این روزها با پایان یافتن دوره تحصیلی در دبستانهای کشور، روزهای پر تب و تاب انتخاب مدرسه و ثبتنام دانشآموزان در مدارس کشور، آغاز شده است.
منوی ۲۳ مدرسهای برای ثبتنام دانشآموزان
قاسم احمدی لاشکی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی اظهار کرده است که «۲۳ نوع مدرسه در ایران داریم که میتوان به مدارس نمونه مردمی، شاهد و ... اشاره کرد این در حالی است که در هیچ کجای دنیا اینگونه نیست».
با توجه به وجود این تعداد مدرسه باید گفت: منوی انتخاب مدرسه برای خانوادهها آنقدر گسترده است که برای ثبتنام فرزند خود در مدرسه، دچار تشویش و نگرانی میشوند.
یکی از گزینههای انتخاب مدرسه، مدارس غیردولتی هستند؛ مدارسی که با ارائه خدماتی بیش از مدارس دولتی کشور، تلاش دارند که دانشآموزان را جذب کنند.
این روزها نیز شهریه مدارس غیردولتی بر اساس الگوی تعیین شهریه به این مدارس ابلاغ شده است و آموزش و پرورش اعلام کرده است کهشهریه مدارس غیردولتی در سطح کشور به طور میانگین ۱۳.۵ درصد افزایش داشته است.
رقمهایی که با واقعیت فاصله دارد
چند روز پیش در نشست خبری مجتبی زینیوند رئیس سازمان مدارس غیردولتی و مشارکتهای مردمی حداقل و حداکثر شهریه مدارس غیردولتی اعلام شد.
زینیوند گفت: در تهران میانگین افزایش شهریه ۱۳ درصد است که میانگین افزایش شهریه در ابتدایی ۱۵ درصد، در متوسطه اول ۱۳ درصد و متوسطه دوم ۱۱ درصد است.
وی به حداکثر شهریهها در سال تحصیلی آینده اشاره کرد و افزود: در دوره ابتدایی حداکثر شهریه در مدارس غیردولتی در سال تحصیلی جاری ۶ میلیون و ۲۹۵ هزار تومان بود که در سال آینده به ۷ میلیون و ۱۴۰ هزار تومان میرسد.
زینیوند اضافه کرد: در دوره متوسطه اول حداکثر شهریه ۷ میلیون و ۸۴۸ هزار تومان در سال تحصیلی جاری بود که به ۸ میلیون و ۲۶۷ هزار تومان در سال تحصیلی آینده افزایش مییابد؛ همچنین در دوره متوسطه دوم حداکثر شهریه ۹ میلیون و ۶۲۰ هزار تومان در سال تحصیلی جاری بود که به ۱۰ میلیون و ۱۳۴ هزار تومان در سال تحصیلی آینده میرسد.
وی در خصوص حداقل شهریه نیز گفت: در دوره ابتدایی حداقل شهریه ۲ میلیون و ۷۰ هزار تومان در سال تحصیلی جاری بود که به ۲ میلیون و ۲۵۲ هزار تومان در سال تحصیلی آینده افزایش مییابد؛ در دوره متوسطه اول حداقل شهریه ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در سال تحصیلی جاری بود که به ۳ میلیون و ۶۲۸ هزار تومان در سال تحصیلی آینده میرسد و در دوره متوسطه دوم حداقل شهریه ۳ میلیون و ۷۹۵ هزار تومان در سال تحصیلی جاری است که به ۴ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان در سال تحصیلی آینده افزایش مییابد.
اما آنچه زینیوند گفت: با آنچه برخی مردم میگویند بسیار متفاوت است و رقمهایی از شهریه مدارس اعلام میشود که گوش سوت میکشد؟!
شهریه ۲۲ میلیون تومانی برای دانشآموز پایه دوازدهم
البته مدارس غیردولتی در تهران با ویژگی بسیار متفاوتی از مدارس سایر استانهای کشور قرار دارند؛ احمدی لاشکی نیز عنوان کرده است که «در شهرستانها، مدارس غیردولتی با شهریه یک میلیون و تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان فعالیت میکنند».
این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس به کارمندی اشاره میکند که «برای ثبتنام فرزندش در پایه دوازدهم علوم انسانی باید مبلغ ۲۲ میلیون تومان هزینه کند».
اما شب گذشته در برنامه تیتر شبکه خبر که با حضور مجتبی زینیوند رئیس سازمان مدارس غیردولتی و مشارکتهای مردمی و قاسم احمدی لاشکی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس برگزار شد، ۳ والدین، تماس تلفنی داشتند.
