی در روز مصرف کنید. افزون بر این، باید اندازه وعده غذایی شما کوچکتر باشد تا از سوء هاضمه پیشگیری شود.
مراقب برخی مواد غذایی باشید
شما بدون کیسه صفرا نیز می توانید به زندگی خود ادامه دهید، اما ممکن است در صورت تداوم مصرف برخی مواد غذایی با ناراحتی مواجه شوید. به عنوان مثال، شما باید از گوشت های پر چرب مانند سوسیس، و گوشت گاو چرخ کرده پرهیز کنید. همچنین، پرهیز از لبنیات پر چرب اهمیت دارد. شما باید مصرف سیب زمینی سرخ شده، سوپ های خامه ای، کره، و پیتزا را محدود کنید. از روغن هایی مانند روغن نخل و روغن نارگیل پرهیز کنید. محدود کردن مصرف این مواد غذایی حداقل برای مدتی کوتاه به پیشگیری از درد، اسهال و نفخ کمک خواهد کرد.
مراقب غذاهای سرشار از فیبر باشید
بدن شما برای سازگاری با برداشت کیسه صفرا به زمان نیاز دارد و طی این مدت باید میزان مصرف غذاهای سرشار از فیبر را کاهش دهید. اگر بلافاصله پس از عمل جراحی مصرف غذاهای سرشار از فیبر را آغاز کنید، مواجهه با گاز و شکم درد دور از انتظار نخواهد بود. شما باید مقادیر کم از غذاها مانند دانه ها، حبوبات، مغزها، نان غلات کامل، کلم، گل کلم، و غلات صبحانه را مصرف کنید. وعده های غذایی کوچک با محتوای فیبر کم به پیشگیری از گرفتگی های ماهیچه ای، اسهال و نفخ کمک می کند.
بر آنچه می خورید نظارت داشته باشید
شما باید جریان غذا خوردن خود را زیر نظر داشه باشید و این که پس از خوردن برخی غذاها چه احساسی دارید را بررسی کنید. بهترین کار ثبت غذاهای مصرفی برای چند هفته و بررسی واکنش های بدن به برخی غذاها است. شما می توانید برای پرهیز از ناراحتی موارد مشکل آفرین را حذف یا محدود کنید. اما در صورت تجربه شکم درد پس از چهار هفته از جراحی باید شرایط را به پزشک خود اطلاع دهید. اگر با استفراغ یا حالت تهوع، یرقان، یا ناتوانی در دفع گاز برای بیش از سه روز پس از عمل جراحی مواجه هستید، به کمک پزشکی نیاز دارید. اگر پس از سه روز پس از انجام جراحی اجابت مزاج نداشته اید نیز پزشک خود را از شرایط موجود آگاه کنید.