راه‌های تشخیص بیماری اضطراب و درمان آن

بیماری اضطراب با نگرانی و ترس شدید غیر قابل کنترل و عود کننده همراه می باشد. ظهور علایم بی قراری، دلواپسی و تشویش توام با خستگی، کاهش قدرت تمرکز، تنش عضلانی و اختلال خواب نشان دهنده ی ابتلا به این بیماری است. دو مشخصه ی مهم بیماری اضطراب حملات وحشت که ناگهانی و غیر قابل پیش بینی است و فوبیا” یا همان ترس بیمارگونه از فعالیت ها و موارد مختلف می باشد.

در این مطلب که گرداوری شده از بخش سلامت روانی‌ سایت تفریحی ۵ عصر می‌باشد قصد داریم بیماری اضطراب را مورد برسی قرار دهیم :

اضطراب یکی از طبیعی ترین احساس های انسانی است. هر کسی در مواقع گوناگون، چون هنگام رویارویی با یک رخداد تازه و پر برخورد با موقعیت های استرس زا بدان دچار خواهد شد.

به طور مثال: کودک ممکن است در اولین روز مدرسه احساس اضطراب کند و یا زنی زمانی که شرکتش زیان مالی می دهد، دلواپسی را تجربه خواهد کرد. بنابراین هر کس زمانی که با یک بیماری جدی، جدایی یا موقعیتی جدید روبرو می شود. درجات مختلفی از تشویش و اضطراب را حس میکند.

بروز احساس اضطراب، ریشه در پاسخ های دفاعی طبیعی بدن دارد. پیدایش این احساس هشداری برای آگاه نمودن ما از خطر و نشان دادن واکنش در برابر آن است که معمولا پرهیز از موقعیت ناخوشایند است؛ اما در برخی موارد اضطراب به گونه ی احساسی دائمی و یا طولانی بدل می گردد، به طوری که در رفتارها و مشغله های روزمره ی ما تأثیر می گذارد. زمانی که چنین اتفاقی رخ دهد اضطراب به مشکلی جدی بدل گشته است.

 

تشخیص بیماری اضطراب

اضطراب اشکال گوناگونی دارد: ممکن است خود را به گونه ی ترسی غیر قابل کنترل از سرنوشتی محتوم و قریب الوقوع نشان دهد و یا نگرانی ناشناخته و غیر قابل پیش بینی در مورد برخی موارد، چون سلامت جسمی و ایمنی فرزندان، موفقیت در شغل، شکست در ازدواج، ترس نامعقول از برخی موقعیت ها، چون شرکت در مهمانیها، ترس از یک فعالیت، مثلا رانندگی و از یک مورد ترس گونه از حیوانات را نیز می توان جزو بیماری اضطراب دانست. تپش قلب، تعریق شدید، احساس گرفتگی در سینه، تکرر ادرار، پیچیدن گاز در روده ها یا اسهال، تهوع، اسپاسم و گرفتگی عضلانی، سردرد و گردن درد همگی از نشانه های احتمالی بیماری اضطراب می باشند.

اضطراب بر تفکر، تمرکز، حافظه و آموزش تأثیر خواهد داشت و فرد مبتلا، آشفتگی در درک زمان، فضا سخنان دیگران و مفهوم وقایع را احساس خواهد کرد.

حملات ترس، بیماری مزمنی است که با وحشت شدید و ناگهانی و عودکننده همراه با علایمی چون نفس نفس زدن، فشار تنفسی، تپش قلب، سرگیجه و دلهره خود را نشان می دهد. کسانی که مبتلا به حملات ترس هستند، اغلب احساس ترس فوق العاده ای از مرگ را تجربه می کنند. این حمله ی ناگهانی و آزار دهنده معمولا کمتر از یک ساعت به طول می انجامد و بیمار پس از پایان یافتن حمله، همواره در نگرانی و دل شوره در انتظار حمله ی بعدی است.

انزواطلبی نیز یکی از اختلالات فوبیا است که به معنای ترس از حضور در مکان ها یا موقعیت هایی است که ممکن است فرد را دچار مشکل یا خجالت کند. انواع دیگری از فوبیا نیز وجود دارد: چون ترس از ارتفاع، ترس از سگ یا پرواز با هواپیما، فوبیا یکی از شایع ترین گونه های اختلال های روانی است.

به طور کلی اختلال حاصل از اضطراب، در سال های پایانی نوجوانی خود را نشان می دهد و گاه دومین مرحله ی اوج خود را در سنین بین سی و پنج و چهل سالگی خواهد داشت. معمولا نشان دادن واکنش بیش از حد و ایجاد حساسیت در قبال بحران های روحی چون: از دست دادن عزیزان یا متارکه می تواند اضطراب و ترس را مزمن و دائمی سازد. زنان دو تا سه برابر بیشتر از مردان تحت تأثیر اضطراب قرار می گیرند. در حد بالایی از زنان امریکایی به بیماری ترس از جامعه و انزواطلبی دچارند؛ گرچه اکنون درمان های مؤثر و موفقیت آمیزی وجود دارد، اما مشکل این جاست که بیش از نیمی از اختلال های اضطراب، ناشناخته و در نتیجه بدون درمان باقی می ماند.

 

نحوه ی درمان

بخشی از درمان، تشخیص این نکته است که آیا ناراحتی فرد به دلیل اعتیاد به داروهای مخدر ، دارو درمانی یا برخی از بیماریها چون اختلال ناشی از تیروئید و هیپوگلیسمی نمی باشد؟ اختلال اضطراب را می توان با روش های گوناگون درمان نمود، اما ترکیبی از دارو درمانی به ویژه داروهای گیاهی  و رفتار درمانی معمولا بسیار موفقیت آمیز بوده است. رفتار درمانی نیز می تواند به افراد نحوه ی مثبت اندیشی و عقلانیت را بیاموزد. داشتن تغذیه سالم و دانستن خواص مواد غذایی نیز در بهبود این اختلال کمک شایانی به شما می‌کند.

معمولا از داروهای ضد ترس و ضد افسردگی در دوزهای پایین تر از آن چه که برای بیماری افسردگی تجویز می شود، استفاده میگردد.

یکی دیگر از روش های متداول و موفقیت آمیز برای بهبودی اضطراب، آموختن ورزش های آرام ساز و تکنیکهای کنترل تنفسی است. با حساسیت زدایی از انگیزه ی ترس توسط هیپنوتیزم، داروهای آرام بخش و روش های آرام سازی هم می توان به افراد مبتلا کمک کرد.

 

منبع : ویرلن