مدارس ایرانی مهارتهای اقتصادی را به دانشآموزان یاد نمیدهند؛ این موضوعی است که کارشناسان اقتصاد و آموزش بارها درباره آن گفته و نوشتهاند. اینکه بخواهیم نظام آموزشی را تغییر بدهیم، کار سادهای نیست و از دست ما کار چندان زیادی برنمیآید اما میتوانیم خودمان مهارتهای اقتصادی فرزندمان را تقویت کنیم. در این مطلب چند راهکار ساده برای تقویت مهارتهای اقتصادی کودکان پیشنهاد میشود:
پول توجیبی بدهید
به بچهها متناسب با سن و نیازشان پول توجیبی بدهید؛ البته به او توضیح دهید که باید مراقب پولهایش باشد؛ چون برای به دست آمدن آن زحمت کشیدهاید. وقتی به کودکان پول توجیبی میدهید درواقع حس مسئولیتپذیری او را نسبت به پول تقویت میکنید.
پس انداز مهم است
به او یاد بدهید که چگونه پولهایش را پسانداز کند. یک قلک در اختیار او قرار دهید و برایش یک حساب پسانداز باز کنید. در دورههای زمانی معین که قلکش را میشکند، با او به بانک بروید و پولش را پسانداز کنید و هر بار به او توضیح دهید که چقدر پولهایش زیاد شده است و با آن پول میتواند چه چیزهایی بخرد.
بودجهبندی را به او آموزش دهید
بودجهبندی را به او یاد بدهید؛ مثلا بگویید با پولی که دارد چه کالاهایی میتواند بخرد و اگر تقاضای بزرگتری دارد باید چند روز صبر کند تا پول توجیبیاش به اندازه کافی برسد یا اینکه به کودکتان بگویید که خودش انتخاب کند که با پولش چه چیزهایی بخرد: یک ساندویچ یا یک ساعت بازی در گیم نت؟ این موضوع میتواند مهارت مدیریت اقتصادی کودک شما را تقویت کند.
از وسایلش درست استفاده کند
وقتی وسایلش را خراب میکند به او توضیح دهید که هزینه تعمیر معادل چه بخشی از پساندازش است. به این ترتیب او متوجه میشود که استفاده بهینه از وسایلش ارزش اقتصادی دارد.
درباره شغلتان توضیح دهید
درباره شغلتان و اهمیت کسب درآمد برای کودکتان توضیح دهید. میتوانید به او بگویید که ما چه کاری انجام میدهیم، چه مدت زمانی را صرف انجام کار خود میکنیم، مبلغی که تحت عنوان حقوق دریافت میکنیم درنهایت صرف چه هزینههایی میشود و ....
برایش سهام بخرید
وقتی فرزندتان به سنی رسید که بتواند مفهوم سرمایهگذاری را درک کند، میتوانید به نام او در بورس سهام بخرید. برایش توضیح دهید که ارزش سهامش چقدر است و چگونه داراییاش ارزش بیشتری پیدا میکند؟
پول همه چیز نیست!
به کودکتان یاد بدهید که پول در عین اینکه مهم است اما همه چیز نیست؛ مثلا بگویید که بعضی کارها را صرفا برای خوشحالی بقیه افراد انجام میدهید و حتما نیازی نیست بابتشان پول دریافت کنید. مرتبکردن منزل، چیدن میز غذا، شستوشوی لباس و... میتواند مصداقهایی از این دست باشد.