استرس خود را با ورزش کنترل کنید

به گزارش افکارخبر، زندگی هر یک از ما پر از مسائلی است که ایجاد استرس می‌کنند. استرسِ کار، مراقبت از کودکان، استرس مخارج و هزینه‌ها و … بنابراین بیش از هر چیز دیگری سلامت افراد را به خطر می‌اندازد؛ زیرا نه تنها سیستم دفاعی بدن را تضعیف می‌کند و خطر حملات و بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد. همچنین باعث افزایش کلسترول، قندخون، افزایش وزن و مشکلات پوستی می‌شود. انجام حرکات ورزشی نه تنها جسم و روح شما را سبک‌تر و راحت‌تر می‌کند، بلکه کمک می‌کند تا شب‌ها راحت‌تر بخوابید و زندگی را بیشتر دوست داشته باشید. همچنین استرس باعث بروز بسیاری بیماری‌ها می‌شود، بسیاری از بیماری‌ها نیز با خود استرس هایی مثل درد فیزیکی، شرکت نکردن در فعالیت‌ها، احساس تنهایی و منزوی شدن و بسیاری چیزهای دیگر به همراه دارند.

در واقع استرس با افزایش سطح کورتیزول و آدرنالین در بدن ایجاد می‌شود. هنگامیکه بدن با یک تهدید روبرو می‌شود، این هورمون‌ها باعث تحریک واکنش حیاتی بدن می‌شوند: مبارزه کن، یا بمیر!

این واکنش، در طول دوران ماقبل تاریخ مفید بود، اما این روزها ما دیگر به یک انرژی ناگهانی برای فرار از دست دایناسورها نیاز نداریم. پس امروزه، برعکس دوران ماقبل تاریخ، استرس است که باعث افزایش سطح هورمون کورتیزول در بدن ما می‌شود.

 

ورزش های موثر در کاهش استرس

همه‌ی ما می‌دانیم که ورزش، بهترین راه برای رفع استرس است . ورزش‌هایی که باعث از بین رفتن استرس می‌شوند، به شکل‌های فیزیکی، ذهنی، روحی و یا ترکیبی از هر سه حالت هستند. هر چه برای جسم شما مفید باشد، برای ذهن‌تان نیز مفید خواهد بود و برعکس. تمرینات فیزیکی از مهم‌ترین راه‌های رفع استرس هستند. وقتی که جسم خود را به‌طور مرتب تمرین می‌دهید، به راحتی استرس را کنترل و مدیریت می‌کنید و هر چه جسم و فیزیک شما شکل بهتری به خود می‌گیرد، سلامت ذهنتان نیز به همان اندازه افزایش می‌یابد. وقتی که خود را به صورت فیزیکی سامان می‌دهیم، بدن‌مان نوعی ماده شیمیایی به نام اندورفین ترشح می‌کند که ماهیتی شبیه مسکن دارد. این مسکن بدون آنکه هیچ‌گونه عوارض جانبی داشته باشد، به ما احساس خوشی و لذت می‌دهد.

 

تنیس

تنیس، یک مسکن عالی برای استرس است که اضطراب را کاهش داده و اعصاب خسته را آرام می‌کند. تنیس، یک تمرین کاردیو است که هورمون‌های استرس را تنظیم می‌کند و در عین حال باعث ترشح اندورفین‌ها در مغز می‌شود.

اندورفین‌ها (که هورمون‌های خوشحالی نیز نامیده می‌شوند) هورمون‌هایی هستند که خلق و خو را کنترل می‌کنند. ضربه زدن به یک توپ در حالیکه به جلو و عقب می‌روید، بسیار رضایت بخش است و اینکار به اثرات درمانی تنیس می‌افزاید. حتی بهتر از آن، تنیس قلب را سالم و پاها را قوی و عضلانی نگه می‌دارد.

