مصرف غذاهای شور اغلب موجب باقی ماندن طعم غذا در دهان میشود. اما زمانی که طعم شوری برای مدتی طولانی در دهان احساس میشود، این شرایط میتواند نشانهای از یک مشکل زمینهای باشد. طعم شور یا عجیب در دهان به طور معمول مسئلهای نگران کننده نیست، اما علائم آن میتواند ناخوشایند و آزاردهنده باشند.
برخی دلایل احساس طعم شوری بلندمدت در دهان ممکن است به دخالت و درمان پزشکی نیاز داشته باشند. در همین حال، درمانهای خانگی نیز میتوانند به تسکین علائم کمک کنند.
دلایل
برخی دلایل احساس شوری بلندمدت در دهان بیضرر هستند، در شرایطی که رسیدگی به برخی دیگر ممکن است نیازمند دخالت پزشکی باشند.
ترشح پشت بینی
ترشح پشت بینی شرایطی شایع است و ممکن است به واسطه موارد زیر رخ دهد:
آلرژیها
عفونتهای سینوسی
سرماخوردگیترشح پشت بینی شامل مخاط اضافی در مسیرهای پشت بینی است که به گلو منتهی میشوند. وجود این مخاط ممکن است طعم بزاق را شورتر از حد معمول سازد.
داروهای بدون نسخه میتوانند به پاکسازی ترشح پشت بینی کمک کنند، که احتمالاً به از بین رفتن طعم شور دهان نیز منتج خواهد شد.
کم آبی بدن
کم آبی بدن میتواند به شکلگیری طعمی عجیب در دهان و علائم دیگر مانند خشکی دهان منجر شود. زمانی که بدن با کمبود مایع مواجه است، بزاق ممکن است سرشار از مواد معدنی شور شود زیرا تعادلی بین سطوح نمک و آب بدن وجود ندارد.
از علائم کم آبی بدن که به طور معمول با طعمی عجیب در دهان همراه هستند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خستگی
سردرگمی
سرگیجه یا سبکی سر
ادرار به رنگ زرد تیره یا نارنجی
کاهش دفع ادرار
تشنگی شدید
مواردی مانند اسهال یا مصرف بیش از حد الکل میتوانند موجب کم آبی بدن شوند. افرادی که بدون نوشیدن آب کافی ورزش میکنند نیز ممکن است با کم آبی بدن مواجه شوند.
خشکی دهان
خشکی دهان یکی از علائم کم آبی بدن است، اما میتواند وضعیتی جداگانه نیز باشد. افراد مبتلا به خشکی دهان ممکن است اینگونه احساس کنند که توپهای پنبهای در دهان آنها قرار دارد و همچنین امکان تجربه بزاق چسبنده یا خشک وجود دارد. در این شرایط طعم بزاق میتواند عجیب باشد که اغلب شور یا تلخ است.
برخی داروها میتوانند موجب خشکی دهان شوند. همچنین، این شرایط میتواند به واسطه استفاده از تنباکو یا یک بیماری زمینهای شکل بگیرد. با این وجود، گرفتگی بینی اغلب برای خشک شدن دهان کفایت میکند زیرا فرد مجبور است به جای بینی از طریق دهان تنفس کند.
عدم تعادل هورمونی مانند آنهایی که در زمان یائسگی یا بارداری تجربه میشوند، میتواند موجب ایجاد تغییر در جوانههای چشایی شده و ایجاد طعمهایی عجیب در دهان را به همراه داشته باشد
بیماری رفلاکس معده
بیماری رفلاکس معده ممکن است در پس احساس طعم شوری در دهان قرار داشته باشد. این بیماری زمانی رخ میدهد که اسفنکتر مری ضعیف شده و به صفرا یا اسید معده اجازه ورود به مری را میدهد. این شرایط به احساس سوزش در سینه، به همراه علائم دیگر منجر میشود.
همچنین، بیماری رفلاکس معده موجب شکلگیری طعمی عجیب در دهان میشود که اغلب شور، تلخ یا ترش توصیف میشود.
خون در دهان
زمانی که شوری همانند زنگزدگی یا طعم فلز به نظر میرسد، این شرایط میتواند نشانهای از وجود خون در دهان باشد. خوردن غذاهای تیز مانند چیپس یا آبنبات میتواند موجب خونریزی در دهان شود. همچنین، احتمال آسیب رساندن به لثه و خونریزی هنگام استفاده از نخ دندان یا مسواک زدن دندانها نیز وجود دارد.
