مهرزاد حمیدی معاون تربیتبدنی و سلامت وزیر آموزش و پرورش در خصوص «آخرین وضعیت تربیتبدنی و سلامت دانشآموزان» ،اظهار داشت: فعالیتهایی که ما در آموزش و پرورش پیشبینی کردهایم، همراه با همکاریهای همهجانبه است و وقتی این موضوع مطرح میشود، از سن ۲ تا ۷۰ سالگی مورد بررسی قرار میگیرد.
وی ادامه داد: ذائقه کودک در خانه ساخته میشود و وقتی دانشآموز به مدرسه میرسد، ذائقه او شکل گرفته است و اگر به نمک، چربی یا غذای شیرین عادت کرده باشد، این موضوع در شش سال اول زندگی ایجاد شده است.
معاون تربیتبدنی و سلامت آموزش و پرورش با تأکید بر اینکه فستفود در مدارس توزیع نمیشود، گفت: ۳۸ هزار پایگاه تغذیه سالم دانشآموزان در مدارس وجود دارد؛ ضمن اینکه اعلام کردهایم سوسیس، کالباس و نوشابه در مدارس توزیع نشود.
در ۲ درصد مدارس سوسیس، کالباس و نوشابه توزیع میشود
حمیدی یادآور شد: در پیمایش ملی که توسط وزارت بهداشت انجام شده است، مدارس بررسی شدهاند و فقط ۲ درصد مدارس در خصوص استفاده از مواد غذایی غیرمجاز تخلف کرده و از دستورالعمل ما تخطی کردهاند؛ البته ما فقط به این موضوع اکتفا نکردهایم، بلکه «کمپین تغذیه سالم» را ایجاد کردهایم.
وی اضافه کرد: در سال ۹۰ پیمایشی توسط ۴۵ دانشگاه علوم پزشکی کشور صورت گرفت که پس از اعلام نتایج آن، ۲۱.۱ درصد دانشآموزان اضافه وزن داشته و چاق بودهاند که این پیمایش در سال ۹۴ نیز انجام شد و ما توانستهایم روند چاقی دانشآموزان را متوقف کنیم و ۰.۳ درصد این روند کاهش پیدا کرده است.
ایجاد ۲ واحد درس بهداشت در دانشگاه فرهنگیان
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش در خصوص «سرانه مربیان بهداشت مدارس»، خاطرنشان کرد: تلاشهای خوبی در این خصوص صورت گرفته است که از جمله آن، امسال در دانشگاه فرهنگیان ۲ واحد بهداشت برای همه دانشجویانی که میخواهند معلم شوند به عنوان واحد عمومی مصوب شده است.
انتشار ۱۲۰ صفحه محتوای بهداشتی در کتب درسی
حمیدی تصریح کرد: در برنامه درسی مدارس نیز در دوره متوسطه دوم، ۲ ساعت به درس بهداشت و سلامت اضافه شده است و ۱۱ کتاب را با همکاری وزارت بهداشت تهیه کردهایم و در حال حاضر ۱۲۰ صفحه محتوا در خصوص بهداشت و سلامت در کتب درسی ۱۲ پایه تحصیلی وجود دارد.
وی ابراز داشت: در استخدامهای جدید و در طی سه سال برنامه استخدامی، جذب مربیان بهداشت نیز منظور شده است؛ ضمن اینکه قریب ۶ هزار مربی بهداشت در مدارس داریم و با قانونی که دولت مصوب کرده است، در مدارس روستایی، نیروهای بهورز در این خصوص همکاری میکنند.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش از زمینه فعالیت دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی در خصوص بهداشت مدارس خبر داد و گفت: در حال حاضر در بیش از ۸۰ درصد مدارس کشور، سرویس بهداشتی از سرویس آبخوری جدا شده است؛ ضمن اینکه با بنیاد برکت نیز در این خصوص همکاری و هماهنگی صورت گرفته است و اعتباراتی از این مجموعه و نیز معاونت عمرانی وزارت آموزش و پرورش درنظر گرفته شده است.
حمیدی با اشاره به ضرورت موضوع آموزش والدین و دانشآموزان در خصوص توجه به بهداشت، گفت: دو کار را انجام دادهایم؛ یکی اینکه از والدین دانشآموزانی که پزشک بوده و یا مرتبط با موضوع بهداشت هستند، به عنوان داوطلب استفاده کردهایم و دومین کار، تربیت بیش از یک میلیون «سفیر سلامت» است که آموزشهای لازم را فرا گرفتهاند.
وی در خصوص «سنگینی کیف و کولهپشتی دانشآموزان و آسیبهای مربوط به آن» عنوان کرد: کارگروه کولهپشتی را ایجاد کردهایم، تحقیقاتی که در این خصوص صورت گرفته است شامل چند مورد است؛ یکی اینکه در خصوص سنگینی کولهپشتی دانشآموزان، خانوادهها نیز نقش دارند؛ ضمن اینکه در خصوص میزان محتواهای اضافی کولهپشتی دانشآموزان نیز تحقیقی صورت گرفته است که به این نتیجه رسیدهایم که حدود ۳۰ درصد لوازم داخل کیف دانشآموزان، مورد نیاز روزانه دانشآموز نبوده است و این لوازم تنها به دلیل وجود استرس در دانشآموز در کیف آنها قرار داده میشود.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش بیان داشت: به مدیران و معلمان دانشآموزان تأکید کردیم تا دفاتر حجیم و سنگین را به دانشآموزان تکلیف نکنند؛ ضمن اینکه باید خانواده و دانشآموز نیز در این خصوص آموزش لازم را ببینند.
حمیدی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در خصوص ایجاد فضاهای ورزشی برای دانشآموزان، خاطرنشان کرد: امسال ۱۵۰ میلیارد تومان برای فضای ورزشی مدارس توزیع کردهایم؛ ضمن اینکه در حال حاضر ۱۷۰ تا ۱۸۰ فضای آموزشی نیز در حال ساخت است که به بهرهبرداری میرسد.
وی با بیان اینکه ۴۸ میلیارد تومان تجهیزات ورزشی در مدارس توزیع شده است، یادآور شد: معتقد هستیم حیاط مدرسه فضای ورزشی نیست و باید فضاهای ورزشی در کنار مدارس ساخته شود.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش افزود: در حال حاضر ۳۵۰ کانون و پایگاه حرکات اصلاحی در کشور فعال است و بیش از ۲۰۰ متخصص تربیت بدنی و حرکات اصلاحی در کنار ۳۳ هزار دبیر تربیت بدنی بر سلامت دانشآموزان نظارت دارند.