 

تمرین اینتروال

تمرین اینتروال از تمرینات کم برخورد تا پر برخورد به همراه زمان‌های استراحت تشکیل شده است. این تمرین، یک مسکن عالی برای استرس است زیرا ضربان قلب را بالا نگه می‌دارد و باعث می‌شود به طور دائمی در حال ترقی باشید و این یک راه عالی برای بیرون کردن موقت همه چیز از ذهنتان است.

مزیت تمرینات اینتروال این است که شما مجبور نیستید یک یا دو ساعت در باشگاه تمرین کنید. یک تمرین بطور متوسط ۳۰ دقیقه طول می‌کشد، و شما زمان زیادی دارید تا به کارهای دیگرتان برسید. تمرینات شدید به مقابله با نا امیدی و پرخاش کمک می‌کنند و اینکار در دراز مدت به نفع سلامتی شما نیز خواهد بود.

 

یوگا

برخلاف باور عموم، یوگا فقط مختص زنان نیست. حتی مردان نیز می‌توانند از اثرات آرامش بخش یوگا بهره‌مند شوند. یوگا بعنوان یک ورزش، بطور شگفت آوری در چربی سوزی و تقویت بدن موثر است. یوگا، انعطاف‌پذیری را افزایش می دهد و اندام های داخلی را تنظیم می کند.

یوگا بخاطر توانایی‌اش برای آرام کردن روح و بهبود تمرکز معروف است. این تمرین به شما امکان می‌دهد که یک قدم به عقب بروید و به هر موقعیتی از یک دیدگاه متفاوت نگاه کنید. اینکار به شما کمک می‌کند که یک تصویر بزرگتر ببینید و دوباره تمرکز کنید. هنگامی که منطقی‌تر فکر می‌کنید، قادر هستید تصمیمات بهتری بگیرید و مشکلات را بطور موثرتری حل کنید.

یوگا، جزء ورزش‌های جسمی و ذهنی است که باعث افزایش انعطاف‌پذیری و قدرت بدن می‌شود و اگر با تکنیک‌های صحیح تنفس همراه باشد، به ریلکس شدن و احساس رضایت و خوشبختی می‌انجامد. ورزش‌هایی که استرس را از بین می‌برند و نیاز به تحرک زیاد ندارند و هم زمان ذهن و جسم را درگیر می‌کنند، شامل تمرینات مدیتیشن و تنفس‌های عمیق است و هر دو مورد باعث کاهش فشارخون می‌شوند.

 

ایروبیک و حرکات کششی

هر گونه حرکت ورزشی که باعث خون رسانی بهتر به تمام قسمت‌های بدن شما شود (مثل ایروبیک)، باعث ترشح آندورفین و کاهش استرس می‌شود، بنابراین قبل از شروع ورزش بهتر است راجع‌به قلب خود و آسیب‌هایی که ممکن است برخی از ورزش‌ها به آن وارد کنند، با پزشک مشورت کنید . به طور معمول پیاده‌روی کردن برای هر فردی سالم و بی‌خطر است. هر روز ۱۵ دقیقه سعی کنید کمی تندتر راه بروید. همین مقدار نیز به شما کمک می‌کند تا خود را از شر تنش‌های روزمره زندگی‌ رها سازید.

برخی افراد معتقدند که غیر از ایروبیک، انجام حرکات کششی تأثیر فوق‌العاده‌ای در این زمینه دارد. انجام حرکات کششی قبل از شروع ایروبیک بسیار مهم است، زیرا از احتمال بروز آسیب‌های ناشی از حرکات ایروبیک می‌کاهد. حرکات کششی باعث تحریک گیرنده‌های سیستم عصبی بدن می‌شوند و تولید هورمون استرس را کاهش می‌دهند. در ضمن باعث سفت شدن عضلات و افزایش جریان خون به آنها می‌شوند

 

تمرین با وزنه

اکثر بدنسازان معتقدند که بلند کردن وزنه، یک تمرین موثر برای تبدیل انرژی منفی به انرژی مثبت است. مطالعات نشان می‌دهند که تمرین با وزنه با ترشح بیشتر هورمون‌های اندورفین، خلق و خو را بهبود می‌بخشد. حتی تمرین با وزنه، ناراحتی‌های مرتبط با مفصل را کاهش می‌دهد و به قوی نگه داشتن عضلات و قوی‌تر کردن قلب کمک می‌کند.