طعم شوری پس از مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان میتواند یک نشانه اولیه از جینجیویت یا التهاب لثه باشد. این شرایط توسط دندانپزشک قابل تشخیص و درمان است.
عفونتها
در صورت عدم درمان جینجیویت، این شرایط ممکن است به یک عفونت دهانی مانند پریودنتیت منجر شود. در صورت عدم درمان پریودنتیت، این شرایط میتواند اثرات پایدار بر دندانها و استخوانها به همراه داشته باشد.
پریودنتیت ممکن است عامل طعم شور یا آهن مانند در دهان باشد و همچنین میتواند به موارد زیر منجر شود:
از دست دادن دندان
تجمع چرک زیر دندان
شکلگیری زخم در لثه
لثههای دردناک و زخمی
بوی بد دهان
عفونتهای دیگر مانند برفک دهانی نیز ممکن است به ایجاد طعمی شور در دهان منجر شوند. این عفونت مخمری موجب پدیدار شدن لکههای سفید در دهان و یک احساس سوزش یا حساسیت غیرمعمول در آن میشود. افراد مبتلا به این شرایط ممکن است در چشایی دچار مشکل شده یا طعمی تلخ، فلزی یا شور را در دهان خود احساس کنند.
عفونت با ویروس پاپیلوم انسانی نیز میتواند موجب شکلگیری طعمی عجیب در دهان شود. اگر علائم مدیریت نشوند، این شرایط میتواند موجب سرفههای خونی و در نتیجه طعمی شور یا فلزی در دهان شود.
کمبودهای تغذیهای
طعم شور در دهان میتواند به واسطه کمبود برخی مواد مغذی در بدن شکل بگیرد. اگر پزشک به این شرایط مشکوک شود، آزمایش خون برای تشخیص دقیق را تجویز میکند. درمان به طور معمول شامل مصرف مکملها میشود.
شرایط پزشکی
برخی شرایط که بر مغز و اعصاب اثرگذار هستند میتوانند زبان را نیز تحت تأثیر قرار داده و به احساس طعمی شور در دهان منجر شوند. از جمله این شرایط میتوان به بیماری اماس، فلج بل یا حتی یک تومور مغزی اشاره کرد. فردی که دچار آسیبدیدگی سر یا گردن شده است نیز امکان دارد علائم آسیب عصبی را تجربه کند.
سندرم شوگرن، یک اختلال خودایمنی، نیز میتواند موجب خشکی چشمها و دهان شود. این شرایط ممکن است در پس احساس طولانی مدت طعمی شور در دهان و همچنین درد مفصلی، خستگی، و نقص در عملکرد اندامی قرار داشته باشد.
عدم تعادل هورمونی
عدم تعادل هورمونی مانند آنهایی که در زمان یائسگی یا بارداری تجربه میشوند، میتواند موجب ایجاد تغییر در جوانههای چشایی شده و ایجاد طعمهایی عجیب در دهان را به همراه داشته باشد.
عوارض جانبی دارو
برخی داروها میتوانند موجب خشکی دهان شوند که به شکلگیری طعمی عجیب در دهان منجر میشود. برخی روشهای درمان سرطان میتوانند جوانههای چشایی را تحت تأثیر قرار داده و به ایجاد طعمی عجیب در دهان منجر شوند. افرادی که این درمانها را پشت سر میگذارند ممکن است خشکی دهان را نیز تجربه کنند که یکی دیگر از دلایل شایع احساس طعمی شور در دهان برای بلندمدت است.
گزینههای درمان
درمان درست برای احساس شوری در دهان به دلیل این شرایط بستگی دارد. برای افراد بسیاری نوشیدن چند لیوان آب اضافی در روز برای بهبود شرایط کفایت میکند. افراد دیگر ممکن است نیازمند مراجعه به پزشک یا دندانپزشک برای تشخیص دقیق باشند.
عوارض جانبی
بیتوجهی به درمان هر شرایطی میتواند پیامدهایی را به همراه داشته و علائم را تشدید کند. هر فردی که بدون دلیل مشخص ایجاد تغییرات پایدار در چشایی خود را تجربه میکند باید در کوتاهترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کند.
درمانهای خانگی
از جمله درمانهای خانگی برای مقابله با احساس شوری در دهان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
رعایت بهداشت دهان و دندان
استفاده از دهانشویههای ضد باکتری
جویدن آدامس بدون قند
نوشیدن آب فراوان در طول روز
ترک الکل و سیگار
پرهیز از غذاهای چرب یا تند