مدرسه فقط ۴۰ درصد خدماتی که اعلام کرده بود را انجام داد
یک پدر دانشآموز گفت: بنده فرزندم کلاس دهم است؛ سال گذشته برای ثبتنام او به مدارس غیردولتی زیادی مراجعه کردیم.
وی ادامه داد: مدارسی که در منطقه ما فعالیت میکردند از قیمتهای متنوعی برخوردار بودند و خدماتی که در موقع ثبتنام اعلام میکردند، زیاد بود، اما در ادامه سال تحصیلی بیش از ۴۰ درصد از خدماتی که اعلام میکردند، محقق نشد.
این پدر دانشآموز افزود: بارها با مسئولان مدرسه و اعضای عالیرتبهتر دبیرستان صحبت شد؛ جلسات حضوری، از طریق ارسال نامه و ارسال ایمیل پیگیری کردیم و هیچکدام از درخواستها محقق نشد.
وی اضافه کرد: تصمیم دارم فرزندم را از این مدرسه خارج کنم و باز هم باید به دنبال مدرسهای بگردیم که خواستههای ما را برآورده کند.
مجبوریم برای تمام درسها معلم خصوصی بگیریم
مادر یک دانشآموز گفت: دخترم پایه ششم است و در سال تحصیلی جدید به پایه هفتم میرود؛ او د. حال حاضر در مدرسه غیرانتفاعی در منطقه یک درس میخواند.
وی افزود: ما تقریباً ۱۶.۵ میلیون تومان از اسفند ماه متناوب چک دادیم و لیست خاصی ندارند که این هزینهها کجا خرج میشود.
مادر این دانشآموز ادامه داد: در طول سال تحصیلی باید برای تمام درسها برای دانشآموز، معلم خصوصی بگیریم و هزینه ناهار و هزینه سرویس جداست البته مدارسی هستند که از این میزان شهریه بالاتر میگیرند و وسع ما نمیرسد.
مادر دانشآموز دیگری نیز گفت: من فرزندم در پایه اول دبستان در منطقه یک درس میخواند و برای شهریه آن ۲۵ میلیون تومان پرداخت کردیم البته این غیر از حواشی و برنامههای جداگانه بود.
کمتر از ۱۰۰ مدرسه غیردولتی تخلف از قانون دارند/ شهریه اضافه را بر میگردانیم
مجتبی زینیوند تصریح کرد: مدارسی که شهریه اضافه گرفتند پیگیری میکنیم که شهریه اضافه را برگردانند، اما در مناطق ۱ تا ۶ ناظر مستقر داریم که در اداره آموزش و پرورش مناطق حضور دارند و در سایر مناطق نیز کارشناسی مشارکتهای هر منطقه هستند و مردم میتوانند مراجعه کنند و شکایتهای خود را مطرح کنند.
وی با بیان اینکه کمتر از ۱۰۰ مدرسه غیر دولتی هستند که تخلف از قانون دارند، گفت: ما اجازه نمیدهیم این افرادی که عدول از قانون دارند چهره مقدس مسئولان مدارس غیر دولتی و خیرین مدرسهدار مخدوش کنند و در برخورد با این مدارس کوتاهی نمیکنیم.
وی در خصوص برخورد با مدارس غیردولتی متخلف بیان کرد: بر اساس ماده ۳۲ و ۳۳ قانون مدارس غیردولتی برخوردها از تذکر کتبی تا محرومیت از حضور در مدرسه و انحلال مدارس انجام میشود.
برگرداندن شهریه کافی نیست
اما احمدی لاشکی خطاب به معاون وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه تخم مرغ دزد شتر مرغ دزد میشود، گفت: برگرداندن شهریه کافی نیست و باید با مدارس متخلف برخورد شود اگر ما این کارها را به خوبی در کشور انجام میدادیم اکنون «سه هزار میلیارد، هزار میلیارد» از کشور خارج نمیشد باید با کسی که تخلف کرده برخورد شود.
وی با اشاره به اینکه برخی از مدیران مدارس غیردولتی در بخش شهریه آتش به اختیار هستند، اظهار کرد: به جز شهریه، هزینههای دیگری مانند اردو از دانشآموزان گرفته میشود؛ برخی مدیران خودسرانه در مدارس غیردولتی فعالیت میکنند و فقط برگرداندن شهریه کفایت نمیکند.
به نظر میآید در بحث شهریه حرفهای زیادی وجود دارد که در یک گزارش نمیگنجد؛ در گزارشهای دیگر به ابعاد دیگر وضعیت مدارس غیردولتی و روند شهریهها اشاره میشود.