دکتر محمدرضا میرزایی درباره نقش موثر پزشک خانواده و نظام ارجاع در نظام سلامت، افزود: پزشک خانواده فردی است که در مطب یا مرکز بهداشتی و درمانی فعالیت میکند و عهدهدار ارائه و مدیریت خدمات سلامتی سطح اول شامل ویزیت، ثبت اطلاعات در پرونده سلامت، پیگیری درمان، ارجاع به متخصص، مدیریت سلامت و غیره است.
وی ادامه داد: نقش این دو موضوع در نظامهای سلامت بسیار اهمیت دارد. در کشور ما از سالهای گذشته و به خصوص از سال ۱۳۷۴ طرح پزشک خانواده روستایی و نظام ارجاع در حال انجام است و از سال ۱۳۹۱ پزشک خانواده و نظام ارجاع شهری نیز در برخی استانها مثل مازندران به آن اضافه شد.
میرزایی افزود: با انجام این کار از سال ۱۳۹۱ اطلاع رسانی بیمه شدگان و موسسات و توانمندسازی آنها در سواد سلامت خانواده نیز در دستور کار قرار گرفت.
وی در تعریف وظایف پزشک خانواده بیان کرد: پزشک خانواده فردی است که در مطب یا مرکز بهداشتی و درمانی فعالیت میکند و عهدهدار ارائه و مدیریت خدمات سلامتی سطح اول شامل ویزیت، ثبت اطلاعات در پرونده سلامت، پیگیری درمان، ارجاع به متخصص، مدیریت سلامت و غیره است.
مدیرکل مدیریت خدمات سلامت عمومی سازمان بیمه سلامت ادامه داد: خدماتی که افراد میتوانند از پزشک خانواده درخواست کنند شامل تمام اقدامات درمانی سرپایی، تجویز داروهای لازم، انجام آزمایشهای تشخیصی، درخواست مشاوره و پیگیری است.
وی اظهار کرد: اگر پزشک خانواده تشخیص دهد که بیمار باید به متخصص مراجعه کند، در حال حاضر از طریق فرم کاغذی که مشخصات بیمار، مشکل بیمار، تاریخ ارجاع و...، در آن ثبت شده به پزشک متخصص ارجاع داده میشود. البته اگر بیمار دچار بیماری خاص یا صعب العلاج یا تحت شیمی درمانی باشد نیاز به ارجاع مکرر نخواهد داشت.
میرزایی درباره مرحله بازگشت از ارجاع نیز گفت: بعد از اینکه بیمار به سطوح بالاتر یعنی سطح ۲ یا ۳ (متخصص و فوق تخصص و بیمارستان) مراجعه کرد، پزشک متخصص باید اطلاعات لازم از نحوه ارائه خدمات تا داروهای تجویزی و پیگیری مجدد را در فرم ارجاع بنویسد و این فرم باید به پزشک خانواده تحویل داده شود.
مدیرکل مدیریت خدمات سلامت عمومی سازمان بیمه سلامت، درباره هزینههای پرداختی بیمه شدگان به پزشک خانواده، اظهارداشت: خدمات پزشک خانواده شهری شامل ویزیت، تزریقات، سرم تراپی به جز فرانشیز حق فنی داروخانه و داروهایی که در تعهد بیمه نیست، رایگان است.