تعطیلات نوروز و آجیل هایش خاطره های فراموش نشدنی است و روز به روز بازار خوراکی های خوشمزه داغ تر هم می شود.
برخی در این ایام برای جلوگیری از چاقی سعی می کنند که در خوردن تعادل را رعایت کنند و برخی نیز بر اساس باوری غلط معتقدند هر چه میوه بخورند چاق نمی شوند.
اما نباید فراموش کرد که افراط در مصرف هر غذایی از نظرعلمی و پزشکی رد شده است و رعایت اعتدال بهترین شیوه در ایام نورز است.
درباره باید ها و نباید ها مصرف میوه با مسعود روشنی کارشناس علوم غذایی و مدرس بدنسازی وعضو کمیته فنی فدراسیون جهانی بدنسازی به گفتگو نشستیم .
وی در این باره بیان کرد: نکته قابل توجه اینکه ارزشهای غذایی میوه ها شبیه سبزی ها است و این گروه نیز ویتامین ها و املاح معدنی مورد نیاز بدن را تامین می کنند و با خاصیت آنتی اکسیدانی از بروز سرطانها پیشگیری می کنند. اما باید توجه کنید که خواص و ارزش غذایی میوه ها به این معنی نیست که هر چه بیشتر میوه بخوریم سالم تر خواهیم بود رعایت مقدار مصرف در حد نیاز بدن و در کنار آن استفاده از سایر مواد غذایی، امر مهمی است.
روشنی ادامه داد : باتوجه به اینکه میوهها مقداری قند دارند، به هنگام مصرف زیاد انواع میوه ، قندشان در بدن باقی مانده و ضمن تجمع چربی اضافی دربدن، اضافه وزن و چاقی و سیری کاذب هم ایجاد می کنند که این خود می تواند از مصرف متعادل دیگر مواد غذایی جلوگیری کند.پس بهتر است که میوه ها به مقدار کم و برای مصرف کوتاه مدت تهیه شود و در وعده های کم حجم طی روز مصرف گردد.
عضو کمیته فنی فدراسیون جهانی بدنسازی تصریح کرد: همچنین به خاطر داشته باشید که آب میوه های تجارتی به هیچ عنوان جای میوه های تازه را نمی گیرند. به طور حتم می دانید که در آب میوه های تجارتی غالبا از مقدارکمی آب میوه طبیعی استفاده شده و الباقی افزودنی هایی است که باعث چاقی می شود.
وی افزود: مصرف میوه کامل به دلیل داشتن فیبر بیشتر مناسب تر از مصرف آب آن میوه است همچنین مصرف روزانه چهار تا پنج میوه متوسط توصیه شده است.یک میوه متوسط درحدود۶۰ کالری انرژی دارد بنابراین برای حفظ وزن بدن در محدوده طبیعی باید اعتدال درمصرف میوه ها هم رعایت شود.بنابراین تقسیم بندی میوه های مصرفی درطول روز بسیار در این ایام حائز اهمیت است و نکته قابل توجه اینکه به طور حتم از پرخوری به خصوص در مورد میوه ها اجتناب کنید .
روشنی عنوان کرد: فروکتوز قند موجود در میوههاست و هرچند که مقدار کالری آن کمتر از گلوکز است ولی استفاده زیاد از آن میتواند برای سلامتی زیان آور باشد.یک تفکرقدیمی درمورد مصارف میوه ها این است که چون گیاهی و طبیعی است می توان آن را به وفور مصرف کرد که این فکر غلط است.بر اساس چند تحقیق ، فروکتوز نه تنها جلوی گرسنگی را نمی گیرد بلکه برعکس میل به مصرف مواد غذایی پرکالری را افزایش میدهد.
کارشناس علوم غذایی افزود: محققان دانشگاه کالیفرنیای جنوبی پس از زیر نظر گرفتن بیست وچهار داوطلب که گروهی نوشیدنیهای حاوی گلوکز و برخی نوشیدنیهای حاوی فروکتوز مصرف میکردند اعلام کردند، وقتی داوطلب نوشیدنی حاوی فروکتوز را میخورد احساس گرسنگی بیشتری دارد و میل به مصرف مواد غذایی پرکالری مثل موز و بیسکوییت بیشتر میشود.
روشنی ادامه داد: متخصصان میگویند، باوجودیکه فروکتوز قند میوه است اما به هرحال قند ساده تلقی میشود و عامل ذخیره چربی در بدن است.اگرچه این قند سبب مقاومت به انسولین نمیشود اما برای حفظ تناسب اندام باید مراقب مصرف متعادل آن در طول روز باشید.
متخصصان تغذیه مصرف 2 تا 3 واحد میوه یعنی حداکثر 550 تا 600 گرم را توصیه میکند.
عضو کمیته فنی فدراسیون جهانی بدنسازی در پایان خاطر نشان کرد : آب میوهها فیبر کمتر و قند بالاتری دارند و باید به مقدار بسیار کمتری مصرف شوند. از افزودن شکر به آنها نیز باید خودداری کرد.
سازمان جهانی بهداشت مصرف بیش از 2۵ گرم قند و شکر آشکار و پنهان را برای سلامت مضر میداند.