 

بوکس

 

اگر نیاز دارید که احساساتتان را تخلیه کنید و می‌خواهید از شر پرخاشگری سرکوب شده‌تان خلاص شوید، دستکش‌های بوکس‌تان را بردارید و به کیسه بوکس، حسابی ضربه بزنید. بوکس، یک راه عالی برای آزاد کردن استرس است، زیرا یک ورزش مبارزه‌ای است.

بوکس به شما امکان می‌دهد که احساسات قوی، گاهی اوقات منفی را به چیزی مثبت تبدیل کنید و شما اینکار را در سالم‌ترین روش ممکن، انجام خواهید داد. اگر برای یک چالش آماده‌اید، با یکی از دوستانتان مبارزه کنید. مبارزه، یک راه سرگرم کننده برای بردن تمرین معمولتان به یک سطح متفاوت است.

 

ورزش های هوازی و استرس

زمانی که فردی ورزش‌های هوازی انجام می‌دهد سیستم تنفسی او عملکرد بهتری خواهد داشت، ریه‌ها دم و بازدم را بهتر انجام می‌دهند و اکسیژن بیشتری به خون می‌رسد و همه اینها باعث عملکرد بهتر قلب می‌شود. افرادی که به‌طور مستمر ورزش می‌کنند روحیه شاداب‌تری دارند و آرامش بیشتری را در زندگی خود تجربه می‌کنند و اعتماد به‌نفس بیشتری هم دارند.

طی انجام ورزش‌های هوازی، اکسیژن به صورت مداوم به گروه عضلانی اصلی می‌رسد. یکی دیگر از ویژگی‌های ورزش‌های هوازی این است که ورزش در مدت زمان نسبتا طولانی با سرعتی یکنواخت انجام می‌شود. نرم دویدن و شنا کردن جزو گروه ورزش‌های هوازی هستند.

در بین ورزش های هوازی شنا مسکنی که نه‌تنها هیچ عارضه‌ای ندارد بلکه برای جسم و روانمان بسیار مفید است.البته منظور ما شنایی است که با سرعت یکنواخت و آهسته انجام شود و گاهی تند و گاهی کند نباشد. در این شنا باید اکسیژن‌گیری صحیح انجام شود.

پیاده‌روی تند، دو استقامت و نرم دویدن از دیگر ورزش‌های هوازی هستند. با این حال نرم دویدن و شنای آرام از بهترین ورزش‌ها برای دستیابی به آرامش محسوب می‌شوند.

ورزش‌های هوا زی روی تنظیمات شیمیایی بدن تاثیر می‌گذارند. این تاثیرگذاری 3 مرحله دارد. انجام ورزش‌های هوازی به صورت آرام و یکنواخت ابتدا باعث می‌شود اکسیژن بیشتری به بدن برسد او به این شکل مانع افزایش اسید لاکتیک در خون شود . در نتیجه احساس خستگی و فرسودگی در فرد ایجاد نمی کند و حتی باعث کاهش آن می شود. در مرحله بعدی ترشح مواد شیمیایی آرامش بخش و شادی آفرین در بدن افزایش پیدا می‌کند و همین امر باعث شادی در فرد می‌شود.سپس فرد خستگی توام با آرامش را تجربه خواهد کرد. ورزش‌های هوازی تنیدگی و تنش عضلانی را از بین می‌برند و افسردگی و بی‌قراری و تنش را کاهش می‌دهند و باعث آرامش فرد می‌شوند.

 

پس ورزش کردن نه‌تنها باعث سلامت جسم ما می‌شود بلکه به سلامت روانی‌مان هم کمک بسیاری می‌کند و البته آرامش یکی از مزایای ورزش است. جسم و روان ما همواره با یکدیگر در تعامل هستند و روی هم اثر می‌گذارند.