یک ویدیوی 50 دقیقهای در مورد روغن نارگیل در یوتیوب سر و صدای زیادی در فضای مجازی بوجود آورد. در این ویدیو، کارین مایکل سرپرست موسسه پیشگیری و اپیدمیولوژی تومور در دانشگاه فریبورگ و استاد دانشگاه هاروارد، توصیههای غذایی شفافی ارائه داد و در میان آنها اعلام کرد که روغن نارگیل سالم نیست.
در سال گذشته بعد از اینکه انجمن قلب آمریکا دستورالعملهایش را اینگونه به روز کرد که، باید در مصرف روغن نارگیل به دلیل اسیدهای چرب اشباعی که دارد احتیاط شود، این روغن جایگاه خود را در ردهی سوپرفودها از دست داد و از آن به بعد مطالعات و بررسیهای موشکافانهتری روی آن در حال انجام است.
کارین مایکل از توصیههای پیشین یک قدم فراتر رفته و توصیه میکند به طور کل از خوردن روغن نارگیل و محصولات حاوی آن باید پرهیز کنیم چون او عقیده دارد روغن نارگیل سم خالص بوده و یکی از بدترین غذاهایی است که میتوانیم بخوریم.
مطالعه و پژوهشی وجود ندارد که نشان دهد خوردن روغن نارگیل برای سلامتی فایدهی خاصی دارد. و طبق گفتههای کارین مایکل، روغن نارگیل خطرناکتر از چربی خوک است زیرا حاوی اسیدهای چرب اشباع قابل توجهی است که میتوانند عروق کرونری مسدود کنند. شما میتوانید چربیهایی که دارای مقدار زیادی اسیدهای چرب اشباع هستند را اینگونه تشخیص دهید: آنها را در دمای اتاق قرار دهید، اگر به حالت جامد درآمدند پس حاوی اسیدهای چرب اشباع زیادی هستند، مثل کره یا چربی خوک.
به همین دلیل کارشناسان توصیه میکنند روغن زیتون یا روغن منداب مصرف کنیم و روغن بذر کتان هر چند که برای پخت و پز مناسب نیست اما سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 بوده و برای بدن مفید است.
کارین مایکل سایر سوپرفودها مانند آکای، دانهی چیا یا ماتچا را مضر نداست اما آنها را بیفایده خواند زیرا در بیشتر موارد مواد مغذی موجود در آنها که باعث شهرتشان شده در سایر مواد غذایی که بیشتر در دسترساند مانند هویج، گیلاس و زردآلو نیز وجود دارند.
آیا اسیدهای چرب اشباع واقعا اینقدر خطرناکند؟
بیشتر دانشمندان عقیده دارند که روغن زیتون یا روغن بذر کتان میتوانند بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم را تشکیل بدهند. اما دنیای علم و پژوهش همچنان بر سر این موضوع مجادله دارد که آیا اسیدهای چرب اشباع واقعا خطرناکند؟
مطالعهای که در نشریهی آمریکایی Clinical Nutrition منتشر شده میگوید افرادی که به طور مرتب پنیر، شیر پرچرب و سایر فرآوردههای لبنی پُرچرب استفاده میکنند (به طور کل غذاهایی که اسیدهای چرب اشباع فراوانی دارند)، نسبت به افرادی که از مصرف چنین محصولات غذایی پرهیز میکنند بیشتر در معرض مرگ در اثر حملهی قلبی، سکتهی مغزی و یا سایر بیماریها «نیستند»!
مطالعهی دیگری که بر اساس اطلاعات جمع آوری شده از 135000 نفر از 18 کشور صورت گرفت و در The Lancet متتشر شد، دریافت مصرف چربی زیاد و کربوهیدرات اندک منجر به کاهش 23 درصدی ریسک مرگ شده بود. و حتی جالبتر اینکه حتی بدون در نظر گرفتن این مسئله که چربیهای مصرف شده از نوع غیر اشباع بودهاند یا اشباع، تاثیرات مثبت مصرف چربی همچنان پابرجا بوده است.
پس بالاخره حکم نهایی در مورد روغن نارگیل چیست؟! بیشتر دستورالعملهای بین المللی غذایی توصیه میکنند چربیهای اشباع را در حد اعتدال مصرف کنیم. پس معلوم است که مقدار دوز مصرفی اهمیت دارد. بنابراین اگر دوست دارید روغن نارگیل بخورید، مراقب باشید که دچار زیاده روی نشوید.