بزرگترین خطر روزه داران بعد از ماه رمضان

یک کارشناس موسسه تعذیه، سلامت و توسعه ایران ضمن هشدار در خصوص افزایش احتمال چاقی بعد از ماه رمضان، بر حفظ و ادامه عادت های مثبت غذایی این ماه تاکید کرد و گفت: دستگاه گوارش افراد در طول ماه رمضان به دلیل پیروی از یک برنامه غذایی خاص در حالت نیمه استراحت قرار داشته است بنابراین توصیه می شود افراد به منظور پیشگیری از افزایش وزن، تا یک هفته بعد از ماه رمضان از مصرف غذاهای چرب،‌پر نمک و پرکالری نظیر فست فودها و تنقلات خودداری کنند.

زیبا کاوه ای زندگی با اعلام این مطلب به ضرورت رعایت اصول صحیح تغذیه یعنی تناست، تعادل و تنوع غذایی بعد از یک ماه روزه داری تاکید کرد و افزود: روزه داران بعد از یک ماه روزه داری مراقب برنامه غذایی خود باشند چرا که در طول ماه رمضان استراحت بیشتری به دستگاه گوارش داده شده است و الگوی غذایی آنها تغییر و به نوعی غیرمتعارف شده است. بنابراین بهتر است این افراد در روزهای اول پس از پایان ماه رمضان از خوردن حجم زیاد مواد غذایی خودداری شود.

وی در ادامه با اشاره به مصرف تدریجی مواد غذایی در روزهای پس از ماه رمضان تصریح شد: سحری از جمله وعده های غذایی غیرمتعارف در ماه رمضان است که جایگزینی برای وعده صبحانه به شمار می رود. اما بعد از رمضان توصیه می شود در وعده صبحانه که بسیار با اهیمت است، مواد کم کالری با حجم کمتری استفاده شود تا بتدریج فیزیولوژی بدن به الگوی قبل از ماه رمضان برگردد.

کاوه ای همچنین با بیان اینکه الگوی غذایی سالم دوران روزه داری بعد از ماه رمضان حفظ شود گفت: برخی افراد تصور می‌کنند می‌توانند بعد از ماه رمضان هر چقدر که بخواهند غذا بخورند و دیگر هیچ محدودیتی وجود ندارد در حالی که این تفکر کاملا اشتباه است. در مدت روزه داری بسیاری از عادت های غذایی نادرست نظیر استفاده از تنقلات، غذاهای فست فود و آماده کنار گذاشته می شود و دستگاه گوارش در حالت نیمه استراحت قرار می گیرد پرخوری بلافاصله بعد از ماه رمضان علاوه بر اینکه امکان افزایش اسیداوریک و کلسترول را فراهم می کند، موجب سوء هاضمه و آسیب دستگاه گوارش می شود.

این کارشناس تغذیه تاکید کرد: روزه داران بسیاری از عادات مثبت تغذیه ای بعد از ماه رمضان را ادامه دهند. در واقع یکی از ویژگی های بسیار مثبت ماه رمضان این است که افراد روزه دار بسیاری از الگوهای نادرست تغذیه ای نظیر مصرف فست فودها، انواع نوشیدنی های مضر، تنقلات، غذاهای پرچرب و پرکالری را خواسته یا ناخواسته کنار گذاشته و خود را با یک برنامه غذایی درست تطبیق می دهند بنابراین توصیه می شود این افراد عادات مثبت غذایی که طی این ماه به دست آورده‌اند را حفظ و آن را ادامه دهند.

کاوه ای اضافه کرد: بهتر است بعد از ماه رمضان تعداد وعده‌های غذایی را افزایش  ولی حجم غذای دریافتی در هر وعده کاهش داده شود و اگر قرار است میان وعده ها به عادات غذایی اضافه شود بهتر است میان وعده های سبک نظیر میوه و سبزیجات باشد و در طی روز نیز از آب و مایعات بیشتر استفاده شود.

به گفته وی توصیه می شود برای وعده های نهار در اولین روزهای بعد از ماه رمضان از غذاهای سبک، کم حجم و کم چرب مانند مرغ و ماهی، غذاهای آب پز و سبزیجات پخته استفاده شود تا دستگاه گوارش کم کم به شرایط جدید عادت کند.

کارشناس موسسه تعذیه، سلامت و توسعه ایران گفت: ممکن است افراد بعد از ماه رمضان دچار کمبود برخی ویتامین ها و موادمعدنی شوند که برای جبران آن باید از میوه، سبزی و مواد طبیعی استفاده کنند و خودسرانه مصرف مکمل نداشته باشند. همچنین یبوست از دیگر مشکلاتی است که بسیاری از افراد بعد از روزه داری به دلیل عدم مصرف طولانی مدت آب در طول روز به ویژه در فصل تابستان به آن دچار می شود که البته این مشکل نیز با مصرف سبزیجات، میوه و میزان ۸ لیوان آب در روز برطرف خواهد شد.

کاوه ای چاقی را بزرگترین خطر مصرف غذاهای پرکالری و پرحجم بعد از یک ماه روزه داری دانست و اظهار کرد: معمولا عملکرد دستگاه گوارش انسان در طول یک ماه روزه داری به دلیل شوک غذایی تا حدودی ضعیف می شود. بنابراین بعد از ماه رمضان نیز باید اصول صحیح تغذیه ای رعایت شود تا علاوه بر اینکه دچار مشکلات گوارشی نشویم از چاقی نیز که بزرگترین خطر در کمین نشسته است نیز جلوگیری می کند.

این کارشناس تغذیه در پایان خاطر نشان کرد: گروهی از افراد نسبت به افزایش وزن بعد از ماه رمضان بی‌تفاوت هستند و اهمیتی به آن نمی‌دهند در حالی که چنین شرایطی مقدمه اضافه وزن و چاق شدن بیشتر آنها در آینده است. بنابراین توصیه می‌شود افراد در پایان این ماه آزمایش های خونی لازم انجام دهند و چربی‌ و قند خون، اوره و اسید اوریک خود را کنترل کنند.